Bár a jeges-szeles, influenzás időszakon talán javarészt túl vagyunk, elárulom, hogy a vitaminok mellett melyik levessel lehet a legjobban elűzni minden nyavalyát. Egy tányér forró húsleves (maceszgombóccal) természetesen felülmúlhatatlan, rögtön második helyen azonban ott a délkelet-ázsiai konyha híres csípős, kókusztejes levese, a tom kha gai. Ne ijedjenek meg az egzotikusabb hozzávalóktól, a thai citromfüvet, kaffir lime levelét egész sok helyen be lehet már szerezni (Culinaris, Ázsia, Lumen, Ági zöldséges), ráadásul remekül bírják a fagyasztást is. Bár a leves valódi karakterét éppen ezek adják, végszükség esetén jó a „fapados” változat: ilyenkor az alap csak currypasztából és gyömbérből áll. A halszószt pedig szójaszósszal lehet helyettesíteni. Ez a leves egyszerre sós, csípős, édes és savanyú – ez a nagyszerűsége kulcsa. Az eredeti változatban általában csak csirke és gomba van (néha paradicsom is), azonban lehet variálni is, például úgy, hogy az ember belecsempész többféle zöldséget – az alábbi változatban például sütőtököt és spenótot.
Csípős kókusztejes csirkeleves sütőtökkel és spenóttal
Hozzávalók (2-4 adag)
4 evőkanál olaj
1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
2 nagy gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 evőkanál piros currypaszta
2 thai citromfű
6 szelet friss gyömbér (vagy galangagyökér)
6 kaffir lime levél, nagyobb darabokra tépkedve
8 dl leszűrt húsleves
25 dkg csirkemell, falatnyi darabokra vágva
25 dkg sütőtök vagy édesburgonya, felkockázva
4 dl kókusztej
20 dkg gomba, nagy darabokra vágva
10 dkg friss spenótlevél (pl. bébispenót)
1 zöldcitrom leve
halszósz, cukor
a tetejére friss koriander, újhagyma
Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát és a finomra aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát (a pontos mennyiség attól is függ, hogy mennyire csípős). Rádobjuk a citromfüvet (amire egy húsklopfolóval rácsaptunk, hogy felszabaduljanak az aromái), a felkarikázott gyömbért vagy galangát, a kaffir lime levelet, és átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, hozzáadjuk a felkockázott csirkét és sütőtököt, majd 15 percig alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái a levet. Ekkor beleöntjük a kókusztejet (fel kell előtte rázni), ilyenkor már nem forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik. Hozzáadjuk a gombát, és további 5 percig főzzük, amíg megpuhul, de még feszes. A legvégén beledobjuk az alaposan átöblített, megpucolt spenótleveleket, amelyek pár perc alatt össze is fonnyadnak. Zöldcitromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral kerekítjük ki az ízeket. Ezek mennyisége teljes mértékben ízlésfüggő, ízharmóniára kell törekedni. Ha nem elég ízes, még több halszósz kell bele. A tetejére friss koriandert és felkarikázott újhagymát szórunk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com