étel, hordó

Szőnyi

  • ételhordó
  • 2013. január 13.

Gasztro

Pár évvel ezelőtt jártuk be Rákosrendező környékét (A tájseb, Magyar Narancs, 2008. november 20.), nem mondhatnánk, hogy a látvány elkápráztatott. "A kulcs tehát a büfében, melynek a neve: Manó.

Hullámpalás, sörkertpados kocsmáról van szó, igen nyomott árakkal, utasok helyett törzsvendégekkel, akik szinte egytől egyig kiszuperált sportolónak látszanak. De az igazi meglepetést az jelenti, hogy konyha is van, pár száz forintért sertéspörköltet, gulyást, milánói makarónit kínálnak. Meg tarhonyát. Egyébként úgy tűnik, hogy a Manó büfének nagyobb a forgalma, mint a vasútállomásé" - írtuk, s eszünkbe sem jutott, hogy a közelben másféle vendéglátás is létezik.


Igaz, hogy "Rendező" zuglói oldala, a párhuzamosan futó Szőnyi út indusztriálisból hirtelen családi házas övezetté változik, ám legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy valaki ide álmodik szállodát. A Hotel Szőnyi nem csillagot rúgó egykori munkásszálló, nem is a nagypapa barackosába telepített penzió - inkább olyan, "jellegzetes" magyar szálloda, ami a belvárosba ugyanúgy túlzás, mint ide, az isten háta mögé, csak épp más miatt. Az étterem teljesen önálló egység, nem kell átvágni hallon, benne a turistabusz népén és csomagjain - utcáról nyílik. A berendezésre nyomban rámondjuk, hogy modern, de néhány nap múltán legfeljebb arra emlékszünk, hogy a lámpatest olyan, mintha összeragadt szappanbuborékokból lenne. A kiszolgálás fegyelmezett, a sütőtökpüré-leves (540 Ft) híg, hiába pakolták tele tökmaggal, a juhtúrós sztrapacska (1300 Ft) értékelhetetlen.

A "nemzeti színekben pompázó" jércemellfilével, házi burgonyafánkkal (2200 Ft) tizenkilencre húzunk étlapot. Tényleg piros-fehér-zöld, spenótágyon hever két, sajttal és aszalt paradicsommal töltött húsbatyu, jóindulattal nemzeti színű, de inkább olasz, mint magyar. Higgyék el, nagyon jólesik! A hús omlós, a spenót és a sajtos belsőség különleges hatást kelt, a burgonyafánk ropog, mint a kandallóban a tűzifa, szó sincs olajozottságról. Milyen kár, hogy a gesztenyepürével (670 Ft) visszatérünk a normális kerékvágásba!

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.