chili&vanília

Édes-keserű, fordított

Gasztro

A francia bisztrók egyik klasszikus desszertje a savanykás, szaftos alma, édes-keserű karamella és omlós vajas tészta hármasából álló Tarte Tatin, vagyis fordított almatorta. A legenda szerint a Tatin nővérek nevéhez köthető, akik Lamotte-Beuvron településen fogadót vezettek az 1880-as években. A sütemény keletkezésének körülményeiről számos sztori kering a különböző források szerint, az egyik: Tatin kisasszony egy stresszes nap után állítólag a tűzhelyen felejtette az almás pitéhez párolt almát, amely odakapott – úgy mentette meg, hogy gyorsan ráborított egy adag tésztát, és így sütötte meg. Mások szerint a francia vidéki cukrászatban már régóta létezett a desszert, a Tatin névvel vált azonban igazán elterjedtté. Így vagy úgy, az egyik legfinomabb édesség a földkerekségen. Népszerűsége nem véletlen, mint ahogy az sem, hogy számos más gyümölccsel is csodás. Hasonló eljárással készül az alább ajánlott (erősen ajánlott!) fordított citromtorta, a vékony, omlós tészta helyett azonban itt egy sűrűbb, tartalmasabb citromos tésztamassza van a tetején.

A tortaforma aljára karamella kerül, arra sok szelet citrom, majd erre citromos-vaníliás tészta. A végére a karamella összeolvad a citrom kisülő levével, és a citrom magas pektintartalma miatt az egész kissé bekocsonyásodik, gyakorlatilag egy karamellás citromdzsem képződik. Amikor kiborítjuk a tortát, ez a fényes-szirupos réteg kerül a tetejére – életveszélyesen finom. Mellé joghurthabot, vanília- vagy citromfagylaltot, mascarponét, tejszínhabot adhatunk.

 

Fordított citromtorta

Hozzávalók (12 szelethez)

 

10+15 dkg cukor

5 biocitrom (3+2)

3 egész tojás

20 dkg vaj olvasztva

20 dkg liszt

1 evőkanál sütőpor

1 vaníliarúd kikapart magja

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Előkészítünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát: kibéleljük sütőpapírral, amelyet előtte vízzel kissé benedvesítettünk (így könnyebb beleilleszteni is, és szebben le lehet majd húzni a süteményről). Serpenyőben (kevergetés nélkül!) borostyánszínűre karamellizáljuk a 10 dkg cukrot. Beleöntjük a tortaforma aljába, körkörös mozdulatokkal egyenletesen elosztjuk benne. Nem baj, ha nem jut mindenhová, és nem baj, ha nem szabályos, a citromlével összesülve kiegyenlítődik majd. 3 citromot felkarikázunk, és körben elrendezzük a karamellán. Átfedhetik egymást, valószínűleg két réteg lesz, ez is elrendeződik majd a sülés végére. A tésztamasszához egy keverőtálban elektromos géppel habosra keverjük a három egész tojást a 15 dkg cukorral (ez már lehet akár nyírfacukor is), majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, 2 citrom levét és reszelt héját, a vaníliát, sót, lisztet és sütőport. A masszát a citromra öntjük. Kb. 45 percig sütjük. Ha fél óra után nagyon elkezd pirulni a teteje, befedjük alufóliával vagy sütőpapírral. Tűpróbáig sütjük, akkor jó, ha szárazon jön ki a közepéből a hurkapálca vagy hústű. Langyosra hűtjük, csak akkor borítjuk egy tálra, a papírt gyönyörűen le lehet róla húzni.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)