chili&vanília

Katayef

  • chili&vanília
  • 2013.01.13 15:12

Gasztro

A Közel-Kelet kulináris művészetében előkelő helyet foglal el a libanoni konyha, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb és legkifinomultabb.

Libanon évszázadokon át az Oszmán Birodalom része volt, az első világháború után pedig francia fennhatóság alá került. Mindkettő jelentős hatást gyakorolt az egyébként is erős arab gyökerekkel bíró libanoni gasztronómiára. Ez a desszert a Közel-Kelet több országában felbukkan hasonló formában, és szerintem lenyűgöző. Elkészítése idő- és munkaigényes, de a végeredmény mindenért kárpótol. Ezt a palacsintát Libanonban (és a Közel-Kelet más országaiban is) ramadánkor készítik, és hagyományosan keményítővel főzött, néha kenyérbéllel sűrített, rózsa- vagy narancsvirágvízzel ízesített pudinggal, az ashtával töltik, és a végén még sziruppal is meglocsolják. Én vettem a bátorságot, és annyit módosítottam rajta, hogy a tölteléket ricottával helyettesítem, a szirupot pedig teljesen elhagyom, szerintem egyáltalán nem hiányzik róla. Az alaprecept húsz darabra szól, de érdemes rögtön dupla adagot készíteni. Frissen a legfinomabb, de még betöltve is elég jól bírja az időt, úgyhogy akár előre is ki lehet sütni.


Libanoni ünnepi töltött palacsinta (Katayef)

Hozzávalók (20 darabhoz)

0,5 dl tej

1 kávéskanál cukor

1,5 dkg friss élesztő

18 dkg liszt

1 kávéskanál sütőpor

csipetnyi só

3 dl tej

5 dkg vaj - a sütéshez

 

Töltelék:

25 dkg ricotta, szobahőmérsékleten

12,5 dkg mascarpone, szobahőmérsékleten

2 evőkanál porcukor

3 dkg durvára darált, sótlan pisztácia

A palacsinta tésztájához langyosra melegítjük a 0,5 dl tejet, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint a 3 dl tejet, és elektromos keverővel simára keverjük. Lefedve 1 órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: simára keverjük a ricottát és a mascarponét a 2 evőkanál porcukorral. Megsütjük a palacsintákat: serpenyőben vajat olvasztunk, és a tésztából kb. két evőkanálnyit csorgatunk rá. Vékony, 10 cm átmérőjű korongokat sütünk. A palacsintának csak az egyik oldalát sütjük, amíg a felülete már nem folyékony, elveszíti a nyers jellegét, és lyukacsos. Kisütjük az összes korongot. Egy-egy palacsintát félbehajtunk úgy, hogy a sült oldala legyen kívül, és a félkör egyik felén egymáshoz nyomjuk a két tésztaréteget (összeragad, hiszen lágy a tészta). A másik felén így keletkező zsebbe pedig betöltjük habzsákból a tölteléket, majd a krém kikandikáló részét megszórjuk a pisztáciával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk