chili&vanília

Itt termett a datolyaszilva!

Gasztro

Lédús, mézes, édes, vaníliás, illatos, sárgabarackos – az egyik legfinomabb őszi gyümölcs.

Egyetlen titka az érettségi foka, olyat kell választani, ami puha, de feszes, mintha egy érett ringlót választanánk. A datolyaszilva ugyanis olyan gyümölcs, hogy ha rossz, még éretlen pillanatában kapjuk el, akkor egy életre elmegy tőle a kedvünk. Jó hír viszont, hogy utóérő, azaz ha mégis csak kőkeményet kapunk, akkor néhány nap alatt szobahőmérsékleten beérik, amit felgyorsíthatunk úgy, hogy papírzacskóba tesszük egy banánnal.

A datolyaszilva/kakigyümölcs/hurma/Sáron-gyümölcs mind egy gyümölcs különböző fajtái és elnevezései. Eredetileg Ázsiában őshonos, azon belül is leginkább Kínában és Japánban termesztették. A kakigyümölcs (diospyros kaki) a legelterjedtebb, ez Kínában őshonos, és az 1800-as években került Európába. A datolyaszilva (diospyros lotus) alapvetően ugyanaz, csak egy másik fajta, ez Délkelet-Ázsiában, valamint Délkelet-Európában őshonos, ez az, amelyet Spanyolországban és Olaszországban is termesztenek. Ez utóbbit említi az Odüsszeia is, mint az istenek gyümölcsét, amely annyira finom volt, hogy akik ettek belőle, nem akartak többé hazatérni. A Sáron-gyümölcs pedig egy nemesített fajta, amelyet kizárólag Izraelben termesztenek.

Ezt az egészséges, igen magas béta-karotin-tartalmú gyümölcsöt leginkább nyersen, felszeletelve a legfinomabb fogyasztani. Ázsiában, arab országokban nagy mennyiségben aszalják. Ezen kívül a gyümölcspépet lehet használni sütemények készítéséhez is, Amerikában például ebből készül az egyik leghagyományosabb édesség, a persimmon pudding. A jó hír viszont, hogy egyáltalán nem kell külföldre menni érte, mivel nem csak, hogy könnyen beszerezhető itthon, de még meg is terem, termelői piacokon már lehet vele találkozni.

Íme néhány ötlet a változatos felhasználására:

Rukkola datolyaszilvával, kecskesajttal és pirított dióval

Citromos-mézes-olívaolajos vinaigrette öntettel összeforgatjuk a rukkolát. Felszeletelt datolyaszilvára halmozzuk, majd megszórjuk morzsolt kecskesajttal vagy fetával, durvára aprított pirított dióval vagy mandulával.

Grillezett kecskesajt datolyaszilvával és mandulával

A felkockázott datolyaszilvára pici mézet csorgatunk, majd a sütő grillfokozatán 4–5 perc alatt dzsemszerű állagúra sütjük. A sütési idő utolsó percében hőálló tálkában betesszük a vastagabb szeletre vágott kecskesajtot/fetát is, azt épp csak átlangyosítjuk, a széle picit megpirulhat. A kecskesajtot a grillezett gyümölccsel, néhány szem pirított mandulával és pirítóssal tálaljuk.

Garnéla csípős datolyaszilvás koktélmártással

A szürke garnélákat bambuszpárolóban vagy párolóedényben 6–7 perc alatt meggőzöljük, amíg rózsaszínűre vált a színe. Közben elkészítjük a koktélmártást: 4 adaghoz összepépesítünk (villával vagy botmixerrel) egy nagyon érett datolyaszilvát. Hozzáadunk 1 teáskanál édes chiliszószt, 1 kávéskanál csípős chiliszószt, 1–2 evőkanál citromlevet, 1 teáskanál ecetes tormát, 1 teáskanál frissen reszelt tormát, pici mézet, sót, borsot. A garnélát ezzel a mártással tálaljuk.

Vaníliás joghurt datolyaszilvával és ropogóssal

A görög típusú, sűrű joghurtot kikeverjük mézzel, vaníliával és pici citromlével. Poharakban rétegezzük durvára tört kekszmorzsával, pirított dióval és a felkockázott gyümölccsel.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.