chili&vanília

Tavasz, tojás, reggeli

Gasztro

Csodás a tavaszi piac! A medvehagyma már-már le is csengett, szép sorjában jönnek a többiek, a spárga és az eper már el is indult a startvonalról. Itt-ott zöldborsó, új fokhagyma és új kelkáposzta is felbukkan, rebarbarával is lehet már találkozni (epres-almás morzsasütihez például kiváló), a friss, tavaszi zöldfűszerek pedig nőnek, mint a gomba. Turbolya, snidling, zsálya, lestyán, koriander, tárkony – szerencsére manapság már a piacokon is rájöttek, hogy érdemes ezeket tartani, így aki nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy saját kertjében szedje, az is változatossá és frissé tudja velük alakítani hétköznapi konyháját.

A francia konyha jellegzetes fogása az oeuf cocotte, vagyis szuflétálkában vagy csészében készült gőzölt tojás, a reggeli tojásételek egyik világbajnok alternatívája. Az alább ajánlott tojás hasonló, azonban még vízgőzre sincs hozzá szükség. Pici tejszín, kevés vaj, tojás, friss zöldfűszerek, némi parmezán – ezek olvadnak össze, hogy aztán friss, ropogós bagettel mártogassuk a folyós sárgájával együtt. Villámgyors, pompás és nagyszerűen variálható. Gyakorlatilag egy sütőben készülő tükörtojásról van szó, ami akkor a legkülönlegesebb, ha minél többféle zöldfűszert tudunk hozzá használni. Szinte receptnek sem lehet nevezni, így készül:

 

Zöldfűszeres, tepsis tükörtojás

 

1. A sütőt kapcsoljuk be grillfokozatra.

2. Egy-egy lapos hőálló tálka aljába tegyünk egy evőkanál tejszínt és egy evőkanál vajat.

3. Tegyük be a sütőbe, addig maradjon ott, amíg a vaj elolvad, és a tejszín elkezd bugyogni és egy kicsit pirulni.

4. Közben üssünk fel egy külön tálkába annyi tojást, amennyit egy főre szánunk (2-3). Ez mindenképpen legyen kikészítve, mire kivesszük a grillből a tányért.

5. Amikor kivettük, akkor a hőálló tálkába a forró tejszínre csúsztatjuk a felütött tojásokat. A tetejét megszórjuk sok friss zöldfűszerrel (szerintem petrezselyem, kapor és tárkony keverékével a legfinomabb). Szintén rászórunk kb. egy teáskanálnyi reszelt parmezánt.

6. Visszatesszük a grillbe, és addig sütjük, amíg a fehérje nagyjából megdermed, a sárga pedig még lágy, folyós – ez sütőtől függően 3-4 perc. Érdemes kitapasztalni, hogy pontosan mennyi, úgy lehet ellenőrizni, hogy amikor a tojás sárgájának felülete elkezd világos színűre váltani, akkor már ki kell venni.

7. Friss bagettel kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.