Tartalom

MaNcs 30. évf. 04. sz. (2018-01-25)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

A nagy ígéret - Matolcsyék Balatonakarattyán

Milliárdos fejlesztésekkel kecsegtette Balatonakarattyát a 2010-es évek elején Matolcsy György és felesége, ha cserébe a lakosok úgy döntenek, hogy Akarattya váljon le Balatonkeneséről. A település önálló lett, a polgármester pedig Matolcsy Gyöngyi, a fejlesztések viszont elmaradtak.

Publicisztika

Bárány Tibor

Publicisztika

Az elpimpósodásról

Válasz Tamás Gáspár Miklósnak

Tamás Gáspár Miklós terjedelmes cikkben (Magyar Narancs, 2018. január 11.) vizsgálja, milyen változásokra kell felkészülnünk a kormányzás gyakorlatában a Fidesz esetleges győzelme után, s mellékesen (művelt honpolgároknak: per tangentem) kifejti nézeteit a magyar kultúráról is.

Magyar Bálint – Madlovics Bálint

Publicisztika

Nyelvből valóság, valóságból nyelv

A maffiaállam percepciója

Amikor a médiában a kormány korrupciós ügyei kerülnek terítékre, az egyik leggyakoribb elemzői kommentár szerint ilyenekkel nem lehet ártani a Fidesznek, mert az emberek már „beárazták a korrupciót”.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Te már magyar vagy!

Janan Migwais nevével nem most találkozunk először, ő volt az, akit anno a bőrszíne miatt nem engedtek be a Morrison’s 2 nevű szórakozóhelyre – volt annak már vagy öt éve is, ki emlékszik rá. Ő akkor – tegyük hozzá: annak rendje és módja szerint – az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, minek nyomán a csehó közleményben kényszerült magyarázkodni. Ez sincs meg? „Bármely nemzetiség és faj képviselőit szívesen látjuk” – írták azok, akik a fiatalember társaságában lévő fehér bőrű barátját sem engedték be.

A szerk.

A szerk.

Nyelvhasználat

A STOP SOROS néven beharangozott törvényjavaslat-csomag szövegében van egy rakás abszurditás és egy csomó értelmetlennek tűnő dolog.

Külpol

Interjú

Külpol

„A Merkel-éra lecsengése következik”

Wolfgang Merkel politológus

A szociáldemokraták pártgyűlése áldását adta a nagykoalícióra, de még két-három hónapig biztosan csak ügyvivő kormánya lesz Németországnak. A neves német politológust arról kérdeztük, hol tartanak a koalíciós tárgyalások, van-e még politikai jövője Angela Merkelnek, és miért jár Orbán annyit a németekhez.

Belpol

Interjú

Belpol

„A matematika még nem fideszes”

Hadházy Ákos (LMP) a Simicska Lajossal történt találkozásairól és a közelgő választások tétjéről

Az LMP társelnöke állítja: ha most nem fékezik meg a Fideszt, 2022-ben a pártoknak már nem lesz lehetőségük erre. Hadházy Ákos szerint pártja bizonyos helyzetekben hajlandó lehet a választási együttműködésre, és a politikus beszélt arról is, hogy mit lép, ha a közelgő választásokon elsöprő többséget szereznek Orbánék.

Film

Film

Film

Üdvözlet a 20. századból

Szász János: A hentes, a kurva és a félszemű

1925 januárjában Léderer Gusztáv csendőr főhadnagy lelőtte, majd felesége segítségével feldarabolta Kodelka Ferenc hentesmestert. A brutális gyilkosság abban az évben a bulvársajtó legnagyobb szenzációja volt, a bírósági tárgyalást Krúdy Gyula is megörökítette; az esetet a mai napig a leghírhedtebb magyar bűncselekmények között emlegetik.

Interjú

Film

„Nincsenek démonaim”

Szász János rendező

Új filmje, A hentes, a kurva és a félszemű megjelenésünk napján kerül a mozikba. Ennek kapcsán beszélgettünk színészekről, producerekről és démonokról.

