étel, hordó

Hachapuri

  • ételhordó
  • 2018. február 25.

Gasztro

Négy éve fedeztük fel az Andrássy út elején található grúz éttermet, akkor egy életre megjegyeztük, hogy ugyan a névadó a pizzára adott kaukázusi válasznak tűnik, de a tésztájába kevert sajtnak és túrónak köszönhetően jóval több annál. „Nincs felszolgálás, a pulthoz kell fáradni (…) kártyát adnak meg egy jelzőkészüléket” – írtuk akkor (Étel, hordó, Magyar Narancs, 2014. április 17.), de ma már ezt olvashatjuk honlapjukon: „Az első fine dining grúz étterem Budapest szívében, mely legjobban képviseli az autentikus kaukázusi gasztronómiát modern és hangulatos berendezésével.”

Azért a hangulatos berendezésnél jobban izgatott, hogy ehhez hasonló (igencsak nagyképű) arculatváltással még nem álltak elő a hazai vendéglátásban, és valószínűleg a nemzetközi pályán sem gyakori az ilyesmi. Olyat persze nem is egyszer láttunk, hogy egy valaha menő hely önkiszolgálóvá változott, vagy az egykori luxusszálloda nyomott árú svédasztallal csalogat, de itt épp az ellenkezőjéről van szó… Már csak az a kérdés, az utóbbi évek mindenféle csillagai, szakácssapkái és Oscar-díjai ellenére érdemes-e Magyarországon komolyan venni a „fine dining” kifejezést.

Nos, a Hachapuri arra bizonyíték, hogy nem. Való igaz, hogy rá sem lehet ismerni a korábbi helyre, kifogástalan a szerviz, nívós a berendezés, és a teríték sem a szokásos IKEA-eszcájg, azonban a felszolgált ételek nyomán nem jutnak eszünkbe eposzi jelzők, és díjátadót sem akarunk rendezni. Nem arról van szó, hogy a két ún. degusztációs menüvel különösebb bajunk lett volna. A csirke-, padlizsán- és marhapörkölttel, diószószos kacsával, uborkasalátával és rizzsel felálló terüljasztalkám (4150 Ft) minden eleme vállalható (lásd képünk), de nem több, mint egy nagyjából négycsillagos közel-keleti étterem átlagos felhozatala. Szó szerint ugyanezt mondhatjuk a vega változatról is (3750 Ft), ami a már ismerős padlizsánpörkölt és uborkasaláta mellett padlizsánsalátát, illetve gomba- és babfőzeléket tartalmaz. Szóval, minden nagyon szép és jó, de a különleges ízek teljesen ugyanolyanok, mint négy éve, amikor szó sem volt fine diningról.

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.