Az igazi ősz beköszöntével a sütéshez is megérkezett a kedv és hangulat. A szép, őszi gyümölcsök kavalkádja is erre ösztönöz – csodás almák, körték, birsek várakoznak, hogy feldolgozzuk őket. A körte Európában és Ázsiában is őshonos, eredetileg a Kaukázusban termesztették, majd hamar elterjedt az egész világon. Gyorsan ínyencséggé vált, Homérosz egyenesen az istenek ajándékának nevezte. Már az ókori Rómában is nagyon szerették, a 17–18. században 72 évig uralkodó Napkirálynak pedig az egyik kedvence volt. A szakértők szerint ma több ezer fajtája ismert, közöttük a leggyakoribb a Vilmos, a Bosc és a Conference, vagy például a kikísérletezett, de nem elterjedt, viszont érdekes fantázianevű Zöld Magdolna, Bohusné vajkörtéje és a Drouard elnök. A körte az egyik legizgalmasabban használható gyümölcs, klasszikusan kiváló párost alkot vadakkal, markáns húsokkal, pl. kacsával, remek érett sajtok, camembert-ek, kék penészes sajtok társaságában. Süteményekben is parádésan viselkedik, mivel lédús és zamatos. Az alábbi fordított sütemény a hagyományosan almával készülő tarte Tatinhez hasonlít, de vastagabb, piskótaszerűbb tészta fedi, amelybe belesül a vaníliás-karamellás-vajas körtelé. Amolyan délutáni süti, kávé, tea, beszélgetések és könyvek mellé. Langyosan a legfinomabb.
Vaníliás-körtés fordított sütemény
Hozzávalók (8 szelet)
10 dkg puha vaj
10 dkg nádcukor
2 tojás, szétválasztva
20 dkg liszt
½ csomag sütőpor
½ teáskanál só
2 dl tej
½ vaníliarúd
4 nagy vagy 10 kisebb szemű, érett,
de nem túl puha körte
5 dkg cukor
5 dkg vaj
½ vaníliarúd
Mézes joghurthab:
20 dkg görög joghurt
1,5 dl 30%-os tejszín
2 evőkanál méz
1 kávéskanál őrölt kardamom
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztamasszához elektromos keverővel habosra keverjük a puha vajat a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, ezzel is elkeverjük, majd beletesszük a lisztet, sütőport, sót, a tejet és a fél vaníliarúd kikapart magjait. Simára keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk. Félretesszük, amíg előkészítjük a körtét és a tortaformát. Egy 23 cm átmérőjű, kerek formát kibélelünk előzőleg kézzel kissé benedvesített sütőpapírral. Egy vastag falú serpenyőben kíméletesen, lassan karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vaníliamagokat és a vajat is. Ezt a karamellás masszát a papírral bélelt tortaforma aljára öntjük. Nem baj, ha kissé csomós, bekeményedik, és nem egyenletes, ez a sülés során szépen eloszlik majd a körte levével összeolvadva. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, és negyedeljük (vagy ha nagyobb körtéket használunk, akkor hat szeletre vágjuk). Körkörösen, egymás mellé helyezzük nagyon szorosan a forma aljára, a karamellás rétegre. Ráhalmozzuk a tésztamasszát, és egyenletesen elkenjük. Kb. 45 percig, tűpróbáig sütjük. Hagyjuk állni 15 percig. Egy tálat helyezünk a tortaforma tetejére, megfordítjuk, és így is hagyjuk állni 5 percet, így könnyebben kijön. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, langyosan a legfinomabb. Mascarponéval, vaníliafagylalttal vagy mézes joghurthabbal kínáljuk, utóbbihoz együtt felverjük a görög joghurtot, a mézet, a kardamomot és a tejszínt.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu