chili&vanília

Itt a pomeló!

Gasztro

Gránátalma, datolyaszilva, pomeló – a zöldség-gyümölcs üzleteket őszre, télre elárasztják a különböző egzotikus gyümölcsök. Ez például a pomeló szezonja is. A halványzöldes, sárgás színű, gyakran hálóba vagy fóliába csomagolt „labda” szinte minden nagyobb zöldségesnél kínálja magát, sokan azonban csak mustrálják. Pucolása a többi citrusnál valamelyest körülményesebb, mivel a belső, vékony fehér hártyától is meg kell szabadítani a gyümölcs húsát. Héja rendkívül vastag és szivacsos, íze a grépfrútnál valamelyest lágyabb. Délkelet-Ázsiában és Malajziá-ban őshonos, ma Dél-Kínában termesztik belőle a legtöbbet. A pomeló a kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. A távol-keleti konyhában gyakran sós változatban készítik, csípős-édes, üde saláta formájában, néha tengeri herkentyűkkel, garnélával és sok zöldfűszerrel. A pomeló pucolása: először keresztben levágjuk a csúcsát. Ezt követően éles késsel hosszában bemetsszük a héját, majd leválasztjuk, mintha egy narancsot hámoznánk meg. Végül nagyobb cikkekre vágjuk, és kisebb darabokban kiszedegetjük belőle a gyümölcsgerezdeket – nem baj, ha nem maradnak egyben. Magában is parádés, de vékonyra szeletelt kacsamellel különleges, elegáns saláta.

 

Csípős-édes pomelósaláta rozé kacsamellel

Hozzávalók (4–6 adag)

2 kacsamellfilé

só, bors

Saláta:

1 pomeló, meghámozva, cikkelyeire szedve

1 rózsaszínű grépfrút, kifilézve

1 citrom leve

1 gránátalma magjai

2 evőkanál szójaszósz

2 teáskanál nádcukor

1 cm friss gyömbér, reszelve

2 mokkáskanál csilipaszta

1 evőkanál szezámolaj

1 csokor menta, durvára aprítva

1 csokor koriander, durvára aprítva

 

A kacsamellhez (amit akár előző nap is elkészíthetünk), előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A bőrét átlósan beirdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe helyezzük, bőrös felével lefelé, és közepes lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját. A zsírját leöntjük, és más célra használjuk. A kacsamellet betesszük a sütőbe, és 15–20 percig sütjük (attól függően, hogy mennyire szeretnénk rózsaszínűre). Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük, de használhatjuk hidegen is, ebben az esetben, amikor kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. A gyümölcssalátához kikeverjük az öntetet: a citrom levét a szójaszósszal, a nádcukorral, a reszelt gyömbérrel, csilivel és szezámolajjal. Félretesszük. A gyümölcsöket előkészítjük, és felszeleteljük. Összeforgatjuk az öntettel, a durvára aprított mentával és korianderrel. Rászórjuk a gránátalmamagot, A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, és a salátával tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után. 

Nem pontosan ugyanaz a szem

Ötvenhét turistabusz áll a parkolóban. A sofőrök dohányoznak, beszélgetnek, múlatják az időt, míg várnak az utasaikra. Akik nagyjából másfél óra alatt végeznek; előbb Auschwitz 1-et járják körbe, aztán jön Birkenau, oda át kell vinni őket, mert az cirka 3 kilométerrel távolabb van, ott aztán újabb egy-másfél órát eltöltenek majd.

Dőlve halnak

Lóhalálában terjesztették be és fogadták el egy salátatörvénybe csomagolva a védett erdők könnyebb letarolását lehetővé tevő módosításokat a kormánypárti képviselők. Az erdőkért aggódó szakemberek is csak találgatnak, kinek sürgős a várható erdőirtás.