chili&vanília

Kell káposzta?

Gasztro

Csilis, fokhagymás vajban párolt fodros kel babbal

A fodros kel, az újgenerációs életmódok és diéták nélkülözhetetlen eleme pár éve hozzánk is megérkezett – egy magára valamit is adó termelő vagy kortárs zöldséges kollekciójában ott a helye, keresik is sokan. Igazi szuper élelmiszerként tartják számon, amitől mindenki szép, üde és örökifjú marad. Dzsúzolják, készítenek belőle ropogós csipszet (kiváló snack!), salátákat. Utóbbinál a titok, hogy egész vékonyra kell csíkozni, és erős, savas öntettel érdemes alaposan összeforgatni (inkább belemasszírozni), hogy elveszítse a nyerseségét.

Remekül párosítható téli gyümölcsökkel (gránátalma, datolyaszilva, citrusok) és markáns sajtokkal (parmezán, érett kecskesajt stb.). De főzni is nagyszerűen lehet vele, a hűvösebb napokon mégiscsak meleg ételre vágyik jobban a szervezetünk. Az alábbi fogásban rengeteg íz összpontosul, a bab pedig tartalmasabbá, érdekesebbé és fehérjedússá teszi.

Senkit ne tévesszen meg ennek az ételnek a szerénysége és egyszerűsége! Olyan ízbomba, hogy ha egyszer valaki kipróbálja, garantáltan állandósítja a konyhájában, ez az elkészítési mód a legjobbat hozza ki a téli zöldségekből. Babokból kevesebbet fogyasztunk a kelleténél, pedig magas fehérjetartalma miatt is indokolt lenne. Íme, egy szokatlanabb elkészítési mód: a beáztatott babot leszűrjük, majd friss vízzel kétujjnyira felöntjük, jó sok fokhagymát, hagymát, babérlevelet, sót adunk hozzá, ezután 160 fokos sütőben, lefedve, kb. egy és negyed óra alatt puhára pároljuk. Olívaolajjal meglocsolva, némi csilipehellyel megszórva magában is pazar, de néhány napig hűtőben tárolhatjuk, és hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, krémekhez, vagy az alábbi fogáshoz is.

A káposzta – ami lehet csilivili fodros kel, de akár hétköznapi, egyszerű kelkáposzta is – egy intenzív, szardellás-fokhagymás-csilis vajban párolódik, kíméletesen, alacsony hőfokon, aminek köszönhetően édesre puhul a saját gőzében, a főzés során kiengedett leve pedig összeolvad a vaj-szardella-csili finom hármasával. A szardellával kapcsolatosan az a jó hír, hogy olajban vagy vajban teljesen felolvad, „eltűnik”, ezzel megszűnik az ok, amiért sokan ódzkodnak tőle: a kevésbé barátságos kinézete. Amikor mindez elkészült, akkor jön hozzá a puha bab, a tetejére pedig tehetünk buggyantott tojást, fokhagymás pirítóst, de kiváló körete lehet például grillezett halnak is. Sőt, ráhalmozhatjuk pizzára is, vagy összekeverhetjük tésztával.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”

„Így változik meg a világrend”

Miért tört előre a populista jobboldal a nyugati világban, és hogyan alakította át Kelet-Európát? Milyen társadalmi változások, milyen félelmek adták a hajtóerejét, és milyen tartalékai vannak? És a liberális demokráciának? A tájhaza egyik legeredetibb politikai gondolkodóját kérdeztük.