chili&vanília

Tavasz, tojás, reggeli

Gasztro

Csodás a tavaszi piac! A medvehagyma már-már le is csengett, szép sorjában jönnek a többiek, a spárga és az eper már el is indult a startvonalról. Itt-ott zöldborsó, új fokhagyma és új kelkáposzta is felbukkan, rebarbarával is lehet már találkozni (epres-almás morzsasütihez például kiváló), a friss, tavaszi zöldfűszerek pedig nőnek, mint a gomba. Turbolya, snidling, zsálya, lestyán, koriander, tárkony – szerencsére manapság már a piacokon is rájöttek, hogy érdemes ezeket tartani, így aki nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy saját kertjében szedje, az is változatossá és frissé tudja velük alakítani hétköznapi konyháját.

A francia konyha jellegzetes fogása az oeuf cocotte, vagyis szuflétálkában vagy csészében készült gőzölt tojás, a reggeli tojásételek egyik világbajnok alternatívája. Az alább ajánlott tojás hasonló, azonban még vízgőzre sincs hozzá szükség. Pici tejszín, kevés vaj, tojás, friss zöldfűszerek, némi parmezán – ezek olvadnak össze, hogy aztán friss, ropogós bagettel mártogassuk a folyós sárgájával együtt. Villámgyors, pompás és nagyszerűen variálható. Gyakorlatilag egy sütőben készülő tükörtojásról van szó, ami akkor a legkülönlegesebb, ha minél többféle zöldfűszert tudunk hozzá használni. Szinte receptnek sem lehet nevezni, így készül:

 

Zöldfűszeres, tepsis tükörtojás

 

1. A sütőt kapcsoljuk be grillfokozatra.

2. Egy-egy lapos hőálló tálka aljába tegyünk egy evőkanál tejszínt és egy evőkanál vajat.

3. Tegyük be a sütőbe, addig maradjon ott, amíg a vaj elolvad, és a tejszín elkezd bugyogni és egy kicsit pirulni.

4. Közben üssünk fel egy külön tálkába annyi tojást, amennyit egy főre szánunk (2-3). Ez mindenképpen legyen kikészítve, mire kivesszük a grillből a tányért.

5. Amikor kivettük, akkor a hőálló tálkába a forró tejszínre csúsztatjuk a felütött tojásokat. A tetejét megszórjuk sok friss zöldfűszerrel (szerintem petrezselyem, kapor és tárkony keverékével a legfinomabb). Szintén rászórunk kb. egy teáskanálnyi reszelt parmezánt.

6. Visszatesszük a grillbe, és addig sütjük, amíg a fehérje nagyjából megdermed, a sárga pedig még lágy, folyós – ez sütőtől függően 3-4 perc. Érdemes kitapasztalni, hogy pontosan mennyi, úgy lehet ellenőrizni, hogy amikor a tojás sárgájának felülete elkezd világos színűre váltani, akkor már ki kell venni.

7. Friss bagettel kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.