étel, hordó

Hachapuri

  • ételhordó
  • 2018. február 25.

Gasztro

Négy éve fedeztük fel az Andrássy út elején található grúz éttermet, akkor egy életre megjegyeztük, hogy ugyan a névadó a pizzára adott kaukázusi válasznak tűnik, de a tésztájába kevert sajtnak és túrónak köszönhetően jóval több annál. „Nincs felszolgálás, a pulthoz kell fáradni (…) kártyát adnak meg egy jelzőkészüléket” – írtuk akkor (Étel, hordó, Magyar Narancs, 2014. április 17.), de ma már ezt olvashatjuk honlapjukon: „Az első fine dining grúz étterem Budapest szívében, mely legjobban képviseli az autentikus kaukázusi gasztronómiát modern és hangulatos berendezésével.”

Azért a hangulatos berendezésnél jobban izgatott, hogy ehhez hasonló (igencsak nagyképű) arculatváltással még nem álltak elő a hazai vendéglátásban, és valószínűleg a nemzetközi pályán sem gyakori az ilyesmi. Olyat persze nem is egyszer láttunk, hogy egy valaha menő hely önkiszolgálóvá változott, vagy az egykori luxusszálloda nyomott árú svédasztallal csalogat, de itt épp az ellenkezőjéről van szó… Már csak az a kérdés, az utóbbi évek mindenféle csillagai, szakácssapkái és Oscar-díjai ellenére érdemes-e Magyarországon komolyan venni a „fine dining” kifejezést.

Nos, a Hachapuri arra bizonyíték, hogy nem. Való igaz, hogy rá sem lehet ismerni a korábbi helyre, kifogástalan a szerviz, nívós a berendezés, és a teríték sem a szokásos IKEA-eszcájg, azonban a felszolgált ételek nyomán nem jutnak eszünkbe eposzi jelzők, és díjátadót sem akarunk rendezni. Nem arról van szó, hogy a két ún. degusztációs menüvel különösebb bajunk lett volna. A csirke-, padlizsán- és marhapörkölttel, diószószos kacsával, uborkasalátával és rizzsel felálló terüljasztalkám (4150 Ft) minden eleme vállalható (lásd képünk), de nem több, mint egy nagyjából négycsillagos közel-keleti étterem átlagos felhozatala. Szó szerint ugyanezt mondhatjuk a vega változatról is (3750 Ft), ami a már ismerős padlizsánpörkölt és uborkasaláta mellett padlizsánsalátát, illetve gomba- és babfőzeléket tartalmaz. Szóval, minden nagyon szép és jó, de a különleges ízek teljesen ugyanolyanok, mint négy éve, amikor szó sem volt fine diningról.

Figyelmébe ajánljuk

Az Amerika–EU-vámalku tovább nyomhatja a magyar gazdaságot

Noha sikerült megfelezni az EU-t fenyegető amerikai vám mértékét, a 15 százalékos általános teher meglehetősen súlyos csapást mérhet az európai gazdaságokra, így a magyarra is. A magyar kormány szerint Orbán Viktor persze jobb megállapodást kötött volna, de a megegyezés az orosz gázimportra is hatással lehet. 

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.