étel, hordó

Európa Kifőzde

  • ételhordó
  • 2022. február 2.

Gasztro

Európa Óbudán

Márciusban lesz harmincéves Szőke András Európa Kemping című filmje, amelyről a korabeli kritika olyanokat írt, hogy „a film humora robban, nem kis részben a rendező komédiás képességei révén” meg azt, hogy „Karinthy jóízűen röhög a markába, Chaplin és Tati izgatottan előrehajol a felhőpamacsokon”. Ám kötve hinnénk, hogy az évfordulóra forgalomba hoznák a film digitálisan felújított, díszdobozos Blu-ray-változatát; Szőke András nem lett a kelet-európai Chaplin, még a „legendás” jelzőt sem aggatták rá, pedig ez mostanában annak is kijár, aki valaha próbaidős portás volt a Lumumba utcában. Mindezt csak azért idézzük fel, mert az Európa Kifőzde szókapcsolat hallatán ugyanaz a kínos humorkényszer ugrik be, ami Szőke egész munkásságáról elmondható.

Csakhogy az Európa Kifőzde esetében viccelődésnek semmi nyoma. Az óbudai Pacsirtamező utca 34. alatt valóban egy kifőzde található, amely a sárga alapon piros-fekete Európa Kifőzde Bisztró feliratú cégért leszámítva pontosan olyan, amilyennek egy kifőzdét el lehet képzelni: párás üvegpult, krómozott vájdlingok, valaha fehér műanyag tálcák, piros-fehér kockás terítő, kedves kiszolgálás, ételszag… Bónuszként mindenféle Fradi-relikviák.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.