chili&vanília

Top tíz spárga

Gasztro

1. Klasszikusan, pici citromlével, pici cukorral ízesített vízben megpárolva (8 perc), hollandi vagy béarni mártással (tojássárgája, vaj, citromlé, de tejszín semmiképpen!). 2. A legfinomabban: olívaolajjal és kevés olvasztott vajjal meglocsolva, 220 fokos sütőben tíz perc alatt megsütve (buggyantott tojással). 3. Új­krumplival, koktélparadicsommal összesütve (nagyszerű köret sült csirke vagy hal mellé). 4. Rizottóba keverve néhány levél mentával, esetleg garnélával (az alaplé készüljön a levágott, lehámozott részekből). 5. Tojáslepénybe, azaz frittatába sütve morzsolt kecskesajttal (luxusreggeli vasárnapra). 6. Spárgapestóként, fokhagymás pirítóson (megpárolva, majd fokhagymával, mandulával, olívaolajjal, parmezánnal összeturmixolva). 7. Carbonara tésztában (akkorára szeleteljük, mint a penne tészta, majd az elkészült, tojásos-szalonnás tésztához keverjük). 8. Flamand módra: a tetején olvasztott, barnított vajjal, citromlével, szerecsendióval és temérdek finomra aprított petrezselyemmel kevert lágy tojással (dekadens). 9. Tarhonyával: újhagymával, zöldborsóval keverve köretként (meglepő és játékos). 10. Izgalmas főzelék formájában – kaporral, zöldfűszerekkel, kevés tejszínnel keverve. Vagy vagányul, wasabival.

 

Wasabis-citromos spárgafőzelék

Hozzávalók (2-4 adag)

 

2 csomag (1 kg) jó minőségű zöldspárga (meghámozva, tisztítva kb. 70 dkg)

4 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves (vagy víz)

só, bors

csipetnyi cukor

pár csepp citrom

2 dl tejszín

1 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő (vagy pl. rizsliszt)

1 citrom reszelt héja

1 teáskanál wasabipaszta (esetleg helyette torma)

fél csokor snidling, finomra aprítva

Tálaláshoz: olívaolaj, csilipehely

 

A spárgát meghámozzuk, ha szükséges, az alsó, fásabb részét eltávolítjuk, majd felkarikázzuk. A csúcsokat félretesszük, a többit feltesszük főni az alaplében (vagy vízben), sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipetnyi cukrot és pár csepp citromlevet. Fedő alatt, kb. 10 perc alatt vajpuhára főzzük. A főzési idő hossza a spárga minőségétől/vastagságától függ, egy vékonyabb spárga 5 perc alatt megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is pár percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és pár kanál főzővízzel. A spárgához adjuk, és pár percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a wasabit és a finomra aprított snidlinget. Ízlés szerint igazítjuk az ízeket még pár csepp citromlével, és/vagy pici cukorral. A spárgacsúcsokat összeforgatjuk olívaolajjal, és 220 fokos sütőben, kb. 8 perc alatt (amíg fő a spárga) megsütjük. Ezt tesszük a főzelék tetejére. Tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal, és csilipelyhet szórunk rá. Hidegen és melegen is nagyon finom.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk