Tartalom

MaNcs 31. évf. 03. sz. (2019-01-17)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Nevében él

A múlt pénteken a macedón parlament a szükséges kétharmados többséggel megszavazta az ország nevét Észak-Macedónia Köztársaságra változtató alkotmánymódosításokat.

A szerk.

A szerk.

A bátor

A múlt héten azzal volt tele a magyar sajtó, hogy az ország miniszterelnöke méltóztatott egy sajtótájékoztatót (a NER nyelvén: kor­mány­infót) tartani. Hogy ez micsoda nagy dolog, nevezett végre kiáll a sajtó elé, és lehet kérdezni is, és válaszol is a kérdésekre. Történelmi esemény, állították valamennyire persze ironizálva, de az eset szerfeletti ritkaságától mégis jócskán megérintett, egyéb alkalmakkor kritikus orgánumok is.

A szerk.

A szerk.

A tévénél

Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők hétfőn fogták a hátizsákjukat, és elindultak a köztelevízióba. Hosszú menetre készültek, hiszen azt az egyelőre lehetetlen küldetést tűzték célként, hogy az adófizetők pénzén fenntartott média vezetőjével hosszabban elbeszélgessenek (s feladják társadalmi célú hirdetésüket, mely az Európai Ügyészséghez csatlakozás kampányát népszerűsíti).

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Megállítható-e és hogyan májusban Orbán?

Két plusz EP-mandátumot is hozhatna az ellenzéknek a közös lista

Pusztán a választási matematika felől nézve lenne értelme az ellenzéki összefogásnak a májusi európai parlamenti választáson. A döntő kérdés mégis az lesz, mennyire tudják mozgósítani az Orbán-ellenes szavazókat.

Belpol

Magyar hirdetések a Habony-közeli macedón médiában

Belpol

Ki a világpiacra!

Horvát olívaolaj, lakberendezési tárgyak, újrahasználható textilszalvéták – furcsa magyar cégek hirdetései futnak azokon a macedón oldalakon, amelyekbe tavaly vásárolták be magukat Habony Árpád üzlettársai.

Interjú

Belpol

„Sok néppárti politikus Orbán ellen szurkol”

Ujhelyi István (MSZP) az EP-választásról és az ellenzék feladatáról

A teljes ellenzéki összefogást valószínűtlennek tartja, de közös mozgósító kampányt vinne a májusi EP-választás előtt az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István szerint 2019-ben meg kell roppantani Orbán rendszerét.

Zene

Lemez

Zene

Fehérebb

The Beatles 50th Anniversary Editions

Rövid pályafutása során a Beatles 13 stúdióalbumot készített, mégis a mai napig a legtermékenyebb zenekarok közé tartozik. 1970-es feloszlásuk óta nem volt olyan év, hogy ne jelent volna meg legalább egy, de inkább több „új” Beatles-album, és ha a kiadó nem tudott összekukázni valami régi koncertfelvételt vagy tematikus válogatást, akkor a megjelent sorlemezek újrakiadása következett.

Interjú

Zene

"Biztos egzisztenciát és sok barátot kellett otthagynunk Bécsért"

Várdai István csellóművész

Megpályázta és elnyerte a bécsi zeneakadémia egyik legnagyobb presztízsű professzori állását. Február 23-án a Cziffra Fesztiválon közös koncertet ad Balázs Jánossal. De beszélgettünk a profi félelmeiről, betegen vállalt fellépésekről, és arról, mit tesz azért, hogy a jövőben is legyen értő közönsége a klasszikus zenének.

Interaktív

rés a présen

Interaktív

"Sokkal magányosabb lennék nélküle"

Molnár Péter, magyar és Európa-bajnok slammer, a Földalatti Slam és a Tilos Rádió szerkesztője, szólásszabadság-kutató

Az első slamemet angolul írt New Yorkban 2010 tavaszán, ma már országos Európa-bajnok. A Fidesz-alapítóval, a Földalatti Slam és a Tilos Rádió szerkesztőjével beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Könyv

Története van

Francesco Martinelli (szerk.): The History of European Jazz

Az európai jazz hatvanas évek óta zajló emancipációját az európai jazztörténet emancipációja némi késéssel követte, ősszel jelent meg ugyanis az első monografikus, az újabb elméletek alapján álló, plurális felfogású könyv, 45 szerző közös erőfeszítése.

