chili&vanília

Ázsiai ízbomba

Gasztro

Milyen más logikán alapul némely ázsiai konyha a klasszikus európaihoz képest! Míg mi úgy főzünk, hogy az alapanyagok harmonikus, összeolvadó egyvelegéből, gyakran hosszas főzés eredményeképpen születik meg az ízélmény, addig számos keleti konyhában a különböző ízeket falatról falatra építik egymásra. Így tesznek például a vietnami konyhában is, ahol a különböző: sós-édes-csípős-savanyú ízek sokszor külön-külön alkotórészei egy ételnek, a végső ízt pedig mindenki magának tudja beállítani az egyes kiegészítők adagolásával. Zöldcitrom, csili, rengeteg zöldfűszer, pirított mogyoró, szószok – ezekkel operálnak leginkább. Az alábbi – vietnami ihletésű – fogás sertéshúsból készül, a végeredmény mégis könnyű, az ízek izgalmasak. A tálalásban, illetve a fogyasztás módjában rejlik a kulcsa. A grillezett hús szójás-fokhagymás-mézes, az igazán nagy durranás azonban utána következik. A sült húshoz ugyanis mentát, koriandert, savanyított répát adunk, ezeket mindenki egy-egy salátalevélbe tekeri, majd csilis szószba mártogatja. Ízbomba! (Ha valaki nem szeretne majonézalapú mártást készíteni ehhez a könnyű fogáshoz, adhat hozzá zöldcitromos-szójás-csilis vinaigrette-et is.) Ez a recept tarjával is kiváló, mivel az zsírosabb, így még szaftosabb és ízesebb lesz a végeredmény.

 

Szójás-mézes grillezett sertéskaraj pácolt sárgarépával és egyebekkel

Hozzávalók (4–8 adag)

 

Édes-savanyú, pácolt sárgarépa:

1,25 dl rizsecet (vagy más nem túl savas, enyhe ecet, pl. almaecet)

8 dkg cukor

2 teáskanál só

2,25 dl meleg víz

4–6 közepes sárgarépa, gyufaszálra szeletelve

vagy durvára reszelve

Hús:

80 dkg vékonyra szeletelt sertéskaraj vagy tarja

Máz:

4 evőkanál hoisin szósz (ázsiai delikateszekben kapható)

4 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál szezámolaj

2 evőkanál méz

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 cm friss gyömbér, lereszelve

Grillezéshez: kevés olaj

Tálaláshoz: salátalevelek, menta, koriander, csiliszósz

 

A pácolt sárgarépához összekeverjük az ecetet, cukrot, sót és a vizet, addig keverjük, amíg minden teljesen feloldódik. A sárgarépára öntjük, és zárt, műanyag dobozban hűtőbe tesszük. Legalább néhány órát állni hagyjuk, de zárt dobozban 3–4 hétig eláll.

A mázhoz egy kis edényben összekeverjük az összes hozzávalót. A vékony hússzeleteket megforgatjuk a pácban, ha van időnk, néhány órára hagyhatjuk is állni (de azonnal is jó). Szárazon felhevítünk egy vastag (pl. bordás), lehetőleg vasserpenyőt, amikor szinte füstöl, akkor adunk hozzá néhány csepp olajat. Rátesszük a vékony szelet, pácolt húsokat, és erős lángon, mozgatás nélkül mindkét oldalán néhány percig grillezzük, amíg a máz kissé rákaramellizálódik. A vékony szelet karaj nagyon hamar átsül. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, 100 fokos előmelegített sütőben, egy tepsin melegen tarthatjuk a kész húsokat. Tálaláskor a húsokat vékonyra szeleteljük, és salátaleveleket, mentát, koriandert, a savanyított sárgarépát és csilis majonézt (csiliszósszal kikevert majonéz) adunk mellé, ebből mindenki maga állítja össze a saját kis „csomagját”. Alternatívaként kínálhatunk mellé tortillát vagy párolt jázminrizst is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Magyar Péter-Orbán Viktor: 2:0

Állítólag kétszer annyian voltak az Andrássy úti Nemzeti Meneten, mint a Kossuth térre érkező Békemeneten, ám legalább ennyire fontos, hogy mit mondtak a vezérszónokok. Magyar Péter miszlikbe vágta Orbán Viktort egyebek mellett azzal, hogy saját szavait hozta fel ellene. Aztán megjött a Ryanair.

A béketárgyalás, ami meg sem történt

De megtörténhet még? Egyelőre elmarad a budapesti csúcs, és ez elsősorban azt mutatja, hogy Putyin és Trump nagyon nincsenek egy lapon. Az orosz diktátor hajthatatlan, az amerikai elnök viszont nem érti őt – és így újra és újra belesétál a csapdáiba.

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.