chili&vanília

Eper, desszert

Gasztro

A valódi eperszezon még néhány hetet várat magára, a piacon azonban már el-elcsábul az ember egy adag erejéig. Akad közöttük édes, illatos gyümölcs, de gyakran előfordul, hogy a látvány meggyőzőbb, mint a zamat. Ilyenkor picit rá kell segíteni, hogy az ember kicsalogassa az eperből az ízeket. Ha kevés porcukorral szórjuk meg vagy mézet csorgatunk rá, és hagyjuk állni vagy tíz percig, máris rásegítettünk. Jó trükk lehet, ha a marinált, meglevesedett eperhez egy kiskanál tavalyi eperlekvárt keverünk. A másik biztos trükk pedig pár csepp rózsavíz! Az eper és a rózsa hihetetlenül támogatják egymást, nem kell tőle megijedni, ha valóban csak keveset használunk, nem következik be a félt pacsulieffektus. Következzen az egyik legjobb last minute desszert. Látványos, hihetetlenül finom, és a legnagyobb előnye, hogy a tésztát még pihentetni sem kell, így valóban húsz perc alatt elkészül. Az omlós kekszet félbevágjuk, megtöltjük illatos, marinált eperrel, ami szirupos levet engedett, jön még közé lágy mascarponehab – a három elem összhangja a harmónia maga!

 

Expressz omlós keksz rózsás eperkompóttal

Hozzávalók (6 darabhoz)

 

17,5 dkg liszt
7,5 dkg cukor
7,5 dkg vaj (hidegen, kockázva)
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
fél citrom reszelt héja
1 dl tejszín

Eperkompót:

50 dkg eper
1 citrom reszelt héja

1 evőkanál porcukor vagy méz

1 teáskanál rózsavíz

Mascarponekrém:

25 dkg mascarpone

2 evőkanál porcukor

1 dl tejföl

1 dl tejszín

A kekszhez a sütőt előmelegítjük 220 fokra (alul/felül). Összekeverjük a száraz anyagokat: lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót. Hozzáadjuk a hideg vajat, a reszelt citromhéjat és kézzel összedolgozzuk, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt és összegyúrjuk. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a végeredmény. Egy eléggé morzsálódó, nehezen kezelhető tészta lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk  kb. 2 cm vastagra, és 6–8 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. Sütőlapra tesszük, a tetejét megkenjük egy kis tejszínnel, majd 15 perc alatt szép világos aranybarnára sütjük. A krémhez habverővel kikeverjük az összes hozzávalót, és hűtőben tartjuk felhasználásig. Az epret megtisztítjuk, feldaraboljuk, a felét villával összenyomkodjuk, a másik felét nagyobb darabokban tesszük hozzá, ízlés és az eper édessége szerint porcukrot és reszelt citromhéjat keverünk hozzá. Hagyjuk állni, hogy levet eresszen, pár csepp rózsavízzel ízesítjük. A kekszet vagy még langyosan töltjük meg és azonnal tálaljuk, vagy hagyjuk állni néhány órát és csak azután. Félbevágjuk, az alsó felére tesszük az összetört epret (a levét beszívja a tészta), a kikevert krémet (vagy tejszínhabot, vagy vaníliafagyit) és ráhelyezzzük a kalapját.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?