chili&vanília

Eper, desszert

Gasztro

A valódi eperszezon még néhány hetet várat magára, a piacon azonban már el-elcsábul az ember egy adag erejéig. Akad közöttük édes, illatos gyümölcs, de gyakran előfordul, hogy a látvány meggyőzőbb, mint a zamat. Ilyenkor picit rá kell segíteni, hogy az ember kicsalogassa az eperből az ízeket. Ha kevés porcukorral szórjuk meg vagy mézet csorgatunk rá, és hagyjuk állni vagy tíz percig, máris rásegítettünk. Jó trükk lehet, ha a marinált, meglevesedett eperhez egy kiskanál tavalyi eperlekvárt keverünk. A másik biztos trükk pedig pár csepp rózsavíz! Az eper és a rózsa hihetetlenül támogatják egymást, nem kell tőle megijedni, ha valóban csak keveset használunk, nem következik be a félt pacsulieffektus. Következzen az egyik legjobb last minute desszert. Látványos, hihetetlenül finom, és a legnagyobb előnye, hogy a tésztát még pihentetni sem kell, így valóban húsz perc alatt elkészül. Az omlós kekszet félbevágjuk, megtöltjük illatos, marinált eperrel, ami szirupos levet engedett, jön még közé lágy mascarponehab – a három elem összhangja a harmónia maga!

 

Expressz omlós keksz rózsás eperkompóttal

Hozzávalók (6 darabhoz)

 

17,5 dkg liszt
7,5 dkg cukor
7,5 dkg vaj (hidegen, kockázva)
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
fél citrom reszelt héja
1 dl tejszín

Eperkompót:

50 dkg eper
1 citrom reszelt héja

1 evőkanál porcukor vagy méz

1 teáskanál rózsavíz

Mascarponekrém:

25 dkg mascarpone

2 evőkanál porcukor

1 dl tejföl

1 dl tejszín

A kekszhez a sütőt előmelegítjük 220 fokra (alul/felül). Összekeverjük a száraz anyagokat: lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót. Hozzáadjuk a hideg vajat, a reszelt citromhéjat és kézzel összedolgozzuk, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt és összegyúrjuk. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a végeredmény. Egy eléggé morzsálódó, nehezen kezelhető tészta lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk  kb. 2 cm vastagra, és 6–8 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. Sütőlapra tesszük, a tetejét megkenjük egy kis tejszínnel, majd 15 perc alatt szép világos aranybarnára sütjük. A krémhez habverővel kikeverjük az összes hozzávalót, és hűtőben tartjuk felhasználásig. Az epret megtisztítjuk, feldaraboljuk, a felét villával összenyomkodjuk, a másik felét nagyobb darabokban tesszük hozzá, ízlés és az eper édessége szerint porcukrot és reszelt citromhéjat keverünk hozzá. Hagyjuk állni, hogy levet eresszen, pár csepp rózsavízzel ízesítjük. A kekszet vagy még langyosan töltjük meg és azonnal tálaljuk, vagy hagyjuk állni néhány órát és csak azután. Félbevágjuk, az alsó felére tesszük az összetört epret (a levét beszívja a tészta), a kikevert krémet (vagy tejszínhabot, vagy vaníliafagyit) és ráhelyezzzük a kalapját.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.