chili&vanília

Édes-keserű, fordított

Gasztro

A francia bisztrók egyik klasszikus desszertje a savanykás, szaftos alma, édes-keserű karamella és omlós vajas tészta hármasából álló Tarte Tatin, vagyis fordított almatorta. A legenda szerint a Tatin nővérek nevéhez köthető, akik Lamotte-Beuvron településen fogadót vezettek az 1880-as években. A sütemény keletkezésének körülményeiről számos sztori kering a különböző források szerint, az egyik: Tatin kisasszony egy stresszes nap után állítólag a tűzhelyen felejtette az almás pitéhez párolt almát, amely odakapott – úgy mentette meg, hogy gyorsan ráborított egy adag tésztát, és így sütötte meg. Mások szerint a francia vidéki cukrászatban már régóta létezett a desszert, a Tatin névvel vált azonban igazán elterjedtté. Így vagy úgy, az egyik legfinomabb édesség a földkerekségen. Népszerűsége nem véletlen, mint ahogy az sem, hogy számos más gyümölccsel is csodás. Hasonló eljárással készül az alább ajánlott (erősen ajánlott!) fordított citromtorta, a vékony, omlós tészta helyett azonban itt egy sűrűbb, tartalmasabb citromos tésztamassza van a tetején.

A tortaforma aljára karamella kerül, arra sok szelet citrom, majd erre citromos-vaníliás tészta. A végére a karamella összeolvad a citrom kisülő levével, és a citrom magas pektintartalma miatt az egész kissé bekocsonyásodik, gyakorlatilag egy karamellás citromdzsem képződik. Amikor kiborítjuk a tortát, ez a fényes-szirupos réteg kerül a tetejére – életveszélyesen finom. Mellé joghurthabot, vanília- vagy citromfagylaltot, mascarponét, tejszínhabot adhatunk.

 

Fordított citromtorta

Hozzávalók (12 szelethez)

 

10+15 dkg cukor

5 biocitrom (3+2)

3 egész tojás

20 dkg vaj olvasztva

20 dkg liszt

1 evőkanál sütőpor

1 vaníliarúd kikapart magja

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Előkészítünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát: kibéleljük sütőpapírral, amelyet előtte vízzel kissé benedvesítettünk (így könnyebb beleilleszteni is, és szebben le lehet majd húzni a süteményről). Serpenyőben (kevergetés nélkül!) borostyánszínűre karamellizáljuk a 10 dkg cukrot. Beleöntjük a tortaforma aljába, körkörös mozdulatokkal egyenletesen elosztjuk benne. Nem baj, ha nem jut mindenhová, és nem baj, ha nem szabályos, a citromlével összesülve kiegyenlítődik majd. 3 citromot felkarikázunk, és körben elrendezzük a karamellán. Átfedhetik egymást, valószínűleg két réteg lesz, ez is elrendeződik majd a sülés végére. A tésztamasszához egy keverőtálban elektromos géppel habosra keverjük a három egész tojást a 15 dkg cukorral (ez már lehet akár nyírfacukor is), majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, 2 citrom levét és reszelt héját, a vaníliát, sót, lisztet és sütőport. A masszát a citromra öntjük. Kb. 45 percig sütjük. Ha fél óra után nagyon elkezd pirulni a teteje, befedjük alufóliával vagy sütőpapírral. Tűpróbáig sütjük, akkor jó, ha szárazon jön ki a közepéből a hurkapálca vagy hústű. Langyosra hűtjük, csak akkor borítjuk egy tálra, a papírt gyönyörűen le lehet róla húzni.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.