Vasárnap este, Tel-Aviv. A Miznon, Eyal Shani izraeli sztárséf népszerű helye tele van, mint mindig. A néhány évvel ezelőtt nyitott gourmet gyorsétterem pitákra specializálódott, amiket különlegesen finom alapanyagokkal töltenek meg: fűszeres csirkemájjal, fokhagymás garnélával, báránysülttel vagy éppenséggel grillezett karfiollal. Utóbbi a Miznon ikonikus fogása: a karfiolt egészben megsütik, majd papíron tálalják, tahinivel, paradicsomszósszal, csilivel, joghurttal. Szenzációs ízű és igen látványos. A koncepció annyira sikeres, hogy tavaly Párizsban is nyílt egy fiók, decemberben pedig Bécsben indulnak. Ez a vasárnap kissé eltér a megszokottól. Mindenütt, az egész városban, itt is meggyújtották az első gyertyát. A hanukijának, vagyis a hanukai gyertyatartónak kilenc ága van: nyolc normál gyertyatartó és egy ún. „szolga”, amellyel meggyújtják a nyolc ágat. A fény ünnepe talán a zsidó vallás legismertebbje, a makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. Utóbbi miatt szokás ilyenkor bő olajban sült ételeket: tócsnit, fánkot fogyasztani. A Miznonban vacsorázó gyerekek is azt kapnak ajándékba, persze hagyományos, lekvárral töltött változatot. Énekszó zeng a máskor trendi popzenétől hangos bisztróban, mindenki a gyertyagyújtást ünnepli. A hanuka idén december 14-ig tart, addig süssenek fánkot, akár az alább ajánlott csörögét. Tésztájával könnyű dolgozni, különlegessége az átbújtatott, csavart formájában rejlik, sárgabaracklekvárral a legfinomabb.
Klasszikus csörögefánk
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)
300 g liszt
só
30 g porcukor
120 ml tejföl
4 tojássárgája
50 ml rum
60 g olvasztott vaj
sütéshez: napraforgóolaj
tálaláshoz: 100 g porcukor, ½ rúd vanília
magjaival elkeverve, sárgabaracklekvár
1. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval és a porcukorral. A közepébe mélyedést formázunk, és hozzáadjuk a tejfölt, a tojások sárgáját, a rumot és az olvasztott vajat.
2. Elektromos kézikeverővel (vagy robotgép dagasztókarjával) összekeverjük, és néhány percig dagasztjuk. Elasztikus, fényes, homogén tésztát kell kapnunk. 30 percig letakarva pihentetjük.
3. Lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd 8×3 cm-es téglalapokat vágunk. Mindegyik lap közepébe hosszant egy kb. 2 cm-es bevágást teszünk, és ezen a résen átbújtatjuk az egyik végét.
4. Felhevítjük az olajat, és a fánkokat oldalanként kb. 1-1 perc alatt aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk, majd még melegen, vaníliás porcukorba forgatjuk. Sárgabaracklekvárral tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com