chili&vanília

Gőzölve, nem áztatva!

Gasztro

Megéri-e az extra idő és macera, ami a kuszkusz gőzölésével és dörzsölgetésével jár? A válasz határozottan és egyértelműen: igen! Az észak-afrikai származású fogás ma már hétköznapi gasztronómiánkban is megfordul, leginkább gyors, instant köretként, amelynek legnagyobb előnye, hogy csak ráönti az ember a forró vizet, hagyja, hogy a tészta megszívja magát, és már kész is. A hagyományos módszerrel és technológiával készült változat viszont némi pluszidőt és -odafigyelést igényel. Ha ugyanis gőzöljük, ahogy az annak a rendje-módja, akkor háromszor kell olajjal és kevés vízzel átdörzsölni – így a szemek könnyebben elválnak, és a kuszkusz légies és könnyű lesz. Igazán autentikus helyeken (és az arab világban) saját, két szintből álló edénye van, ez a couscoussier, amelynek alsó rétegében zöldséges ragu, felső felében pedig maga a kuszkusz készül. Az alábbi receptben, amit Nadia Zerouali holland-marokkói szakácsnőtől tanultam, édesburgonyás, húsgolyós ragu körete. Itt külön készül az étel két része, de gőzölhetjük a kuszkuszt a húsragu fölött is.

 

Gőzölt kuszkusz édesburgonyás, fűszeres húsgolyós raguval

Hozzávalók (4 adag)

 

Kuszkusz:

35 dkg kuszkusz

1 dl langyos víz

1 evőkanál olívaolaj

Ragu:

3 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál koriandermag

1 teáskanál őrölt római kömény

1 evőkanál csípőspaprika-krém vagy harissa

60 dkg édesburgonya, meghámozva, felkockázva

6 dl víz

40 dkg darált bárány- vagy marhahús

1 csokor koriander, finomra aprítva

só, bors

Meggőzöljük a kuszkuszt: a kuszkuszra egy tálban rálocsoljuk az 1 dl langyos vizet, a sót és az olívaolajat. Ujjunkkal finoman szétmorzsoljuk a szemeket. Egy lábasban kevés vizet forralunk, majd ráhelyezünk egy párolóedényt vagy szűrőt. Ebben tíz percig gőzöljük a kuszkuszt. Ekkor kiöntjük egy nagy tálba, hagyjuk kihűlni. Ezután újra meglocsoljuk kb. 3 evőkanál vízzel, újra 10 percig gőzöljük, majd az egész műveletet megismételjük harmadszor is.

A raguhoz egy lábasban megpirítjuk a fokhagymát, harissát és koriandermagot. Hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát, végül kb. 6 dl vizet. Mint­egy 10 percig főzzük. Amíg fő, elkészítjük a fűszeres húsgolyókat: a darált húst egy keverőtálban összekeverjük a korianderrel, sóval, esetleg csilivel. Diónyi húsgolyókat formázunk, majd az édesburgonyás raguhoz adjuk, és kb. további 10 percig főzzük. A végén belekeverjük a friss korianderzöldet. A ragut a kuszkusz tetejére szedjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.