Tartalom

(2015-12-10)

Kis-Magyarország
Publicisztika

Tiszeker Ágnes

Publicisztika

Szerek és rendszerek

Miért kell tiltani a teljesítményfokozó szereket? – Válasz Dénes Ferencnek

A versenysport és a doppingellenőrzés sötét napjait éljük. A sajtó újabb és újabb, egyes sportágakat az alapjukban megrázó doppingbotrányoktól hangos; a sporthírek másról sem szólnak, mint a versenysport és a dopping illú­zióromboló összefonódásáról, a doppingellenes harc romlottságáról. Arról, hogy tiszta sport nem létezik.

Egotrip

Ara-Kovács Attila

Egotrip

Orient expressz

Schengen, avagy a biztonságérzet hiánya

Európa válsága Schengen megkérdőjelezésével elérkezett egy olyan ponthoz, ahol már nem vehető komolyan semmilyen pozitív forgatókönyv. A helyzet elfajulását tulajdonképpen nem maga a menekültáradat okozta, hanem a nyomában előállott bizalmi krízis.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mennyi? 30?

Jogállamiságunk mentsvára, szeretett Alkotmánybíróságunk a minap részben helyt adott azon indítványoknak, amelyek a 2015. évi XXXIX. tv., azaz a jó nevű Quaestor-törvény bizonyos rendelkezéseinek alkotmányosságát firtatták.

A szerk.

A szerk.

A jó Balkán

Arra ki emlékszik, hogy „Fogd be a pofád, kisanyám”? S arra, hogy „Vetkőzz, Ági! Hol a babydoll?”. Senki? Kár, mert mindkét megjegyzés a magyar parlamentben hangzott el, hon­atyák szájából.

Belpol

Belpol

Farkasétvágy - Államosítások 2010 után

„Senkinek nem hiányzik, hogy a fideszes kormány alatt a fideszes menedzsment lopja szét a vagyont, ahogyan szocialista kormány alatt a szocialista menedzsment teszi” – ezzel indokolta Lázár János, hogy az állam kivonul a mezőgazdaságból. 2010 óta azonban több mint 200 cég került állami tulajdonba, 1600 milliárd forintot meghaladó értékben.

Interjú

Belpol

„Kedves kolléga, ezt a tantervet ne tartsa be!”

Vekerdy Tamás pszichológus, író

Idén ősszel töltötte be nyolcvanadik évét az ország legnépszerűbb pszichológusa, aki mindig sokat ostorozta a magyar iskolarendszert, de az utóbbi évek oktatáspolitikai fejleményeit egyenesen katasztrofálisnak tartja.

Külpol
Interaktív

Rádió

Interaktív

Hálás fiatalok

Születésnapi szorongás

„A magyar kultúra fegyvertára erős fegyverrel szaporodott. Ez a fegyver a most meginduló broadcasting, amelynek jelentőségét ismertetni nem szükséges.”

Színház

Interjú

Színház

„Már nem harcolok mindennel”

Hernádi Judit színész

Nem vagyok hajlandó sznob lenni – mondja a dívába oltott komika, akinek népszerűsége töretlen, bár szakmai elismerésből jó ideje nem sok jut neki. Színházi és közéleti szerepeiről egy­aránt kérdeztük.

Színház

Színház

Mindent ki

Krétakör: A harag napja

A Lúzer után Schilling Árpád továbbmegy a vesztesek történetének elbeszélésében.

Zene

Interjú

Zene

Versenyben a Covent Gardennel

Solymosi Tamás és Wayne Eagling, az új Diótörő koreográfusai

Csajkovszkij mesebalettje az adventi és karácsonyi szezonok sikerprodukciója, melyet általában kivételes szereposztásban, nagy szériában játszanak. A Magyar Állami Operaház 65 év után újította fel az Oláh Gusztáv-féle produkciót, igazodva a kor vizuális és színpadi igényeihez. A koreográfiát közösen jegyzi a Magyar Nemzeti Balett igazgatója és a nemzetközi hírű szakember, az Angol és a Holland Nemzeti Balett korábbi vezetője.

Interjú

Zene

„A meghitt válik idegenné”

Péteri Lóránt zenetörténész

Nyomozás egy műfaj után, kísértetek Mahler zenéjében – a Zeneakadémia Zenetudományi és Zeneelméleti Tanszékének vezetőjét nemrég megjelent könyvéről (Mahler, a scherzo és a kísérteties) kérdeztük.

Lemez

Zene

Súlytalan szépségek

Lush: Chorus

Nehéz úgy beszélni a kilencvenes évek brit gitárzenéjéről, hogy a Lush neve ne kerüljön elő legalább zárójelben, lábjegyzetben vagy zárójeles lábjegyzetben; a zenekar egészen népszerűnek számított Angliában és Japánban, és ott volt az évtized elején a shoegaze erős másodvonalában, majd valamivel később, a britpop zenitjén ismét sikerrel érzett rá a Zeitgeistre.

Film

Film

Film

Duzzasztás

Horváth Lili: Szerdai gyerek

Nagyon sok tekintetben tipikus, ami a Szerdai gyerek körül zajlik.

Film

„Sok muszlim barátom van” - Thomas Bidegain filmrendező

Kétszer is nyert Cannes-ban a forgatókönyveiért, így nem maradt más hátra, rendezni kezdett: a Cowboyokban egy francia apa keresi megszállottan 16 évesen eltűnt lányát. Az egyetlen nyom: eltűnése előtt a lány egy muszlim fiúval találkozgatott. A filmet közvetlenül a novemberi párizsi terrortámadások után mutatták be a francia mozik – a rendező októberben járt Budapesten.

Kultúra
Gasztro
Tudomány
Riport
Ételhordó