Az alábbi desszert kimondottan gyerekbarát - kiskorúak által jóváhagyva.Jean-Francois Piége francia konyhafőnök a világhírű étterem-birodalmár, Alain Ducasse tanítványa volt,mielőtt az egyik legrégibb és legdrágább párizsi luxushotelben, a Hotel de Crillonban alkotott volna, hogy később két Michelin-csillagot főzzön össze magának. A neves sztárséftől indult az alábbi desszert, amely garantált sikert hoz (nagykorúaknál is). Tölteléke, a Nutella, mondhatni történelmi márka, hiszen 1963 óta gyártják, sőt, első változatát már 1944-ben készítették. Eredetileg azért, mert a tiszta csokoládé olyan drága volt, hogy olcsóbb alternatívát kellett kitalálni, a nem várt népszerűség pedig máig piacon tartotta. Kifejezetten jót tesz a tekercsnek, ha néhány órát hűtőben áll, ugyanis jól összeérik a tészta és tölteléke, továbbá könnyebben is szeletelhető. Elkészítése igényel némi odafigyelést, de alapvetően nem bonyolult művelet.
Nutellás-narancsos tekercs
Hozzávalók (18 szelethez)
12 dkg szoba-hőmérsékletű, puha vaj
12 dkg porcukor
fél kávéskanál só
12 dkg liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
2 egész tojás
1 narancs reszelt héja és kifacsart leve
6 evőkanál Nutella, szobahőmérsékleten
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A szoba-hőmérsékletű, puha vajat (ha hűtőből vesszük ki, vagy a mikróba tesszük fél percre, alacsony fokozaton, vagy betesszük a melegedő sütőbe, hogy megpuhuljon) elektromos kézi keverővel habosra keverjük a porcukorral és a sóval. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, valamint a két egész tojást, a reszelt narancshéjat és a levét. Simára keverjük. Kikészítünk egy kb. 40°30 cm-es sütőlapot. Ugyanekkora darabot vágunk sütőpapírból, amelyet kissé bevajazunk és belisztezünk. Ráöntjük a tésztamasszát, majd hosszú késsel vagy kenőspatulával egyenletesen elkenjük rajta úgy, hogy kb. 4 mm vékony, a sütőlappal azonos méretű téglalapot kapjunk. Sütőbe tesszük, és kb. 10 percig sütjük, amíg a széle elkezd pirulni. Konyharuhára csúsztatjuk a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével még melegen, azonnal feltekerjük a megsült tésztát (mint a piskótatekercsnél). Visszahajtjuk, és késsel az egész felületet vékonyan megkenjük a Nutellával. (Ha esetleg kissé kemény, akkor pár másodpercre tegyük a mikróba vagy a még meleg sütőbe, hogy könnyen kenhetővé olvadjon.) Óvatosan, szorosan feltekerjük, közben, ahogy tekerjük, eltávolítjuk róla a sütőpapírt. Teljesen lehűtjük. Hűtőben tárolhatjuk, de szobahőmérsékleten tálaljuk (esetleg keserű kakaóval meghintve).
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com