A fodros kel, az újgenerációs életmódok és diéták nélkülözhetetlen eleme pár éve hozzánk is megérkezett – egy magára valamit is adó termelő vagy kortárs zöldséges kollekciójában ott a helye, keresik is sokan. Igazi szuper élelmiszerként tartják számon, amitől mindenki szép, üde és örökifjú marad. Dzsúzolják, készítenek belőle ropogós csipszet (kiváló snack!), salátákat. Utóbbinál a titok, hogy egész vékonyra kell csíkozni, és erős, savas öntettel érdemes alaposan összeforgatni (inkább belemasszírozni), hogy elveszítse a nyerseségét.
Remekül párosítható téli gyümölcsökkel (gránátalma, datolyaszilva, citrusok) és markáns sajtokkal (parmezán, érett kecskesajt stb.). De főzni is nagyszerűen lehet vele, a hűvösebb napokon mégiscsak meleg ételre vágyik jobban a szervezetünk. Az alábbi fogásban rengeteg íz összpontosul, a bab pedig tartalmasabbá, érdekesebbé és fehérjedússá teszi.
Senkit ne tévesszen meg ennek az ételnek a szerénysége és egyszerűsége! Olyan ízbomba, hogy ha egyszer valaki kipróbálja, garantáltan állandósítja a konyhájában, ez az elkészítési mód a legjobbat hozza ki a téli zöldségekből. Babokból kevesebbet fogyasztunk a kelleténél, pedig magas fehérjetartalma miatt is indokolt lenne. Íme, egy szokatlanabb elkészítési mód: a beáztatott babot leszűrjük, majd friss vízzel kétujjnyira felöntjük, jó sok fokhagymát, hagymát, babérlevelet, sót adunk hozzá, ezután 160 fokos sütőben, lefedve, kb. egy és negyed óra alatt puhára pároljuk. Olívaolajjal meglocsolva, némi csilipehellyel megszórva magában is pazar, de néhány napig hűtőben tárolhatjuk, és hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, krémekhez, vagy az alábbi fogáshoz is.
A káposzta – ami lehet csilivili fodros kel, de akár hétköznapi, egyszerű kelkáposzta is – egy intenzív, szardellás-fokhagymás-csilis vajban párolódik, kíméletesen, alacsony hőfokon, aminek köszönhetően édesre puhul a saját gőzében, a főzés során kiengedett leve pedig összeolvad a vaj-szardella-csili finom hármasával. A szardellával kapcsolatosan az a jó hír, hogy olajban vagy vajban teljesen felolvad, „eltűnik”, ezzel megszűnik az ok, amiért sokan ódzkodnak tőle: a kevésbé barátságos kinézete. Amikor mindez elkészült, akkor jön hozzá a puha bab, a tetejére pedig tehetünk buggyantott tojást, fokhagymás pirítóst, de kiváló körete lehet például grillezett halnak is. Sőt, ráhalmozhatjuk pizzára is, vagy összekeverhetjük tésztával.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!