étel, hordó

Hauer

  • ételhordó
  • 2019. november 10.

Gasztro

A magyar vendéglátás egyik leghosszabb és legváltozatosabb története a Hauer cukrászdáé. Már a névadást drámai fordulat előzte meg, 1890-ben a Rákóczi (akkor: Kerepesi) út 49. alatt Kazilek Nándor nyitott cukrászdát, de ő hat évvel később elhalálozott. Özvegye hamarosan hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki szintén cukrász volt. Ő előbb a főnöki szerepkört vette át, 1899-ben pedig a nevére is vette az akkor inkább külvárosinak mondható helyiséget. Hauer nemcsak cukrászként, üzletemberként is odatette magát, hisz’ már 1901-ben kibővítette cukrászdáját, s a legkorszerűbb gépeket szerezte be, a tízes évektől pedig csokoládé- és bonbongyártásra is berendezkedett, így hát a Hauer név rövid idő alatt fogalommá vált a hazai édesiparban. De Hauer Rezső azt is megélte, hogy cukrászdáját államosítsák, és az a Cukrászipari Vállalat tulajdonává váljon, mivel 1951-ben halt meg, 86 évesen.

A helyet a szocializmus éveiben – 1956–1970 között – Erkel cukrászdának is nevezték, de senkinek nem jutott volna eszébe bezárni. Erre csak a rendszerváltás után került sor, 1991-ben. A Hauer több mint tíz év szünet után nyitott újra, közben két Hauer Rezső is felbukkant a színen (bővebben: Tortacsata, Magyar Narancs, 2001. április 5.), és azóta is többször változott a tulajdonos.

A Hauer jelen formájában két éve működik, de az árlapon már nemcsak torták meg kávék vannak, éttermi fogások is, vélhetően a külföldi közönség igényeihez igazodva, de sok minden nem kapható. Ötféle főétel közül választhatunk, ám a gulyásleves (1500 Ft) mellett nincs is választási lehetőség. Kissé sótlan, az árához képest a mérete sem mondható óriásnak, viszont a benne lévő kevéske hús szinte kifogástalan, és az összhatás sem vészes annyira; tapasztalataink szerint így is fényévekkel előzi meg a turistalehúzós helyek gulyásait. Hasonlókat mondhatunk a magyaros szűzérméről is (2900 Ft), amihez lecsót és sült krumplit adnak, bár az utóbbi szerencsére teljesen más, mint amit ugyanígy neveznek strandon, gyorsétteremben. A lecsó kellemes, a hús lehetne ropogósabb, de egészében véve egyáltalán nem rossz.

A Hauerben a desszert szónak nincs értelme, két szó szerint neves tortát, a Dobost meg a Rigó Jancsit (890-890 Ft) választunk, de nem az étlapról, hanem a vitrinből. Csak a legjobbakat mondhatjuk róluk, bár ezzel csak azok értenének egyet, akik még nem számoltak le hagyományos torták keltette illúziókkal, és akiknek ma is összefut a nyál a szájában, ha meghallják a Jaj de jó a habos sütemény... kezdetű dalt.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.