chili&vanília

Kell káposzta?

Gasztro

Csilis, fokhagymás vajban párolt fodros kel babbal

A fodros kel, az újgenerációs életmódok és diéták nélkülözhetetlen eleme pár éve hozzánk is megérkezett – egy magára valamit is adó termelő vagy kortárs zöldséges kollekciójában ott a helye, keresik is sokan. Igazi szuper élelmiszerként tartják számon, amitől mindenki szép, üde és örökifjú marad. Dzsúzolják, készítenek belőle ropogós csipszet (kiváló snack!), salátákat. Utóbbinál a titok, hogy egész vékonyra kell csíkozni, és erős, savas öntettel érdemes alaposan összeforgatni (inkább belemasszírozni), hogy elveszítse a nyerseségét.

Remekül párosítható téli gyümölcsökkel (gránátalma, datolyaszilva, citrusok) és markáns sajtokkal (parmezán, érett kecskesajt stb.). De főzni is nagyszerűen lehet vele, a hűvösebb napokon mégiscsak meleg ételre vágyik jobban a szervezetünk. Az alábbi fogásban rengeteg íz összpontosul, a bab pedig tartalmasabbá, érdekesebbé és fehérjedússá teszi.

Senkit ne tévesszen meg ennek az ételnek a szerénysége és egyszerűsége! Olyan ízbomba, hogy ha egyszer valaki kipróbálja, garantáltan állandósítja a konyhájában, ez az elkészítési mód a legjobbat hozza ki a téli zöldségekből. Babokból kevesebbet fogyasztunk a kelleténél, pedig magas fehérjetartalma miatt is indokolt lenne. Íme, egy szokatlanabb elkészítési mód: a beáztatott babot leszűrjük, majd friss vízzel kétujjnyira felöntjük, jó sok fokhagymát, hagymát, babérlevelet, sót adunk hozzá, ezután 160 fokos sütőben, lefedve, kb. egy és negyed óra alatt puhára pároljuk. Olívaolajjal meglocsolva, némi csilipehellyel megszórva magában is pazar, de néhány napig hűtőben tárolhatjuk, és hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, krémekhez, vagy az alábbi fogáshoz is.

A káposzta – ami lehet csilivili fodros kel, de akár hétköznapi, egyszerű kelkáposzta is – egy intenzív, szardellás-fokhagymás-csilis vajban párolódik, kíméletesen, alacsony hőfokon, aminek köszönhetően édesre puhul a saját gőzében, a főzés során kiengedett leve pedig összeolvad a vaj-szardella-csili finom hármasával. A szardellával kapcsolatosan az a jó hír, hogy olajban vagy vajban teljesen felolvad, „eltűnik”, ezzel megszűnik az ok, amiért sokan ódzkodnak tőle: a kevésbé barátságos kinézete. Amikor mindez elkészült, akkor jön hozzá a puha bab, a tetejére pedig tehetünk buggyantott tojást, fokhagymás pirítóst, de kiváló körete lehet például grillezett halnak is. Sőt, ráhalmozhatjuk pizzára is, vagy összekeverhetjük tésztával.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után. 

Nem pontosan ugyanaz a szem

Ötvenhét turistabusz áll a parkolóban. A sofőrök dohányoznak, beszélgetnek, múlatják az időt, míg várnak az utasaikra. Akik nagyjából másfél óra alatt végeznek; előbb Auschwitz 1-et járják körbe, aztán jön Birkenau, oda át kell vinni őket, mert az cirka 3 kilométerrel távolabb van, ott aztán újabb egy-másfél órát eltöltenek majd.