chili&vanília

Édes-keserű, fordított

Gasztro

A francia bisztrók egyik klasszikus desszertje a savanykás, szaftos alma, édes-keserű karamella és omlós vajas tészta hármasából álló Tarte Tatin, vagyis fordított almatorta. A legenda szerint a Tatin nővérek nevéhez köthető, akik Lamotte-Beuvron településen fogadót vezettek az 1880-as években. A sütemény keletkezésének körülményeiről számos sztori kering a különböző források szerint, az egyik: Tatin kisasszony egy stresszes nap után állítólag a tűzhelyen felejtette az almás pitéhez párolt almát, amely odakapott – úgy mentette meg, hogy gyorsan ráborított egy adag tésztát, és így sütötte meg. Mások szerint a francia vidéki cukrászatban már régóta létezett a desszert, a Tatin névvel vált azonban igazán elterjedtté. Így vagy úgy, az egyik legfinomabb édesség a földkerekségen. Népszerűsége nem véletlen, mint ahogy az sem, hogy számos más gyümölccsel is csodás. Hasonló eljárással készül az alább ajánlott (erősen ajánlott!) fordított citromtorta, a vékony, omlós tészta helyett azonban itt egy sűrűbb, tartalmasabb citromos tésztamassza van a tetején.

A tortaforma aljára karamella kerül, arra sok szelet citrom, majd erre citromos-vaníliás tészta. A végére a karamella összeolvad a citrom kisülő levével, és a citrom magas pektintartalma miatt az egész kissé bekocsonyásodik, gyakorlatilag egy karamellás citromdzsem képződik. Amikor kiborítjuk a tortát, ez a fényes-szirupos réteg kerül a tetejére – életveszélyesen finom. Mellé joghurthabot, vanília- vagy citromfagylaltot, mascarponét, tejszínhabot adhatunk.

 

Fordított citromtorta

Hozzávalók (12 szelethez)

 

10+15 dkg cukor

5 biocitrom (3+2)

3 egész tojás

20 dkg vaj olvasztva

20 dkg liszt

1 evőkanál sütőpor

1 vaníliarúd kikapart magja

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Előkészítünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát: kibéleljük sütőpapírral, amelyet előtte vízzel kissé benedvesítettünk (így könnyebb beleilleszteni is, és szebben le lehet majd húzni a süteményről). Serpenyőben (kevergetés nélkül!) borostyánszínűre karamellizáljuk a 10 dkg cukrot. Beleöntjük a tortaforma aljába, körkörös mozdulatokkal egyenletesen elosztjuk benne. Nem baj, ha nem jut mindenhová, és nem baj, ha nem szabályos, a citromlével összesülve kiegyenlítődik majd. 3 citromot felkarikázunk, és körben elrendezzük a karamellán. Átfedhetik egymást, valószínűleg két réteg lesz, ez is elrendeződik majd a sülés végére. A tésztamasszához egy keverőtálban elektromos géppel habosra keverjük a három egész tojást a 15 dkg cukorral (ez már lehet akár nyírfacukor is), majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, 2 citrom levét és reszelt héját, a vaníliát, sót, lisztet és sütőport. A masszát a citromra öntjük. Kb. 45 percig sütjük. Ha fél óra után nagyon elkezd pirulni a teteje, befedjük alufóliával vagy sütőpapírral. Tűpróbáig sütjük, akkor jó, ha szárazon jön ki a közepéből a hurkapálca vagy hústű. Langyosra hűtjük, csak akkor borítjuk egy tálra, a papírt gyönyörűen le lehet róla húzni.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.