chili&vanília

Isler

Gasztro

Manapság nem tartozik a legmenőbb sütemények közé, aminek talán az is az egyik oka, hogy a legtöbb cukrászdában csak amolyan megúszósra sütik, szinte mindig túl száraz és túl édes. Az alább ajánlott házi változatom pont ezeket szeretné elkerülni. Az omlós linzerkorong közé fanyar, lehetőleg házi készítésű feketeribizli-lekvár kerül, a csokoládémázba pedig olívaolaj, amitől nemcsak fényesebb, hanem különleges ízű is lesz. Ha az élvezeteket még jobban fokozni kívánjuk, az olívaolaj helyett dióolajat is használhatunk, így a mázban is visszaköszön a tésztában megjelenő diós íz.

Az elnevezés arról árulkodik, hogy ez a sütemény Ausztriából származik. A legenda szerint valóban Bad Ischl fürdőváros egyik cukrászdájában kreálták I. Ferenc József tiszteletére. Tény és való, hogy népszerűsége nem vetekszik egy divatos macaronéval, azonban odafigyeléssel elkészítve az egyik legfinomabb sütemény. Az isler másnap az igazi, addigra ugyanis megpuhul.

 

Isler feketeribizli-lekvárral és olívaolajos csokoládémázzal

Hozzávalók (16 darab 10 cm átmérőjű süteményhez)

 

Tészta:

200 g liszt

50 g darált dió

½ teáskanál só

100 g porcukor

150 g hideg vaj

 

200 g feketeribizli-lekvár

100 g csokoládé 70% kakaótartalommal

50 ml olívaolaj

 

A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a darált diót, a sót és a porcukrot. A hideg vajat belereszeljük a reszelő nagy lyukán. Gyorsan összedolgozzuk, majd egy gombócot gyúrunk, becsomagoljuk folpackba, és a hűtőbe tesszük fél órára pihenni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kivesszük a hűtőből, gyúródeszkán egész vékonyra kinyújtjuk, majd 10 cm-es korongokat szúrunk ki belőle, összesen 32 darabot (készíthetünk mini islereket is, ebben az esetben értelemszerűen kisebb, pl. 3 cm-es korongokat szúrunk ki.) A korongokat sütőlapra tesszük, és 12-15 perc alatt, két adagban világos színűre sütjük. Világos színűnek kell maradnia – picit úgy tűnik ilyenkor, mintha még nem lenne teljesen megsülve. Mialatt hűl, még tovább szilárdul, úgyhogy ez így jó. Teljesen kihűtjük. Két-két linzerkarikát összeragasztunk a feketeribizli-lekvárral. Az olívaolajos csokoládémázhoz vízgőz fölött megolvasztjuk a feldarabolt csokoládét, majd hozzáadjuk az olívaolajat, hogy szép fényes és sűrű legyen. Szobahőmérsékletűre hűtjük. Az összeragasztott islereket fejjel lefelé a csokoládémázba mártjuk, majd sütőrácson hagyjuk megdermedni. Most jön a recept legnehezebb része: az islert alufóliával letakarva legalább fél napig, még inkább másnapig állni hagyjuk, ezalatt finoman megpuhul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.