Tartalom

MaNcs 31. évf. 17. sz. (2019-04-25)

Publicisztika

Tábor Áron

Publicisztika

Vádirat vád nélkül

Mi vár Trumpra a Mueller-vizsgálat után?

Robert Mueller különleges ügyész jelentésének elkészültével és nyilvánosságra hozásával a Trump-elnökség egy fontos időszaka biztosan lezárult. Bár a különböző okokból kitakart részek miatt továbbra sem ismert minden részlet, a kép nagyjából összeállt és nem kedvező Donald Trumpra nézve. A kérdés innentől az: mit kezd az amerikai politika a feltárt információkkal?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Leszerelők

Az elmúlt hetekben több tudósítás is megjelent a rendőrök (és általában a rendvédelmi dolgozók) kilátástalan anyagi helyzetéről, s egy újabb lehetséges „leszerelési hullámról”.

A szerk.

A szerk.

Szijjártó Belgrádban

A múlt pénteken a magyar külügyminiszter Belgrádban rövid beszédet mondott a szerb kormány által szervezett nagy kormánypárti tömegtüntetésen. A rendezvényt afféle ellenállításként koncipiálta a szerb elnök, Aleksandar Vučić és köre, a tavaly év vége óta nagyjából heti rendszerességű ellenzéki tüntetések hatástalanítására és érvénytelenítésére.

A szerk.

A szerk.

Két katolikus beszél

A nagyobb egyházi ünnepekben az is jó, hogy közeledvén hozzájuk jelentősen felszaporodnak a papság és különféle appendixeik templomon kívüli – legtöbbször a sajtóban eszközölt – kinyilatkozásai.

Belpol

Interjú

Belpol

„Nem hátrálunk meg”

Boros Péterné szakszervezeti vezető a közszféra kizsigereléséről

A bürokráciacsökkentés mese habbal, mivel a feladat mennyisége nem csökkent – az állam mégis szigorít. Csakhogy csupán félelemmel nem tartható egyben a rendszer, mondja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. A közigazgatás működőképessége forog kockán.

Titkolja a kormány, hogy mire kell neki a Bálna

Belpol

Zabálna

Június végére a fővárosnak ki kell költöztetni intézményeit a Bálnából. A többi bérlő sorsa bizonytalan. A kormány egyelőre titkolja, miért vette meg a belvárosi Duna-part jellegzetes épületét.

Védi függetlenségét a Magyar Tudományos Akadémia

Belpol

Gyáva nyúl játék

A közös szándéknyilatkozat és a biztatóan induló tárgyalások ellenére nincs egyetértés az MTA és Palkovics László között a kutatóintézet-hálózat átalakítása terén. Az Akadémia májusi közgyűlése után az „egymillió dolláros kérdésre” is választ kaphatunk.

Zene

Koncert

Zene

Újra nálad

Menyhárt Jenő 60

Tiszteletet parancsol a kor, de még inkább az életmű: negyven éve a színpadon, remek zenék, maradandó dalok, pompás kon­certek tömkelege – ezt köszönhetik Menyhárt Jenőnek, az Európa Kiadó frontemberének a jobbféle magyar (pop)zenék rajongói.

Interjú

Zene

Lovasi: "Schmidt Mária visszaírt e-mailben, hogy mi el vagyunk tévedve"

Lovasi András zenész

Közel 18 év elteltével rukkolt elő második szólólemezével. A Tűzijáték délben című album sokáig készült és sokakat meglepett, úgyhogy volt miről beszélgetni. Az új dalokon kívül sok minden szóba került: Schmidt Mária váratlan telefonhívása, a másfél évvel ezelőtti, következményektől sem mentes Narancs-interjú, egy elhíresült lemezkritika és az a bizonyos baleset is.

Opera

Zene

Szerelem első hallásra

Csajkovszkij: Jolánta

Orosz operával indult, s majdnem azzal is zárult az idei tavaszi fesztivál, hiszen múlt szombaton Valerij Gergijev szentpétervári társulata – a Nemzeti Énekkarral kiegészülve – Csajkovszkij Jolántáját adta elő.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Nincs szükségem Jaguarra”

Roy Jacobsen író

Szoba kiadó című regénye azt is megnyeri a norvég irodalomnak, aki eddig ódzkodott az ilyesmitől. A jólétről, a bűnös kamaszkorról, Breivik hatásáról és az Esterházyhoz fűződött barátságáról beszélgettünk vele.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Az önmagát író

Karl Ove Knausgård és a befejezhetetlen élet

Az utóbbi évtized egyik legnagyobb nemzetközi irodalmi sikere a norvég író Harcom című regényfolyama. Megpróbáljuk megfejteni, hogy miért.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Amazing family

