chili&vanília

Karanténkantin 2.

Egy nudli, egy gnocchi

Gasztro

Újra megtanulunk most praktikusan és pazarlásmentesen főzni. Szinte mindannyian napi szinten és nagyobb mennyiségű ételt állítunk elő, lehetőleg minél kevesebb spontán bevásárlással, támaszkodva a kamránkra és a tervezőképességünkre. Előtérbe kerülnek így azok az ételek is, amelyekből tekintélyes tételt tudunk készíteni, amiből majd egyrészt több napra is lehet alapozni, másrészt idősebb szeretteinket is is tudjuk belőle ellátni és/vagy kényeztetni. A hatalmas adag húslevesből hétfőn gyors pho leves lesz, kedden csurgatott tojással stracciatella leves. A füstölt hús levéből bableves vagy borscs, a húsból másnap főzelékfeltét, a maradékából sonkás tészta vagy saláta. A lencseraguból tésztaszósz, aztán fűszerekkel kiegészítve indiai lencseleves. A főtt rizs nagy kincs! Az ázsiai, zöldséges, szójaszószos pirított rizs kimondottan másnapos rizsből jó, ha pedig még abból is véletlenül maradna (nem fog), akkor az gombóccá formázva, panírozva, kisütve, aranciniként kel harmadik életre. Amolyan gasztromatrjoska tehát az egész hetünk. A nudli hétvégi projekt, mivel finoman szólva nem kifejezetten villámrecept, cserébe egyrészt minden generáció rajong érte, másrészt a nudlizásba nagyszerűen be lehet vonni a gyerekeket is. A jó hír pedig, hogy a sós gnocchi pontosan ugyanígy készül, egy tésztából tehát már­is két ételt készíthetünk. A tésztával kizárólag frissen tudunk dolgozni, és besodorva sem bírja a strapát, a megformázott nudlikat és gnocchikat viszont remekül lehet fagyasztani. Kis háztartásban az alábbi mennyiséget készítsék, ezt lehet kétfelé venni, nagyobb háztartásban pedig duplázzák a tészta mennyiségét.

Nudli & gnocchi alaprecept

Hozzávalók (6 adag)

50 dkg burgonya

(szétfővő, sárga héjú fajta, pl. Ella)

1 egész tojás

1 evőkanál libazsír

15–20 dkg liszt + szóráshoz

2 evőkanál búzadara

1 kávéskanál só

 

Édes nudlihoz: pirított morzsa, darált mák,

dió, lekvár, gyümölcsszósz, almapüré stb.
Sós gnocchihoz: paradicsomszósz, pesztó bármilyen maradék zöldből (medvehagyma, petrezselyem, spenót stb.), sajtmártás, maradék ragu, barnított vaj és zsálya stb.

 

A burgonyát egészben, héjában, kb. 25 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt krumplit még melegen meghámozzuk, néhány percig hagyjuk állni, kigőzölögni, hogy veszítsen a nedvességtartalmából, majd krumplinyomón áttörjük. Még melegen hozzáadjuk a tojást, a libazsírt, az átszitált lisztet, a búzadarát és a sót. A liszt mennyisége a krumplitól függ, olyan tészta a cél, amely lágy, de nem ragad, és tudjuk formázni. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk. A bucit négy részre osztjuk, majd mindegyiket további négyre. Lisztezett gyúródeszkán dolgozunk: egy-egy darab tésztát kézzel kb. 15 cm hosszú, 1 cm átmérőjű hengerré sodorjuk, majd 3 cm-es darabokat szeletelünk belőle. A nudlihoz a darabokból a két tenyerünk között nudlikat sodrunk. A gnocchihoz a kis „párnákat” villával megnyomjuk. A kész nudlikat/gnocchikat lisztezett tálcán tároljuk, amíg az összes elkészül. Az egyik felét – de azt is két részletben – forró, lobogó sós vízben kb. 7–8 perc alatt kifőzzük, amíg teljesen feljön a víz tetejére. A másik felét lefagyasztjuk: tálcára tesszük és először így egyesével fagyasztjuk le, csak utána tesszük zacskóba, hogy ne ragadjanak össze egy tömbbé. Miközben fő a gnocchi vagy a nudli, elkészítjük a hozzá passzoló szószt vagy kiegészítőket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

„Rá­adásul gonosz hőseinek drukkol”

A több mint kétezer strófás Nibelung-ének a középkori német irodalom talán legjelentősebb műve. Hogyan lehet ma aktuális egy 800 éves irodalmi mű? Miért volt szükség egy új magyar változatra? Erről beszélgettünk Márton László író-műfordítóval öt évvel ezelőtt. Idézzük fel a cikket!

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”