chili&vanília

Tavasz, tojás, reggeli

Gasztro

Csodás a tavaszi piac! A medvehagyma már-már le is csengett, szép sorjában jönnek a többiek, a spárga és az eper már el is indult a startvonalról. Itt-ott zöldborsó, új fokhagyma és új kelkáposzta is felbukkan, rebarbarával is lehet már találkozni (epres-almás morzsasütihez például kiváló), a friss, tavaszi zöldfűszerek pedig nőnek, mint a gomba. Turbolya, snidling, zsálya, lestyán, koriander, tárkony – szerencsére manapság már a piacokon is rájöttek, hogy érdemes ezeket tartani, így aki nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy saját kertjében szedje, az is változatossá és frissé tudja velük alakítani hétköznapi konyháját.

A francia konyha jellegzetes fogása az oeuf cocotte, vagyis szuflétálkában vagy csészében készült gőzölt tojás, a reggeli tojásételek egyik világbajnok alternatívája. Az alább ajánlott tojás hasonló, azonban még vízgőzre sincs hozzá szükség. Pici tejszín, kevés vaj, tojás, friss zöldfűszerek, némi parmezán – ezek olvadnak össze, hogy aztán friss, ropogós bagettel mártogassuk a folyós sárgájával együtt. Villámgyors, pompás és nagyszerűen variálható. Gyakorlatilag egy sütőben készülő tükörtojásról van szó, ami akkor a legkülönlegesebb, ha minél többféle zöldfűszert tudunk hozzá használni. Szinte receptnek sem lehet nevezni, így készül:

 

Zöldfűszeres, tepsis tükörtojás

 

1. A sütőt kapcsoljuk be grillfokozatra.

2. Egy-egy lapos hőálló tálka aljába tegyünk egy evőkanál tejszínt és egy evőkanál vajat.

3. Tegyük be a sütőbe, addig maradjon ott, amíg a vaj elolvad, és a tejszín elkezd bugyogni és egy kicsit pirulni.

4. Közben üssünk fel egy külön tálkába annyi tojást, amennyit egy főre szánunk (2-3). Ez mindenképpen legyen kikészítve, mire kivesszük a grillből a tányért.

5. Amikor kivettük, akkor a hőálló tálkába a forró tejszínre csúsztatjuk a felütött tojásokat. A tetejét megszórjuk sok friss zöldfűszerrel (szerintem petrezselyem, kapor és tárkony keverékével a legfinomabb). Szintén rászórunk kb. egy teáskanálnyi reszelt parmezánt.

6. Visszatesszük a grillbe, és addig sütjük, amíg a fehérje nagyjából megdermed, a sárga pedig még lágy, folyós – ez sütőtől függően 3-4 perc. Érdemes kitapasztalni, hogy pontosan mennyi, úgy lehet ellenőrizni, hogy amikor a tojás sárgájának felülete elkezd világos színűre váltani, akkor már ki kell venni.

7. Friss bagettel kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.