chili&vanília

Csípős, sós, édes, savanyú

Gasztro

Bár a jeges-szeles, influenzás időszakon talán javarészt túl vagyunk, elárulom, hogy a vitaminok mellett melyik levessel lehet a legjobban elűzni minden nyavalyát. Egy tányér forró húsleves (maceszgombóccal) természetesen felülmúlhatatlan, rögtön második helyen azonban ott a délkelet-ázsiai konyha híres csípős, kókusztejes levese, a tom kha gai. Ne ijedjenek meg az egzotikusabb hozzávalóktól, a thai citromfüvet, kaffir lime levelét egész sok helyen be lehet már szerezni (Culinaris, Ázsia, Lumen, Ági zöldséges), ráadásul remekül bírják a fagyasztást is. Bár a leves valódi karakterét éppen ezek adják, végszükség esetén jó a „fapados” változat: ilyenkor az alap csak currypasztából és gyömbérből áll. A halszószt pedig szójaszósszal lehet helyettesíteni. Ez a leves egyszerre sós, csípős, édes és savanyú – ez a nagyszerűsége kulcsa. Az eredeti változatban általában csak csirke és gomba van (néha paradicsom is), azonban lehet variálni is, például úgy, hogy az ember belecsempész többféle zöldséget – az alábbi változatban például sütőtököt és spenótot.

Csípős kókusztejes csirkeleves sütőtökkel és spenóttal

Hozzávalók (2-4 adag)

 

4 evőkanál olaj

1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva

2 nagy gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál piros currypaszta

2 thai citromfű

6 szelet friss gyömbér (vagy galangagyökér)

6 kaffir lime levél, nagyobb darabokra tépkedve

8 dl leszűrt húsleves

25 dkg csirkemell, falatnyi darabokra vágva

25 dkg sütőtök vagy édesburgonya, felkockázva

4 dl kókusztej

20 dkg gomba, nagy darabokra vágva

10 dkg friss spenótlevél (pl. bébispenót)

1 zöldcitrom leve

halszósz, cukor

a tetejére friss koriander, újhagyma

 

Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát és a finomra aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát (a pontos mennyiség attól is függ, hogy mennyire csípős). Rádobjuk a citromfüvet (amire egy húsklopfolóval rácsaptunk, hogy felszabaduljanak az aromái), a felkarikázott gyömbért vagy galangát, a kaffir lime levelet, és átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, hozzáadjuk a felkockázott csirkét és sütőtököt, majd 15 percig alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái a levet. Ekkor beleöntjük a kókusztejet (fel kell előtte rázni), ilyenkor már nem forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik. Hozzáadjuk a gombát, és további 5 percig főzzük, amíg megpuhul, de még feszes. A legvégén beledobjuk az alaposan átöblített, megpucolt spenótleveleket, amelyek pár perc alatt össze is fonnyadnak. Zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral kerekítjük ki az ízeket. Ezek mennyisége teljes mértékben ízlésfüggő, ízharmóniára kell törekedni. Ha nem elég ízes, még több halszósz kell bele. A tetejére friss koriandert és felkarikázott újhagymát szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.