chili&vanília

Gőzölve, nem áztatva!

Gasztro

Megéri-e az extra idő és macera, ami a kuszkusz gőzölésével és dörzsölgetésével jár? A válasz határozottan és egyértelműen: igen! Az észak-afrikai származású fogás ma már hétköznapi gasztronómiánkban is megfordul, leginkább gyors, instant köretként, amelynek legnagyobb előnye, hogy csak ráönti az ember a forró vizet, hagyja, hogy a tészta megszívja magát, és már kész is. A hagyományos módszerrel és technológiával készült változat viszont némi pluszidőt és -odafigyelést igényel. Ha ugyanis gőzöljük, ahogy az annak a rendje-módja, akkor háromszor kell olajjal és kevés vízzel átdörzsölni – így a szemek könnyebben elválnak, és a kuszkusz légies és könnyű lesz. Igazán autentikus helyeken (és az arab világban) saját, két szintből álló edénye van, ez a couscoussier, amelynek alsó rétegében zöldséges ragu, felső felében pedig maga a kuszkusz készül. Az alábbi receptben, amit Nadia Zerouali holland-marokkói szakácsnőtől tanultam, édesburgonyás, húsgolyós ragu körete. Itt külön készül az étel két része, de gőzölhetjük a kuszkuszt a húsragu fölött is.

 

Gőzölt kuszkusz édesburgonyás, fűszeres húsgolyós raguval

Hozzávalók (4 adag)

 

Kuszkusz:

35 dkg kuszkusz

1 dl langyos víz

1 evőkanál olívaolaj

Ragu:

3 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál koriandermag

1 teáskanál őrölt római kömény

1 evőkanál csípőspaprika-krém vagy harissa

60 dkg édesburgonya, meghámozva, felkockázva

6 dl víz

40 dkg darált bárány- vagy marhahús

1 csokor koriander, finomra aprítva

só, bors

Meggőzöljük a kuszkuszt: a kuszkuszra egy tálban rálocsoljuk az 1 dl langyos vizet, a sót és az olívaolajat. Ujjunkkal finoman szétmorzsoljuk a szemeket. Egy lábasban kevés vizet forralunk, majd ráhelyezünk egy párolóedényt vagy szűrőt. Ebben tíz percig gőzöljük a kuszkuszt. Ekkor kiöntjük egy nagy tálba, hagyjuk kihűlni. Ezután újra meglocsoljuk kb. 3 evőkanál vízzel, újra 10 percig gőzöljük, majd az egész műveletet megismételjük harmadszor is.

A raguhoz egy lábasban megpirítjuk a fokhagymát, harissát és koriandermagot. Hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát, végül kb. 6 dl vizet. Mint­egy 10 percig főzzük. Amíg fő, elkészítjük a fűszeres húsgolyókat: a darált húst egy keverőtálban összekeverjük a korianderrel, sóval, esetleg csilivel. Diónyi húsgolyókat formázunk, majd az édesburgonyás raguhoz adjuk, és kb. további 10 percig főzzük. A végén belekeverjük a friss korianderzöldet. A ragut a kuszkusz tetejére szedjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.