chili&vanília

Hanukára fánkot

Gasztro

Vasárnap este, Tel-Aviv. A Miznon, Eyal Shani izraeli sztárséf népszerű helye tele van, mint mindig. A néhány évvel ezelőtt nyitott gourmet gyorsétterem pitákra specializálódott, amiket különlegesen finom alapanyagokkal töltenek meg: fűszeres csirkemájjal, fokhagymás garnélával, báránysülttel vagy éppenséggel grillezett karfiollal. Utóbbi a Miznon ikonikus fogása: a karfiolt egészben megsütik, majd papíron tálalják, tahinivel, paradicsomszósszal, csilivel, joghurttal. Szenzációs ízű és igen látványos. A koncepció annyira sikeres, hogy tavaly Párizsban is nyílt egy fiók, de­cem­berben pedig Bécsben indulnak. Ez a vasárnap kissé eltér a megszokottól. Mindenütt, az egész városban, itt is meggyújtották az első gyertyát. A hanukijának, vagyis a hanukai gyertyatartónak kilenc ága van: nyolc normál gyertyatartó és egy ún. „szolga”, amellyel meggyújtják a nyolc ágat. A fény ünnepe talán a zsidó vallás legismertebbje, a makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. Utóbbi miatt szokás ilyenkor bő olajban sült ételeket: tócsnit, fánkot fogyasztani. A Miznonban vacsorázó gyerekek is azt kapnak ajándékba, persze hagyományos, lekvárral töltött változatot. Énekszó zeng a máskor trendi popzenétől hangos bisztróban, mindenki a gyertyagyújtást ünnepli. A hanuka idén december 14-ig tart, addig süssenek fánkot, akár az alább ajánlott csörögét. Tésztájával könnyű dolgozni, különlegessége az átbújtatott, csavart formájában rejlik, sárgabaracklekvárral a legfinomabb.

 

Klasszikus csörögefánk

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

 

300 g liszt

30 g porcukor

120 ml tejföl

4 tojássárgája

50 ml rum

60 g olvasztott vaj

 

sütéshez: napraforgóolaj

tálaláshoz: 100 g porcukor, ½ rúd vanília
magjaival elkeverve, sárgabaracklekvár

 

1. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval és a porcukorral. A közepébe mélyedést formázunk, és hozzáadjuk a tejfölt, a tojások sárgáját, a rumot és az olvasztott vajat.

2. Elektromos kézikeverővel (vagy robotgép dagasztókarjával) összekeverjük, és néhány percig dagasztjuk. Elasztikus, fényes, homogén tésztát kell kapnunk. 30 percig letakarva pihentetjük.

3. Lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd 8×3 cm-es téglalapokat vágunk. Mindegyik lap közepébe hosszant egy kb. 2 cm-es bevágást teszünk, és ezen a résen átbújtatjuk az egyik végét.

4. Felhevítjük az olajat, és a fánkokat oldalanként kb. 1-1 perc alatt aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk, majd még melegen, vaníliás porcukorba forgatjuk. Sárgabaracklekvárral tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk