chili&vanília

Ázsiai ízbomba

Gasztro

Milyen más logikán alapul némely ázsiai konyha a klasszikus európaihoz képest! Míg mi úgy főzünk, hogy az alapanyagok harmonikus, összeolvadó egyvelegéből, gyakran hosszas főzés eredményeképpen születik meg az ízélmény, addig számos keleti konyhában a különböző ízeket falatról falatra építik egymásra. Így tesznek például a vietnami konyhában is, ahol a különböző: sós-édes-csípős-savanyú ízek sokszor külön-külön alkotórészei egy ételnek, a végső ízt pedig mindenki magának tudja beállítani az egyes kiegészítők adagolásával. Zöldcitrom, csili, rengeteg zöldfűszer, pirított mogyoró, szószok – ezekkel operálnak leginkább. Az alábbi – vietnami ihletésű – fogás sertéshúsból készül, a végeredmény mégis könnyű, az ízek izgalmasak. A tálalásban, illetve a fogyasztás módjában rejlik a kulcsa. A grillezett hús szójás-fokhagymás-mézes, az igazán nagy durranás azonban utána következik. A sült húshoz ugyanis mentát, koriandert, savanyított répát adunk, ezeket mindenki egy-egy salátalevélbe tekeri, majd csilis szószba mártogatja. Ízbomba! (Ha valaki nem szeretne majonézalapú mártást készíteni ehhez a könnyű fogáshoz, adhat hozzá zöldcitromos-szójás-csilis vinaigrette-et is.) Ez a recept tarjával is kiváló, mivel az zsírosabb, így még szaftosabb és ízesebb lesz a végeredmény.

 

Szójás-mézes grillezett sertéskaraj pácolt sárgarépával és egyebekkel

Hozzávalók (4–8 adag)

 

Édes-savanyú, pácolt sárgarépa:

1,25 dl rizsecet (vagy más nem túl savas, enyhe ecet, pl. almaecet)

8 dkg cukor

2 teáskanál só

2,25 dl meleg víz

4–6 közepes sárgarépa, gyufaszálra szeletelve

vagy durvára reszelve

Hús:

80 dkg vékonyra szeletelt sertéskaraj vagy tarja

Máz:

4 evőkanál hoisin szósz (ázsiai delikateszekben kapható)

4 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál szezámolaj

2 evőkanál méz

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 cm friss gyömbér, lereszelve

Grillezéshez: kevés olaj

Tálaláshoz: salátalevelek, menta, koriander, csiliszósz

 

A pácolt sárgarépához összekeverjük az ecetet, cukrot, sót és a vizet, addig keverjük, amíg minden teljesen feloldódik. A sárgarépára öntjük, és zárt, műanyag dobozban hűtőbe tesszük. Legalább néhány órát állni hagyjuk, de zárt dobozban 3–4 hétig eláll.

A mázhoz egy kis edényben összekeverjük az összes hozzávalót. A vékony hússzeleteket megforgatjuk a pácban, ha van időnk, néhány órára hagyhatjuk is állni (de azonnal is jó). Szárazon felhevítünk egy vastag (pl. bordás), lehetőleg vasserpenyőt, amikor szinte füstöl, akkor adunk hozzá néhány csepp olajat. Rátesszük a vékony szelet, pácolt húsokat, és erős lángon, mozgatás nélkül mindkét oldalán néhány percig grillezzük, amíg a máz kissé rákaramellizálódik. A vékony szelet karaj nagyon hamar átsül. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, 100 fokos előmelegített sütőben, egy tepsin melegen tarthatjuk a kész húsokat. Tálaláskor a húsokat vékonyra szeleteljük, és salátaleveleket, mentát, koriandert, a savanyított sárgarépát és csilis majonézt (csiliszósszal kikevert majonéz) adunk mellé, ebből mindenki maga állítja össze a saját kis „csomagját”. Alternatívaként kínálhatunk mellé tortillát vagy párolt jázminrizst is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.