chili&vanília

Grúz saláta

Gasztro

Tegye fel a kezét, aki még nem hallott valakit ódákat zengeni a grúz konyha szépségeiről! Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy már volt alkalma helyben kóstolni, általában az egekbe dicséri, de már csak a történetét és a receptjeit olvasva is érzi az ember, hogy ez nem egy kispályás konyhaművészet. Nem lennék meglepődve, ha hamarosan az egyik legfelkapottabbá válna. A kiváló földrajzi adottságoknak köszönhetően csúcsminőségű alapanyagok, változatosság, sok zöldség és zöldfűszer, gránátalma, cékla, temérdek dió jellemzik, na meg a terülj-terülj, asztalkám stílusú lakoma. Óbudán, az egyik impozáns sarki épületben bújik meg legalább egy évtizede a grúz étterem (Aragvi a neve), amelynek enteriőrje finoman szólva sem barátságos, inkább rideg, mi több, fura. Viszont a két grúz szakácsnő főztje mindezt gyorsan feledteti. Teljes mértékben autentikus, nagyon jó ízű, házias grúz konyhát visznek, kiváló a harcso levesük (pikáns gulyáslevesféle), a hachapurijuk (nagyon laktató, sajttal töltött lepénykenyér), és főleg a zöldséges, diós előételek, pl. a töltött padlizsán és a céklák. Innen az ihlet az alábbi salátához.

 

Zöldfűszeres, diós céklasaláta

Hozzávalók (6-8 adag)

 

1 kg cékla

1 evőkanál olívaolaj

5+15 dkg dió

2 csokor petrezselyem

1 csokor kapor

2 csokor koriander

2 gerezd fokhagyma

0,8 dl olívaolaj

1 kávéskanál őrölt római kömény

2 evőkanál balzsamecet vagy gránátalmaszirup

 

A céklát megsütjük: a sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tepsit leterítjük alufóliával, majd ráhelyezzük az egész céklákat, héjastul. Megcsepegtetjük egy evőkanál olívaolajjal, meghintjük kevés sóval, majd szorosan lefedjük alufóliával. Kb. 1 óráig sütjük, amíg megpuhul, és könnyen bele lehet szúrni egy kést. Lehűtjük, majd meghámozzuk. (A sült cékla néhány napig egészben is eláll a hűtőben, tehát megsüthetjük előre.) 1 cm-es kockákra vágjuk. Az 5 dkg diót, egy-egy csokor petrezselymet, kaprot, koriandert, a két gerezd fokhagymát, az olívaolajat és a római köményt aprítógépbe tesszük, és pesztószerű állagúra pépesítjük, sózzuk. Ne legyen teljesen krémes, inkább kissé darabos. A diós fűszerpasztát összeforgatjuk a felkockázott sült céklával, úgy, hogy egyenletesen, mindenütt bevonja. Hűtőbe tesszük, kifejezetten jót tesz neki, ha áll néhány órát: jobban összeérnek az ízek. Maradt még egy-egy csokor petrezselymünk és korianderünk, valamint 15 dkg diónk, ezt csak tálalás előtt keverjük a salátához. A zöldfűszereket finomra aprítjuk, a diót durvára vágjuk, így forgatjuk össze a diós fűszerpasztával bevont céklával. Hozzáadjuk a balzsamecetet vagy gránátalmaszirupot, ha szükséges, még egy kis olívaolajat, és sót. Egy kis csilipehely sem árt neki. Szobahőmérsékleten tálaljuk, terülj-terülj, asztalkám részeként vagy grillhúsok, esetleg halak mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk