Tartalom

MaNcs 29. évf. 46. sz. (2017-11-16)

Publicisztika

Böszörményi Jenő

Publicisztika

A kevés és az elég – 2.

Hogyan örökítené magát tovább, és hogyan bontható le mégis az orbánizmus?

Az elemzés múlt heti első részében (Magyar Narancs, 2017. november 9.) azt vizsgáltuk, hogy egy esetleges kormányváltás után mi vár az orbánizmust felszámolni igyekvő új hatalomra, ha a parlamentben csak egyszerű többsége van. Az elorbánosított intézmények miatt a mai ellenzéki pártokból alakuló új kormány hirdetett programjából jószerivel semmit nem tudna megvalósítani, és működését rövid időn belül „törvényesen” is ellehetetleníthetnék a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) utóvédharcosai.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Itt járt Page

T. olvasóink előtt bizonyára nem titok, hogy az Egyesült Államokban számos és bonyolult konfigurációjú vizsgálat folyik azzal a fő céllal, hogy felderítsék: a Kreml, illetőleg az orosz titkos- és egyéb szolgálatok hogyan avatkoztak be a 2016. novemberi elnökválasztást megelőző kampányba.

A szerk.

A szerk.

Kijárók

Nagy volt az öröm Pol Pot megyében a Tanácsköztársaság kikiáltásának 55. évfordulóján. Szép ünnepség volt, megemlékeztek Kun Béláról, Szamuely Tiborról és a szegedi direktóriumról.

Belpol

Az ellenzéket is sújtja a kamupártellenes törvény

Belpol

Macskavagyon

Kedden szinte egyhangú támogatással ment át az Országgyűlésen a Fidesz kamupártellenes törvényjavaslata. Az új szabályozásnak vannak előremutató elemei, de szűkíti az ellenzék mozgásterét is.

Vita a rákgyógyszerek finanszírozása körül

Belpol

A jobbulás érdekében

Csak a nagyon hasonló készítmények esetében kell az olcsóbbat választani – állítja az egészségbiztosítási hatóság az onkológiai gyógyszerek új finanszírozási rendszeréről. A szakma viszont továbbra is aggódik a gyógyítás szabadsága és a betegbiztonság miatt – de a gazdasági szempontról kevesen beszélnek.

Interjú

Belpol

„Nem jön a jobb világ”

Kornai János közgazdász a NER-ről és kilátásairól

A világhírű magyar közgazdász, több nagy hatású könyv szerzője most Látlelet címen állított össze egy kötetet azon tanulmányaiból, amelyek a NER kiépülésére reflektáltak. Az új tekintélyuralmi rendszer sajátosságairól, a magyar autokráciáról és az Orbán-rendszer felváltásának esélyeiről is beszélgettünk.

Zene

Interjú

Zene

„Több zenekar lesz”

Horváth Renátó, Budapest Showcase Hub

Másodszor rendezik meg a Budapest Show­case Hubot (BuSH), amit harminc évvel ezelőtt minden bizonnyal kelet-európai könnyű­zenei seregszemlének neveztek volna. De míg harminc évvel ezelőtt az ún. szakma legyintett volna egy ilyen eseményre, most az érvényesülés egyik lehetséges útjának tűnik. A BuSH egyik alapítóját a részletekről kérdeztük.

Tízéves a Bélaműhely Sound Art

Zene

Hangburger és biciklidob

Ütik, paskolják, fújják, simogatják, csörgetik, csengetik, pengetik, húzzák, vonják a limlomokból eszkábált hangszereket. Olyanok, mint a gyerekek, csak talán nagyobb a hatalmuk. Az ő kezükben a játék felszabadító valósággá válik.

