chili&vanília

Top tíz spárga

Gasztro

1. Klasszikusan, pici citromlével, pici cukorral ízesített vízben megpárolva (8 perc), hollandi vagy béarni mártással (tojássárgája, vaj, citromlé, de tejszín semmiképpen!). 2. A legfinomabban: olívaolajjal és kevés olvasztott vajjal meglocsolva, 220 fokos sütőben tíz perc alatt megsütve (buggyantott tojással). 3. Új­krumplival, koktélparadicsommal összesütve (nagyszerű köret sült csirke vagy hal mellé). 4. Rizottóba keverve néhány levél mentával, esetleg garnélával (az alaplé készüljön a levágott, lehámozott részekből). 5. Tojáslepénybe, azaz frittatába sütve morzsolt kecskesajttal (luxusreggeli vasárnapra). 6. Spárgapestóként, fokhagymás pirítóson (megpárolva, majd fokhagymával, mandulával, olívaolajjal, parmezánnal összeturmixolva). 7. Carbonara tésztában (akkorára szeleteljük, mint a penne tészta, majd az elkészült, tojásos-szalonnás tésztához keverjük). 8. Flamand módra: a tetején olvasztott, barnított vajjal, citromlével, szerecsendióval és temérdek finomra aprított petrezselyemmel kevert lágy tojással (dekadens). 9. Tarhonyával: újhagymával, zöldborsóval keverve köretként (meglepő és játékos). 10. Izgalmas főzelék formájában – kaporral, zöldfűszerekkel, kevés tejszínnel keverve. Vagy vagányul, wasabival.

 

Wasabis-citromos spárgafőzelék

Hozzávalók (2-4 adag)

 

2 csomag (1 kg) jó minőségű zöldspárga (meghámozva, tisztítva kb. 70 dkg)

4 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves (vagy víz)

só, bors

csipetnyi cukor

pár csepp citrom

2 dl tejszín

1 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő (vagy pl. rizsliszt)

1 citrom reszelt héja

1 teáskanál wasabipaszta (esetleg helyette torma)

fél csokor snidling, finomra aprítva

Tálaláshoz: olívaolaj, csilipehely

 

A spárgát meghámozzuk, ha szükséges, az alsó, fásabb részét eltávolítjuk, majd felkarikázzuk. A csúcsokat félretesszük, a többit feltesszük főni az alaplében (vagy vízben), sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipetnyi cukrot és pár csepp citromlevet. Fedő alatt, kb. 10 perc alatt vajpuhára főzzük. A főzési idő hossza a spárga minőségétől/vastagságától függ, egy vékonyabb spárga 5 perc alatt megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is pár percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és pár kanál főzővízzel. A spárgához adjuk, és pár percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a wasabit és a finomra aprított snidlinget. Ízlés szerint igazítjuk az ízeket még pár csepp citromlével, és/vagy pici cukorral. A spárgacsúcsokat összeforgatjuk olívaolajjal, és 220 fokos sütőben, kb. 8 perc alatt (amíg fő a spárga) megsütjük. Ezt tesszük a főzelék tetejére. Tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal, és csilipelyhet szórunk rá. Hidegen és melegen is nagyon finom.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.