étel, hordó

Halkakas

  • ételhordó
  • 2019. február 17.

Gasztro

Ma már mozdulni sem lehet a „street food” tanyáktól, pedig az évtized elején hírük sem volt. A Veres Pálné utcában 2012-ben nyílt Halkakas nevű helyet is „bistróként” jegyezték, bár a legnagyobb vonzereje az 1000 forintos halburger volt, amelyet a parányi helyiségben terjengő ételszag miatt a finnyásabb közönség inkább utcán át fogyasztott. Mi öt éve jártunk ott (Étel, hordó, Magyar Narancs, 2014. február 11.), és ezt írtuk: „szimpatikus, szerethető üzlet, ám azt nem ajánljuk, hogy az itteni étkezés után más nyilvános helyen tegyék tiszteletüket”.

A street food hullámot meglovagolva a tulajdonosok választhatták volna az egyszerűbb utat – átfestik a cégtáblát –, de ehelyett inkább nagyot léptek, és 2017 végén átköltöztek a Nagydiófa utca és a Dohány utca sarkára egy jóval nagyobb és sokkal igényesebben megépített helyiségbe. Az üzenet ugyanaz, mint régen – „készítsük el úgy a friss, itthoni gazdaságokból és tavakból érkező halakat, ahogy eddig még senki: újszerűen, izgalmasan és egyszerűen” –, de a kínálat változott. Míg a Veres Pálné utcában a strandbüfés irányba mentek, most az érdekességekre helyezték a hangsúlyt. Az étlapon olyan dolgokat olvashatunk, mint „harcsabécsi”, „harcsavadas”, „harcsagírosz” – vega éttermekben látunk hasonlókat, csak ott harcsa helyett szója van meg szejtán. A halburger megmaradt, igaz, majdnem kétszer annyiba kerül (1950 Ft), mint a hőskorban, és annyival nem is lett jobb. Na, ja, a kiszolgálást, a szagtalanítást, a magasabb rezsiköltséget is ki kell termelni.

A harcsapástétom grillázzsal és tormával (1550 Ft) kellemes krémzöldségekkel és lila hagymával, finom kenyérrel, de sem grillázst, sem tormát nem találunk. A harcsagírosz tortillában (1850 Ft) sem rossz, de legfeljebb külsőségeiben emlékeztet gíroszra – a legnagyobb érdeme a „halíz” teljes hiánya. Ugyanez a helyzet a harcsabécsivel (2950 Ft), kóstolás után sem a harcsa, sem a bécsi szelet nem jutna róla az eszünkbe, de a panír rendben van, és a benne lévő „hússal” sincs különösebb baj, az pedig dicséretet érdemel, hogy krumplisaláta a köret, bár az ecettel óvatosabban is bánhattak volna. De a legjobban azért a hagyományos vonalat képviselő harcsapaprikással (2850 Ft) járunk. A harcsa és a túrós csusza is első osztályú, ritkán lehet ebből ilyen jót kapni Pesten.

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.