chili&vanília

Csípős, sós, édes, savanyú

Gasztro

Bár a jeges-szeles, influenzás időszakon talán javarészt túl vagyunk, elárulom, hogy a vitaminok mellett melyik levessel lehet a legjobban elűzni minden nyavalyát. Egy tányér forró húsleves (maceszgombóccal) természetesen felülmúlhatatlan, rögtön második helyen azonban ott a délkelet-ázsiai konyha híres csípős, kókusztejes levese, a tom kha gai. Ne ijedjenek meg az egzotikusabb hozzávalóktól, a thai citromfüvet, kaffir lime levelét egész sok helyen be lehet már szerezni (Culinaris, Ázsia, Lumen, Ági zöldséges), ráadásul remekül bírják a fagyasztást is. Bár a leves valódi karakterét éppen ezek adják, végszükség esetén jó a „fapados” változat: ilyenkor az alap csak currypasztából és gyömbérből áll. A halszószt pedig szójaszósszal lehet helyettesíteni. Ez a leves egyszerre sós, csípős, édes és savanyú – ez a nagyszerűsége kulcsa. Az eredeti változatban általában csak csirke és gomba van (néha paradicsom is), azonban lehet variálni is, például úgy, hogy az ember belecsempész többféle zöldséget – az alábbi változatban például sütőtököt és spenótot.

Csípős kókusztejes csirkeleves sütőtökkel és spenóttal

Hozzávalók (2-4 adag)

 

4 evőkanál olaj

1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva

2 nagy gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál piros currypaszta

2 thai citromfű

6 szelet friss gyömbér (vagy galangagyökér)

6 kaffir lime levél, nagyobb darabokra tépkedve

8 dl leszűrt húsleves

25 dkg csirkemell, falatnyi darabokra vágva

25 dkg sütőtök vagy édesburgonya, felkockázva

4 dl kókusztej

20 dkg gomba, nagy darabokra vágva

10 dkg friss spenótlevél (pl. bébispenót)

1 zöldcitrom leve

halszósz, cukor

a tetejére friss koriander, újhagyma

 

Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát és a finomra aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát (a pontos mennyiség attól is függ, hogy mennyire csípős). Rádobjuk a citromfüvet (amire egy húsklopfolóval rácsaptunk, hogy felszabaduljanak az aromái), a felkarikázott gyömbért vagy galangát, a kaffir lime levelet, és átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, hozzáadjuk a felkockázott csirkét és sütőtököt, majd 15 percig alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái a levet. Ekkor beleöntjük a kókusztejet (fel kell előtte rázni), ilyenkor már nem forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik. Hozzáadjuk a gombát, és további 5 percig főzzük, amíg megpuhul, de még feszes. A legvégén beledobjuk az alaposan átöblített, megpucolt spenótleveleket, amelyek pár perc alatt össze is fonnyadnak. Zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral kerekítjük ki az ízeket. Ezek mennyisége teljes mértékben ízlésfüggő, ízharmóniára kell törekedni. Ha nem elég ízes, még több halszósz kell bele. A tetejére friss koriandert és felkarikázott újhagymát szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.