Zene

Nekrológ

Zene

Váratlan veszteség

Dolores O’Riordan (1971–2018)

A rock and roll már rég betöltötte a hatvanat, így nem is annyira sokkoló, ha egy-egy idősebb képviselőjének haláláról kapunk hírt. Dolores O’Riordan, a Cranberries arca azonban 46 évesen, egyelőre tisztázatlan körülmények között veszítette életét.

Interjú

Zene

Tomboló sokszólamúság

Riccardo Chailly karmester

Az energikus és szuggesztív játékáról híres Riccardo Chailly a Filarmonica della Scala zenekarát vezényli január 25-én a Müpában.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Budapest-Atlantisz

Fővárosi múltidézés a Klubrádióban

Az Anno Budapest egyszer már (pontosabban többször is) ki lett találva, és nem is akárhogy: több etapban, hosszú évekig ment, és idővel valóságos kultstátust vívott ki magának a Klubrádióban Pálinkás Szűts Róbert Addig jó, míg Kádár él című múltidéző betelefonálós műsora.

Színház

Színház

Színház

Optikai színház

Kafka: Átváltozás

Ritkán érzem igazán szükségesnek azt, hogy a néző több segítséget kapjon a befogadáshoz. Ahogy azt is, hogy egy-egy előadás igazán nagy szellemi bravúr volna, mélyebb megfejtésre váró mű.

Könyv

Könyv

Könyv

Utóhatás

Margaret Atwood: Alias Grace

Kézenfekvőnek tűnik Atwood 1996-ban, ám magyar nyelven csak most megjelent regényét az 1985-ös A szolgálólány meséje felől megközelíteni, hiszen mindkét műből nemrég készült tévésorozat, és mindkettő az Atwood-recepció legalapvetőbb hivatkozási pontja. Ám ennél jóval mélyebb rétegek is összekapcsolják a két regényt.

Interjú

Könyv

Az ismeretlen dicsérete

Földényi F. László esszéíró

Örök és aktuális kérdések termékeny feszültségében dolgozik, különleges képeket, szövegeket, látványokat fűz össze. A melankólia számára lengőajtó az ismeretlenbe, egy olyan szellemi dimenzióba, mely azokban a kultúrákban is jelen van, amelyek nem tudnak róla beszélni. Mi mégis megpróbáltuk.

Poeta.doc

Könyv

Szájhagyomány

Koronként változott, hogy mit tekintettek művészetnek. Lehet-e költészet a slam vagy sem? Vagy ma makáma, holnap verspróza? Vagy csak a vers póza?

Lokál

1968: a reform kezdete és vége

Lokál

Gázról a fékre

Merész gazdasági reformba kezdett 50 éve a magyar pártvezetés. A folyamat azonban hamar elakadt – ebben hazai és külföldi tényezők is közrejátszottak.

Riport

Pápai zsidó kiállítás: folytatás helyett per

Riport

Volt is, meg nem is

Bár a 2012-ben megnyitott Elfeledett szomszédaink című kiállítás, amely a II. világháborúban elhurcolt pápai zsidó lakosság életét mutatta be, nemcsak hazánkban volt sikeres, a tárlat anyaga bedobozolva hever valahol az önkormányzatnál. A város ugyan megrendelte a folytatást egy állandó kiállítás formájában, ám végül beperelte a kész anyagot leadó szervezőt.

Gasztro
Lélek

A hajdúhadházi slammerek megmutatják

Lélek

„A kirekesztés ellen szól”

Fiatalok, hátrányos helyzetűek és slammelnek, hogy megmutassák más hátrányos helyzetű kortársaiknak: nem kell félni, nem kell elfogadni a megkülönböztetést. Debrecenben jártunk, a Hajdúhadházi Fiatalok csoport tagjaival beszélgettünk.

Tudomány

Szépészeti beavatkozások Magyarországon

Tudomány

Szabad-e belevágni?

Megváltoztak a globális plasztikai sebészeti trendek; a korábbi fül- és orrműtétek helyett immár jó ideje a mellnagyobbítás a sláger, de persze a férfiak igényeit sem hagyja figyelmen kívül a piac. Úgy tűnik, nincs ez másképp a hazai viszonyok közt sem.