chili&vanília

Kell káposzta?

Gasztro

Csilis, fokhagymás vajban párolt fodros kel babbal

A fodros kel, az újgenerációs életmódok és diéták nélkülözhetetlen eleme pár éve hozzánk is megérkezett – egy magára valamit is adó termelő vagy kortárs zöldséges kollekciójában ott a helye, keresik is sokan. Igazi szuper élelmiszerként tartják számon, amitől mindenki szép, üde és örökifjú marad. Dzsúzolják, készítenek belőle ropogós csipszet (kiváló snack!), salátákat. Utóbbinál a titok, hogy egész vékonyra kell csíkozni, és erős, savas öntettel érdemes alaposan összeforgatni (inkább belemasszírozni), hogy elveszítse a nyerseségét.

Remekül párosítható téli gyümölcsökkel (gránátalma, datolyaszilva, citrusok) és markáns sajtokkal (parmezán, érett kecskesajt stb.). De főzni is nagyszerűen lehet vele, a hűvösebb napokon mégiscsak meleg ételre vágyik jobban a szervezetünk. Az alábbi fogásban rengeteg íz összpontosul, a bab pedig tartalmasabbá, érdekesebbé és fehérjedússá teszi.

Senkit ne tévesszen meg ennek az ételnek a szerénysége és egyszerűsége! Olyan ízbomba, hogy ha egyszer valaki kipróbálja, garantáltan állandósítja a konyhájában, ez az elkészítési mód a legjobbat hozza ki a téli zöldségekből. Babokból kevesebbet fogyasztunk a kelleténél, pedig magas fehérjetartalma miatt is indokolt lenne. Íme, egy szokatlanabb elkészítési mód: a beáztatott babot leszűrjük, majd friss vízzel kétujjnyira felöntjük, jó sok fokhagymát, hagymát, babérlevelet, sót adunk hozzá, ezután 160 fokos sütőben, lefedve, kb. egy és negyed óra alatt puhára pároljuk. Olívaolajjal meglocsolva, némi csilipehellyel megszórva magában is pazar, de néhány napig hűtőben tárolhatjuk, és hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, krémekhez, vagy az alábbi fogáshoz is.

A káposzta – ami lehet csilivili fodros kel, de akár hétköznapi, egyszerű kelkáposzta is – egy intenzív, szardellás-fokhagymás-csilis vajban párolódik, kíméletesen, alacsony hőfokon, aminek köszönhetően édesre puhul a saját gőzében, a főzés során kiengedett leve pedig összeolvad a vaj-szardella-csili finom hármasával. A szardellával kapcsolatosan az a jó hír, hogy olajban vagy vajban teljesen felolvad, „eltűnik”, ezzel megszűnik az ok, amiért sokan ódzkodnak tőle: a kevésbé barátságos kinézete. Amikor mindez elkészült, akkor jön hozzá a puha bab, a tetejére pedig tehetünk buggyantott tojást, fokhagymás pirítóst, de kiváló körete lehet például grillezett halnak is. Sőt, ráhalmozhatjuk pizzára is, vagy összekeverhetjük tésztával.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.