Tilmann Lahme: A Mannok

„Nagy ember fiának lenni óriási szerencse, megbecsülendő előny, másfelől viszont nyomasztó teher, az egyéni önérzet tartós megalázása” – olvasható a Lotte Weimarban lapjain a mélyen dialektikus megállapítás, amelynek találó voltát alighanem leginkább épp Thomas Mann családjában érezték át.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Minden mondata hárítás

Catherine Millet: Féltékenység; Mesés gyerekkor

Nincs azzal semmi baj, ha az ember a hiányosságaiból igyekszik erényt kovácsolni. Catherine Millet-nek ez olyannyira sikerült, hogy világhírre tett szert általa. Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, valószínűleg nem is volt más célja.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Merre tartasz, ifjú líra?

Három kötet a Scolar Live sorozatból

Szerencsésnek mondhatja magát a kritikus, ha egy kiadótól egyszerre három olyan verseskötet is a kezébe kerül, melyek a komplett kortárs fiatal líra legjellemzőbb vonásait mutatják be, annak minden erényével és hibájával együtt.

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Sose fogjuk be a szánkat!”

Kätlin Kaldmaa író

A PEN International titkára legutóbb tavaly járt Magyarországon, hogy interjúkat készítsen a szólásszabadság helyzetéről. Most új könyvét mutatja be. Magyar írókról, észt feminizmusról és izlandi mítoszokról beszélgettünk.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

A kicsi szörny

Sheila Heti: Változások könyve

Erős a felütés: a 37 éves narrátor rádöbben életének parttalanságára és idejének végességére.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Emlékközösség

Craig Thompson: Blankets – Takarók

Nem kilóra szokás a képregényeket mérni, de Craig Thompson magnum opusát kézbe véve nehéz elsőként nem a méretein meglepődni.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Csak azért, mert régi

Nényei Pál: Az irodalom visszavág 3.

Kinek szól Nényei Pál irodalomtörténete? Ezen a kérdésen szerző, kiadó, kritikus és olvasó is kénytelen elgondolkodni egy olyan, több szempontból is határterületre helyezhető könyvsorozat esetében, mint Az irodalom visszavág. Nényei válasza a legegyszerűbb: szándéka szerint könyvei mindenkihez szólnak, beleértve saját magát is. Az irodalom visszavágban is úgy akar a tárgyáról beszélni, ahogy gimnáziumi tanárként tanítja.

Színház

Színház

Színház

Kásakozma Ilf/Petrov – Ratkóczi/Závada/Vecsei: Tizenkét szék

Nem vitás, Osztap Bender igazi túlélő: a nagy kombinátort most épp egy újabb nemzedék fedezi fel önmaga számára. A színész-színházcsináló Vecsei H. Miklós, a költő és dalszövegíró Závada Péter, a zenész Ratkóczi Huba generációja, miként erről a fesztiválprodukció gyanánt bemutatott koncertszínházi előadás oly érzékletes bizonyságot kínál.

Interaktív
Sorköz
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A járőr

Sugár János: Történet a nulladik évből

Sugár János elsősorban a köztéri, public art munkáiról és akcióiról ismert – ezen belül is leginkább a „WASH YOUR DIRTY MONEY WITH MY ART” stenciljéről, melyet 2008-ban felfújt a (ma már nem működő) VAM Design Center homlokzatára.

Tudomány

Olvadó gleccserek

Tudomány

Nyomuk sem marad

Az éghajlat melegedése miatt rohamosan tűnnek el a hegyvidéki gleccserek, ami idővel a klímatörténeti kutatásokat is megnehezítheti.

jog+mód

Tudomány

„Sebészi pontossággal”

A nemzetközi jogi perbeszédverseny magyar győztesei

Az ELTE joghallgatói 125 ország 680 egyetemét győzték le a Philip C. Jessup International Law Moot Court Competitionön, a világ legrégebbi nemzetközi perbeszédversenyén. De hogyan lehet lenyomni a világ legjobb egyetemeit, például a Berkeley-t és a Yale-t – erről is kérdeztük a győztes csapat három tagját és két felkészítő tanárát.

Gasztro
Lokál
Lélek
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Nem a bűnösökkel foglalkoztam”

Tuza-Ritter Bernadett filmrendező

Tíz év rabszolgaság után Maris a szabadságot választja. Vele vagyunk a szolgaságban, majd végigkövethetjük szökését és szabadulása utáni boldogulását. Az Egy nő fogságban című dokumentumfilm megjárta a Sundance Filmfesztivált, jelölték Európai Filmdíjra, s most végre a magyar mozikban is megy.