1. Klasszikusan, pici citromlével, pici cukorral ízesített vízben megpárolva (8 perc), hollandi vagy béarni mártással (tojássárgája, vaj, citromlé, de tejszín semmiképpen!). 2. A legfinomabban: olívaolajjal és kevés olvasztott vajjal meglocsolva, 220 fokos sütőben tíz perc alatt megsütve (buggyantott tojással). 3. Újkrumplival, koktélparadicsommal összesütve (nagyszerű köret sült csirke vagy hal mellé). 4. Rizottóba keverve néhány levél mentával, esetleg garnélával (az alaplé készüljön a levágott, lehámozott részekből). 5. Tojáslepénybe, azaz frittatába sütve morzsolt kecskesajttal (luxusreggeli vasárnapra). 6. Spárgapestóként, fokhagymás pirítóson (megpárolva, majd fokhagymával, mandulával, olívaolajjal, parmezánnal összeturmixolva). 7. Carbonara tésztában (akkorára szeleteljük, mint a penne tészta, majd az elkészült, tojásos-szalonnás tésztához keverjük). 8. Flamand módra: a tetején olvasztott, barnított vajjal, citromlével, szerecsendióval és temérdek finomra aprított petrezselyemmel kevert lágy tojással (dekadens). 9. Tarhonyával: újhagymával, zöldborsóval keverve köretként (meglepő és játékos). 10. Izgalmas főzelék formájában – kaporral, zöldfűszerekkel, kevés tejszínnel keverve. Vagy vagányul, wasabival.
Wasabis-citromos spárgafőzelék
Hozzávalók (2-4 adag)
2 csomag (1 kg) jó minőségű zöldspárga (meghámozva, tisztítva kb. 70 dkg)
4 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves (vagy víz)
só, bors
csipetnyi cukor
pár csepp citrom
2 dl tejszín
1 dl tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő (vagy pl. rizsliszt)
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál wasabipaszta (esetleg helyette torma)
fél csokor snidling, finomra aprítva
Tálaláshoz: olívaolaj, csilipehely
A spárgát meghámozzuk, ha szükséges, az alsó, fásabb részét eltávolítjuk, majd felkarikázzuk. A csúcsokat félretesszük, a többit feltesszük főni az alaplében (vagy vízben), sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipetnyi cukrot és pár csepp citromlevet. Fedő alatt, kb. 10 perc alatt vajpuhára főzzük. A főzési idő hossza a spárga minőségétől/vastagságától függ, egy vékonyabb spárga 5 perc alatt megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is pár percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és pár kanál főzővízzel. A spárgához adjuk, és pár percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a wasabit és a finomra aprított snidlinget. Ízlés szerint igazítjuk az ízeket még pár csepp citromlével, és/vagy pici cukorral. A spárgacsúcsokat összeforgatjuk olívaolajjal, és 220 fokos sütőben, kb. 8 perc alatt (amíg fő a spárga) megsütjük. Ezt tesszük a főzelék tetejére. Tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal, és csilipelyhet szórunk rá. Hidegen és melegen is nagyon finom.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com