Koncert

Zene

Nemzeti kincs szaxofonnal

Zbigniew Namysłowski Budapesten

A 78 éves jazzmuzsikus volt a lengyel függetlenség napja alkalmából rendezett – immár ötödik – nemzeti jazzfesztivál főszereplője. Evidens volt a lengyel követség részéről, hogy őt hívják, hiszen az elmúlt harminc év alatt Namysłowski a Szegedi Jazznapokon, Debrecenben és persze Budapesten is rengetegszer szerepelt.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Ott se volt

Rendszerváltó portré Tarlós Istvánról

A Kossuth rádióban minden hétköznap a délután 2 órai híreket követően egy félórás (egészen pontosan 24 perces) interjúé az éter. Illetve nem is interjú ez, hanem portré, legalábbis ezt állítja a műsor alcíme (főcíme: Arcvonások). Igaz, a portrét általában valaki mások festik az emberről, még ha csak szavakkal is, itt meg, ugye, a 24 perces adásidőből tulajdonképpen 23 és felet maga az alany beszél végig, tehát inkább önarckép lesz ez, vagy ha mégis maradnánk az interjúnál, akkor egy igencsak előzékeny fajta.

Színház

Színház

Színház

A banalitás költészete

Fekete Ádám: A Jeditanács összeül

Leginkább egzisztencialista drámának nevezném. A létezésről, annak legapróbb pillanatairól, érzeteiről szól. A mindennapiságról, drámai fordulatok nélkül, a poézis hangján. Azt hiszem, nem találkoztam még ilyen nem magyar magyar darabbal, nem tudnám megnevezni, hol vannak itthoni elődei, legfeljebb Hamvas Béla Karneválja jut eszembe róla.

Film
Könyv

Könyv

Könyv

Évszakszinonimák

Parti Nagy Lajos: Létbüfé

Ahogy nem spórolhatunk meg olyan evidens kijelentéseket, hogy a gengszterfilmben lőnek, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy ősz van. A Magvető tökéletesen időzítette az „őszológiai gyakorlatok”, vagyis a Létbüfé megjelenését. Lehet annál hatásosabb, mint az elmúlásról, a megsárgult levelekről olvasni a fűtött, biztonságos szobában, amikor odakint veri az eső a világot, pláne Parti Nagy Lajos, vagyis Dumpf Endre tolmácsolásában?

Interjú

Könyv

„Ez egy bántalmazó hatalom”

Péterfy-Novák Éva író

A semmiből robbant be a hazai irodalomba 2014-ben: az Egyasszony című kötetében a saját történetét írta meg, első gyermeke születését és halálát. Most megjelent novelláskötetében, A rózsaszín ruhában bántalmazott, megcsalt, kihasznált nők és lányok széles palettáját tolja az arcunkba.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Stux és bűntársai

Párizs–Budapest a Virág Judit Galériában

Miskolc főutcáján minden hónap első vasárnapján vásár van, igazi kirakodós. Egy alkalommal, amikor mellesleg a borsodi megyeszékhely színházának kis színpadán, a Játékszínben délután egy Zsótér-előadás ment, épp tele volt régiséggel, antik és kevésbé antik tárgyakkal, limlomokkal a Széchenyi utca forgataga.

Gasztro
Riport

Öngyilkosságról az interneten

Riport

Útikalauz a sötétbe

Néhány hete egy zavarba ejtő honlapra bukkantam: az oldal az öngyilkosságról szól, ám a szöveg olvastán nem úgy tűnik, mintha szerzője egyértelműen lebeszélni szeretné az ilyen gondolatokkal küzdő embereket (ahogyan az a hangoztatott szándék szerint célja lenne).

Tudomány

Új generációs robotebek házi használatra

Tudomány

Intelligens farokcsóválás

Újraindul a Sony Aibo nevű robotkutyájának a gyártása. Mit ígér az új teremtmény, és milyen trendek uralkodnak a házi robotkedvencek piacán?

Természetes vs. gyári kozmetikumok

Tudomány

Kenettel teljes

Magyarországra is berobbantak a natúr kozmetikumok, egyre több hazai vállalkozás kínál adalékanyag-mentes kozmetikai termékeket, és virágzik az otthon készített krémek, szappanok világa.

Lokál

Mi lesz a Néprajzi Múzeummal?

Lokál

Ugrás a semmibe

Úgy zár be a Néprajzi Múzeum, hogy leendő új helyén, a Felvonulási téren még egy kapavágás sem történt. A 250 milliárdosra hízott Liget Projekt több eleme is meghiúsult már, de Kemecsi Lajos igazgató állítja: 2021 közepére teljes pompájában üzemel majd a múzeum a Városligetben.