chili&vanília

Kell káposzta?

Gasztro

Csilis, fokhagymás vajban párolt fodros kel babbal

A fodros kel, az újgenerációs életmódok és diéták nélkülözhetetlen eleme pár éve hozzánk is megérkezett – egy magára valamit is adó termelő vagy kortárs zöldséges kollekciójában ott a helye, keresik is sokan. Igazi szuper élelmiszerként tartják számon, amitől mindenki szép, üde és örökifjú marad. Dzsúzolják, készítenek belőle ropogós csipszet (kiváló snack!), salátákat. Utóbbinál a titok, hogy egész vékonyra kell csíkozni, és erős, savas öntettel érdemes alaposan összeforgatni (inkább belemasszírozni), hogy elveszítse a nyerseségét.

Remekül párosítható téli gyümölcsökkel (gránátalma, datolyaszilva, citrusok) és markáns sajtokkal (parmezán, érett kecskesajt stb.). De főzni is nagyszerűen lehet vele, a hűvösebb napokon mégiscsak meleg ételre vágyik jobban a szervezetünk. Az alábbi fogásban rengeteg íz összpontosul, a bab pedig tartalmasabbá, érdekesebbé és fehérjedússá teszi.

Senkit ne tévesszen meg ennek az ételnek a szerénysége és egyszerűsége! Olyan ízbomba, hogy ha egyszer valaki kipróbálja, garantáltan állandósítja a konyhájában, ez az elkészítési mód a legjobbat hozza ki a téli zöldségekből. Babokból kevesebbet fogyasztunk a kelleténél, pedig magas fehérjetartalma miatt is indokolt lenne. Íme, egy szokatlanabb elkészítési mód: a beáztatott babot leszűrjük, majd friss vízzel kétujjnyira felöntjük, jó sok fokhagymát, hagymát, babérlevelet, sót adunk hozzá, ezután 160 fokos sütőben, lefedve, kb. egy és negyed óra alatt puhára pároljuk. Olívaolajjal meglocsolva, némi csilipehellyel megszórva magában is pazar, de néhány napig hűtőben tárolhatjuk, és hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, krémekhez, vagy az alábbi fogáshoz is.

A káposzta – ami lehet csilivili fodros kel, de akár hétköznapi, egyszerű kelkáposzta is – egy intenzív, szardellás-fokhagymás-csilis vajban párolódik, kíméletesen, alacsony hőfokon, aminek köszönhetően édesre puhul a saját gőzében, a főzés során kiengedett leve pedig összeolvad a vaj-szardella-csili finom hármasával. A szardellával kapcsolatosan az a jó hír, hogy olajban vagy vajban teljesen felolvad, „eltűnik”, ezzel megszűnik az ok, amiért sokan ódzkodnak tőle: a kevésbé barátságos kinézete. Amikor mindez elkészült, akkor jön hozzá a puha bab, a tetejére pedig tehetünk buggyantott tojást, fokhagymás pirítóst, de kiváló körete lehet például grillezett halnak is. Sőt, ráhalmozhatjuk pizzára is, vagy összekeverhetjük tésztával.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Vezető és Megvezető

Ha valaki megnézi a korabeli filmhíradókat, azt látja, hogy Hitlerért rajongtak a németek. És nem csak a németek. A múlt század harmincas éveinek a gazdasági válságból éppen csak kilábaló Európájában (korántsem csak térségünkben) sokan szerettek volna egy erőt felmutatni képes vezetőt, aki munkát ad, megélhetést, sőt jólétet, nemzeti öntudatot, egységet, nagyságot – és megnevezi azokat, akik miatt mindez hiányzik.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.

Hallják, hogy dübörgünk?

A megfelelően lezárt múlt nem szólhat vissza – ennyit gondolnak történelmünkről azok a politikai aktorok, akik országuk kacskaringós, rejtélyekben gazdag, ám forrásokban annál szegényebb előtörténetét ideológiai támaszként szeretnék használni ahhoz, hogy legitimálják jelenkori uralmi rendszerüket, amely leg­inkább valami korrupt autokrácia.

Próbaidő

Az eredetileg 2010-es kötet az első, amelyet a szerző halála óta kézbe vehettünk, immár egy lezárt, befejezett életmű felől olvasva. A mű megjelenésével a magyar nyelvű regénysorozat csaknem teljessé vált. Címe, története, egész miliője, bár az újrakezdés, újrakapcsolódás kérdéskörét járja körül, mégis mintha csak a szerzőt, vele együtt az életet, a lehetőségeket búcsúztatná.

Tudás és hatalom

Második ciklusának elején Donald Trump nekitámadt a legjelesebb amerikai egyetemeknek is. Elnöki hatalmát – amely ezen a területen erősen kérdéses, a végső szót a bíróságok mondják majd ki – immár arra is használja, hogy fél tucat elit magánegyetemet zsaroljon állami források visszatartásával és adószigorítások kilátásba helyezésével: ha nem regulázzák meg palesztinpárti tanáraikat és diákjaikat, és nem számolják fel esélyegyenlőségi programjaikat, oda a washingtoni pénz.