Városszerte fénylik – Kis forraltbor-kalauz

  • Királyleányka
  • Szegfűbors
  • Lemon Chili
  • 2012. december 20.

Gasztro

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Budapestet idén elöntötte a forralt bor. Cikkünkben azok a helyek szerepelnek, amelyek megugrották magasra tett, természetesen szubjektív lécünket.


Fotó: MTI

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Budapestet idén elöntötte a forralt bor. Csaknem minden szórakozóhelyen, kávézóban, (rom)kocsmában és étteremben ránk köszön, nem beszélve a karácsonyi vásárokról. A bőséges kínálat sajnos nem jár kéz a kézben a minőséggel – az elővigyázatlan fogyasztó így könnyen cukor- és fahéj-túladagolást kaphat. Szerencsére van segítség: a forraltborkalauz bloggerei elnavigálnak a forralt borok tengerében. Királyleányka, Szegfűbors és Lemon Chili fedőnevek mögé rejtőzve három fiatal(osnak mondott), kifinomult ízlésű, modern nőszemély járja a budapesti éjszakát élvezhető forralt borok után kutatva. Bolyongtunk a hetedik kerület vadul burjánzó kocsmaőserdejében, arcunkat fútta a kőbányai szél az Ügetőn, egyszóval láttunk egyet s mást. Tapasztalatainkat blogunk vitriolban ázó lapjain osztjuk meg az érdeklődő közönséggel. Az alábbiakban azok a helyek következnek, amelyek megugrották magasra tett, természetesen szubjektív lécünket.

Alibi kávézó: decens belvárosi nőknek

Az Alibi csapata idén egy egész bódéval települt ki a kávézó elé, kis fényt és melegséget csempészve az egyébként kietlen térre. Mi is engedünk a direkt marketingnek, és nem csalódunk: finom! Érezhetően borból készült, hagyományos fűszerezésű, nem agyoncukrozott, jó ízű ital piroslik a bögréinkben. Bár a hűvös kora téli esten elbírnánk egy kicsivel forróbbat is, és jó dolgunkban hiányoljuk az egzotikusabb ízvilágot (például gyömbér), a hagyomány és minőség kettőse összességében mégis igen meggyőző (400 Ft/2 dl; V. kerület, Egyetem tér 4.).


Ibolya eszpresszó: letűnt idők rajongóinak

Középiskolás korunkban az Ibolya valami titkos kultikus hely volt a szemünkben: alternatív színházak nagyon beavatott művészei adtak itt randevút egymásnak és múzsáiknak. A kilencvenes évek titokzatos mámora mára tovatűnt, de az Ibolyában, úgy tűnik, visszafelé megy az időgép: tesztcsapatunk egyenesen a hatvanas években találja magát, kellemes retrókörnyezetben. A rutinos pincér szinte pillanatok alatt érkezik a helyes kis üvegbögrékkel, benne a jó forró borral és citromszeletekkel. A cukorból csak egy hajszállal van benne több, mint ami az ötöshöz kellene, és a fűszerezésre is csupán annyi panaszunk lehet, hogy egy cseppet jellegtelen: keveselljük a fahéj és a szegfűszeg aromáit. Vízből viszont valamivel több jutott bele, mint amennyi kell – de így is elégedettek vagyunk (400 Ft/2 dl; V. kerület, Ferenciek tere 5.).

Frisco café: diákoknak, tüntetés után

A sötét kis utcában megbúvó Frisco café saját honlapja szerint „olyan kávézó, ami jó. Egyesek szerint.”. Ezzel a nagy igazsággal nem tudunk vitába szállni, és nem is akarunk, mert a forralt bor jó. Szerintünk. A gyömbér csípőssége és aromája, az alma, citrom, narancs kellemes kombinációja éppen a mi ízlésünknek való. Lehetne ugyan kicsit kevesebb a cukor, és talán egy kicsivel több az alkohol, megbolondíthatták volna némi csípős paprikával is, de azért ízlik; a bögrékre csavarodó ujjak kellemesen melegednek. Mivel a Friscóban közösségi élet folyik, előbb-utóbb biztosan elkezdődik valami szociológiai műhelyvita vagy filmvetítés, amikor is a társadalmi problémákra érzéketlen vendég veszi a kabátját, és kőszíve táján kellemes melegséggel távozik (400 Ft/2 dl; IX. kerület, Mátyás u. 11.).


Kino: független szellemeknek

Az utóbbi pár évben sokak kedvencévé vált a Kino, ami a rémhírekkel ellentétben köszöni, jól van, teljes gőzzel üzemel, mindenféle forró italt kínálva csípős téli estékre. A forralt bor – őszintén szólva – elsőre kissé riasztó, inkább tűnik habos kakaónak. Tudjuk, hogy ez a kávégépes-szörcsögős forrósítási technológia következménye, de akkor is megszokhatatlan a forralt boron a hab. Pedig érdemes kicsit küzdeni vele, mert alatta kellemes, borízű italt találunk, majd előbukkan egy-két szelet narancs is. Azt sem bánjuk, hogy egészben találkozunk a szegfűszegekkel, boldogan szűrjük a fogunk között. Az odakészített cukortartó segítségével mindenki maga állíthatja be a kívánt édességet, de érdemes először megkóstolni, mert nem feltétlenül kell bele több cukor (490 Ft/2,5 dl; XIII. kerület, Szent István krt. 16.).

BelD’or: azoknak, akik a sört is forrón szeretik

A nemrég nyílt vendéglátó-ipari egységre és az objektum homlokzatán fennen hirdetett forralt sörre a minap lettünk figyelmesek. Elengedjük azt a tév- és kényszerképzetet, hogy csak a hideg sör a sör, és készen állunk a szokatlan befogadására. Habos, sörnek látszó ital érkezik söröspohárban, benne úszkáló fűszer- és narancsdarabokkal. Izgatottan hörpintünk bele – és ízlik! Igazából nagyon hasonlít a forralt borra, és mint megtudjuk, hasonlóképp is készül. Belgiumban állítólag igen elterjedt: mivel bor nemigen van, a csontig hatoló nyálkás hidegben viszont nagy szükség van valami melengető italra, sört forralnak. Bár a recept titkos, azért annyit elárul a kedves pincér hölgy, hogy fahéj, szegfűszeg, pici cukor ebbe is kell, és kell még egy kis narancslé, valamint jó minőségű, 8,5%-os sör. Érezzük is, hogy alkoholból van: a szalonspiccig elegendő néhány korty (450 Ft/3 dl; V. kerület, Kecskeméti u. 7.).

És hogy a közelgő karácsonyról se feledkezzünk meg: némelyik vásárban kapható gyümölcsborból készült forralt bor, ezt mindenképpen ajánlatos megkóstolni. Tavaly a Bazilika melletti vásárban ittunk forró eperbort, olvasóink jelzése szerint pedig idén a XII. kerületi önkormányzat mellett mérnek izgalmas borokat. Kalandra fel! Tapasztalataitokat pedig írjátok be a blogra!

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.