chili&vanília

Disznóságok szezonja

Gasztro

Január–február nem kifejezetten a piaci bőségről híres, szerencsére azonban ilyenkor is számos izgalmas, téli zöldséget tudunk beszerezni, amelyekből némi kreativitással változatos, egészséges fogásokat tudunk elkészíteni. Arról nem is beszélve, hogy az év első két hónapja a disznótorosok és a sült kolbászok szezonja. Fekete Zsóka, kedvenc hajdúböszörményi mangalicatenyésztőm pont úgy ízesít mindent, ahogy a kunmadarasi nagyapám tette a régi disznótorok alkalmával. A sült kolbászt sem kell feltétlenül mindig krumplival és káposztával enni, kiváló alternatíva, ha különböző téli zöldségekkel együtt sütjük. A csicsóka az egyik legegészségesebb gumós zöldség, megsütve remek az íze. A nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, kagylók és más drága alapanyagok társaságában tálalják. A séfek körében divatos, népszerű hozzávaló, amely néhány éve nálunk is reneszánszát éli, az otthoni főzésben is érdemes felfedezni. Az íze jellegzetes, földes-édeskés, a karalábéhoz, spárgához, articsókához áll közel. A sütés során édesre karamellizálódott hagymával és a kisülő, fűszeres kolbászzsírral fenséges. A végére pedig jöjjön még egy hasznos tipp: ha ebben az időszakban netán hurkát is sütünk, az úgy nem fog kidurranni a tepsiben, ha hideg sütőben indítjuk (tehát a hurkával együtt melegszik fel a sütő), és aláöntünk egy kis pohárka (kb. fél deci) vizet.

 

Sült kolbász csicsókával és lila hagymával

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg lila hagyma, hámozva, darabolva

50 dkg csicsóka, megmosva, darabolva

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

4 pár sütni való kolbász

 

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A lila hagymát meghámozzuk, majd negyedekbe vágjuk, ha kisebbek a hagymák, akkor csak felezzük. A csicsókát alaposan megmossuk, majd konyhai papírtörlővel, amennyire csak lehet, megszárítjuk. Hosszanti cikkekre vágjuk, a kisebb gumókat csak félbe. Mindkét zöldséget fagyasztózacskóban vagy egy tálban összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, erre ráhelyezzük a kolbászt (formától függően rendezzük el). A kolbászt hústűvel megszurkáljuk (így nem pukkad ki). Köré szórjuk a csicsókát és a lila hagymát. Kb. 30 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak, a kolbász pedig megsül. Közben, főleg a sütési idő vége felé, néha meglocsolunk mindent a kolbász kisülő zsírjával. Minőségi kovászos kenyérrel kínáljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk