Péklapát 5.

Egy bagel a lyukas zsemlék országában – Budapest Bägel, Dzsem Café

  • Tófalvy Tamás
  • 2013. október 25.

Gasztro

A bagel a magyar vendéglátásban és kiskereskedelemben leginkább a középen gondosan kilyukasztott zsemlét jelenti. A fővárosban viszont nemrég megnyílt az első olyan hely, ahol végre tényleg bagelt sütnek. Méghozzá kiválóan.

Budapest Bägel (Atelier)

false

Nem messze a Jókenyér boltjától, a Kecskeméti utcában, a hajdanvolt Közhely átmárkázásával létrejött Atelier nevű szórakozóhely konyhájával szimbiózisban működik a Budapest Bägel kis sütödéje. A bageleket a konyhából lekanyarított kis részben készítik, a választék pedig szerepel az Atelier étlapján is. A hely egy kis hetedik kerületi romkocsmás hangulatot visz a kecskeméti utcai miliőbe a maga visszafogott módján: a földrajzi távolság és a belsőépítészek együttes fellépése konszolidált dizájnná szelídítette a romosságot. A legkarakteresebb díszítőelemek az újrahasznosított hegyikerékpár-vázakra épített országúti biciklik, amelyek teljes valójukban oda vannak láncolva, lakatolva egy-egy tereptárgyhoz.

A szerdai estén kellemes telt ház és zsizsegés fogad minket. Aznap éppen a sonkás, szalámis, roston sült gomolyás vagy avokádós szendvicsek közül lehet választani, sima bagelben elkészítve. Egy gomolyás és egy avokádós mellett döntünk, és némi itallal helyet foglalunk a hátsó teremben. A két szendvics nem is olyan sok várakozás után megérkezik, és már kézbe fogva is érezhető a súlyukból, hogy nem a szokásos lyukas zsemlével (vagy az egészen kreatív lángelmék által megalkotott, önnön farkába harapó kiflivel) van dolgunk. A zsemle, kifli és a bagel között ugyanis – amint azt a szakirodalom kimerítő részletességgel tárgyalja – a legfőbb különbség az, hogy a bagel tésztáját a sütés előtt még főzik is egy kicsit, ettől lesz olyan kellemesen tömény és nehéz.

A gomolyás bagel (690 Ft) markáns alapanyagokkal dolgozik, minimalista és puritán: a sült gomolya mellett van egy kis saláta és krémsajt, de így is nagyon intenzív az összhatás. Az avokádós (690 Ft) bagelben a krémsajt mellett puha avokádó és jó sok koriander kapott helyet, az előzőnél frissebb, zöldebb ízvilág is hibátlan. Persze mindkét összeállítás biztos alapja a friss, meleg és nagyszerű bagel, ami nem egészen olyan, mint amit az eredeti New York-i zsidó paradigma diktál, mégis az én ízlésemnek talán még kedvesebb is. A Budapest Bägel produktuma valamivel lédúsabb és puhább az ortodox variánsnál, de megtartja a bagel finom töménységét és súlyát: ez az újraértelmezés teljesen legitim módon dolgozza fel a kötelező műfaji elemeket. A felszolgálás szimpatikus, az árak a kapott érték arányában elfogadhatóak. Távozáskor még elviszek zacskóban egy sima bagelt (250 Ft), de a hazaérkezést már nem éli meg.

1053 Budapest, Kecskeméti utca 2. Facebook.

 

 

 

Dzsem Café

false

 

Fotó: facebook

A Közép-európai Egyetem és a belvárosi üzleti negyed együttes aurája a pékségek, kávézók, szendvicsbárok valóságos tömegét vonzotta a Nádor utca környékére. Az egyetem főépületétől pár lépésre, a csendes Vigyázó Ferenc utcában bújik meg szerényen a Dzsem Café. A pékség-kávézó ablakai szokatlanul kicsik, így igazán csak belülről lehet megállapítani, hogy egyetlen, viszonylag apró, de kedves hangulatú helyiségről van szó, egy oldalon pulttal, benne szendvicsekkel, a szomszédos falon pedig kosarakkal a péksüteményeknek. Bagelből csak szendvicsformátum áll rendelkezésre, egy kecskesajtos (530 Ft) mellett döntök.

Pár perc, amíg megmelegítik (sajnos nem sütőben, hanem vaslapos, rászorított szendvicssütőben), és közben megtudom a nagyon kedves és mosolygós felszolgálólánytól, hogy a bagelt nem ott sütik ugyan, de saját recept alapján készül; a kérdésre viszont, hogy főzik-e a műtárgyat vagy sem, bizonytalan arckifejezés a válasz csupán. Az első harapás után leginkább afelé hajlanék, hogy inkább nem – bár valamivel töményebb a tésztája egy átlagos zsemléénél, inkább fojtós, mintsem fajsúlyos, emellett meglehetősen száraz és jellegtelen is. Az összképen sem a két fél péksütemény között depressziósan fekvő, apró sajt- és még apróbb uborkadarabok, sem a közepes kávé nem lendít. A kiszolgálás kedvessége és a hely kellemes hangulata miatt a betérés nem ellenjavallott, de ha lehet, ne bagelt válasszanak.

1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 7. Facebook.

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."