chili&vanília

Itt a sütiszezon!

Gasztro

Az igazi ősz beköszöntével a sütéshez is megérkezett a kedv és hangulat. A szép, őszi gyümölcsök kavalkádja is erre ösztönöz – csodás almák, körték, birsek várakoznak, hogy feldolgozzuk őket. A körte Európában és Ázsiában is őshonos, eredetileg a Kaukázusban termesztették, majd hamar elterjedt az egész világon. Gyorsan ínyencséggé vált, Homérosz egyenesen az istenek ajándékának nevezte. Már az ókori Rómában is nagyon szerették, a 17–18. században 72 évig uralkodó Napkirálynak pedig az egyik kedvence volt. A szakértők szerint ma több ezer fajtája ismert, közöttük a leggyakoribb a Vilmos, a Bosc és a Conference, vagy például a kikísérletezett, de nem elterjedt, viszont érdekes fantázianevű Zöld Magdolna, Bohusné vajkörtéje és a Drouard elnök. A körte az egyik legizgalmasabban használható gyümölcs, klasszikusan kiváló párost alkot vadakkal, markáns húsokkal, pl. kacsával, remek érett sajtok, camembert-ek, kék penészes sajtok társaságában. Süteményekben is parádésan viselkedik, mivel lédús és zamatos. Az alábbi fordított sütemény a hagyományosan almával készülő tarte Tatinhez hasonlít, de vastagabb, piskótaszerűbb tészta fedi, amelybe belesül a vaníliás-karamellás-vajas körtelé. Amolyan délutáni süti, kávé, tea, beszélgetések és könyvek mellé. Langyosan a legfinomabb.

 

Vaníliás-körtés fordított sütemény

Hozzávalók (8 szelet)

 

10 dkg puha vaj

10 dkg nádcukor

2 tojás, szétválasztva

20 dkg liszt

½ csomag sütőpor

½ teáskanál só

2 dl tej

½ vaníliarúd

 

4 nagy vagy 10 kisebb szemű, érett,

de nem túl puha körte

5 dkg cukor

5 dkg vaj

½ vaníliarúd

 

Mézes joghurthab:

20 dkg görög joghurt

1,5 dl 30%-os tejszín

2 evőkanál méz

1 kávéskanál őrölt kardamom

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztamasszához elektromos keverővel habosra keverjük a puha vajat a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, ezzel is elkeverjük, majd beletesszük a lisztet, sütőport, sót, a tejet és a fél vaníliarúd kikapart magjait. Simára keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk. Félretesszük, amíg előkészítjük a körtét és a tortaformát. Egy 23 cm átmérőjű, kerek formát kibélelünk előzőleg kézzel kissé benedvesített sütőpapírral. Egy vastag falú serpenyőben kíméletesen, lassan karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vaníliamagokat és a vajat is. Ezt a karamellás masszát a papírral bélelt tortaforma aljára öntjük. Nem baj, ha kissé csomós, bekeményedik, és nem egyenletes, ez a sülés során szépen eloszlik majd a körte levével összeolvadva. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, és negyedeljük (vagy ha nagyobb körtéket használunk, akkor hat szeletre vágjuk). Körkörösen, egymás mellé helyezzük nagyon szorosan a forma aljára, a karamellás rétegre. Ráhalmozzuk a tésztamasszát, és egyenletesen elkenjük. Kb. 45 percig, tűpróbáig sütjük. Hagyjuk állni 15 percig. Egy tálat helyezünk a tortaforma tetejére, megfordítjuk, és így is hagyjuk állni 5 percet, így könnyebben kijön. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, langyosan a legfinomabb. Mascarponéval, vaníliafagylalttal vagy mézes joghurthabbal kínáljuk, utóbbihoz együtt felverjük a görög joghurtot, a mézet, a kardamomot és a tejszínt.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.