Könyv

Könyv

A könyv, ami dermesztően festi le az orosz társadalom állapotát

Anna Politkovszkaja: Orosz napló

Megjelenése után több mint tíz évvel olvasható magyarul Anna Politkovszkaja Orosz napló című könyve. Politkovszkaja volt az egyik legbátrabb tényfeltáró újságíró, aki felfoghatatlan kockázatokat vállalt annak érdekében, hogy a világ elé tárja Vlagyimir Putyin Oroszországának visszaéléseit.

Interjú

Könyv

"Viccet csinál a feminista sztriptízbárból"

Rachel Kushner író

The Flamethrowers című regényére a legszigorúbb amerikai kritikusok is felkapták a fejüket – az egyik tábor ünnepelte, a másik dühöngve macsónak (!) nevezte az írónő második könyvét. A harmadik regényre a Man Booker-díj döntnökei is áldásukat adták: A Mars Klub felkerült tavaly a jelöltek szűkített listájára. Ez és a magyar kiadás remek alkalom volt egy beszélgetésre.

Színház

Színház

Színház

Nem tudja a test

Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája

A mai Magyarországon ritkán lehet értelmes módon beszélni arról, hogy mi zajlik (vagy zajlott a közelmúltban) a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A külpolitikai újságírás finoman szólva sem virágzik, de talán az olvasók érdeklődése is hiányzik; így annak ellenére, hogy a téma a migráció kapcsán állandóan jelen van, kevesekhez jut el komplexebb kép annál, mint amit a kormánymédia gyűlöletkampánya sugall, vagy amit a 3–5 csillagos turistarezervátumokban, fakultatív tevegeléseken lehet felcsipegetni.

Film

Film

Film

Felsír bennünk az Eastwood-rajongó

Clint Eastwood: A csempész

Clint Eastwood 88 éves. Amikor visszavonult a színészettől, még csak 78 volt, autójára büszke, hmong szomszédaira gyanakodva hunyorító, felfegyverzett nyugdíjasként búcsúzott a rivaldafénytől, mint akinek elfelejtettek szólni, hogy a háború – mindegy is, hogy melyik – már rég véget ért.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A kívülálló

Világok között – Vajda Lajos élete és művészete

Az 1941-ben, 33 éves korában meghalt Vajda Lajos műveinek kiállításából sosem lehet elég. Főként, hogy életében is csak két műterem-kiállítása volt, s a szocialista kultúrpolitika is nehezen tolerálta. A Szent­endrén megrendezett, legelső emlékkiállítását 1966-ban gyakorlatilag betiltották, s az 1978-as kiállítása után csak 2008/2009-ben jött el a nagy összegzések ideje.

Gasztro
Tudomány
Lélek

Lélek

Speciális nagyszülőképző: „Nyugodtan túlcsordíthatja”

Az örökbe fogadó szülők szüleinek problémáival foglalkoztak pár hónapja egy workshopon a Mózeskosár Egyesület szakértői. Az ilyen helyzetbe kerülő nagymamáknak nehéz lehet megemészteni a féltékenységet vagy az unoka cigány származását, de a megoldás minden esetben ugyanaz: elfogadásra és sok szeretetre van szükség.

Interjú

Lélek

"Sok mindentől függ, milyen fokú és milyen minőségű fájdalmat okozunk"

Esther Perel párterapeuta

A New York Timestól a Guardianig szinte minden nagy lap kikérdezte már a modern párkapcsolatok buktatóiról. Tavaly megjelent könyve, az Affér, avagy gondoljuk újra a hűtlenséget hamarosan magyarul is olvasható – most megcsalásról, párterápiáról, a Tinder nyújtotta illúzióról beszélgettünk vele, és arról, hogy mitől más a szex a diktatúrában.

Mikrofilm

Dokumentumfilm

Mikrofilm

A celeb

Jane Magnusson: Bergman 100

A centenárium okán készült alkotás nem próbál teljes áttekintést nyújtani a kivételesen gazdag életműről. Egyetlen évre, az 1957-esre koncentrál.

Interjú

Mikrofilm

„Nem egy könnyű gombóc”

Traub Viktória animációs rendező, Dus Polett producer

Január 10-én az új Christian Petzold-film, a Tranzit kísérőjeként került a mozikba a Sellők és rinocéroszok című magyar animáció, amely tavaly letarolta a rangos filmfesztiválokat. Producerét, Dus Polettet és rendezőjét, Traub Viktóriát telefonon értük utol.