kertész lesek

Sonkaarcok

  • kertész lesek
  • 2014. július 19.

Gasztro

Az ötödik kerület ún. rekonstrukciójának az első lépése a Kecskeméti utca sétálósítása volt, s ez akkor is örvendetes fejlemény, ha százszor szebben és főleg barátságosabban is meg lehetett volna csinálni. Természetesen az avatás óta eltelt néhány év alatt erőteljesebbé vált a vendéglátóipar jelenléte, mégsem mondanánk, hogy felkapottá vált: sem a közeli Váci és Ráday utcával, a VII. kerülettel meg pláne nem versenyezhet, de emiatt főjön a fejük azoknak, akik percek alatt próbáltak meggazdagodni abból, hogy itt nyitottak kocsmát, éttermet.

A vegyes kínálatból kiemelkedik a nehézipar: a talponálló, a környékbeliek által csak disznónak nevezett hentesüzlet mellett tartja magát a hőskor gulyáságyúja, az Alföldi, és elsőre ide sorolnánk a Sonkaarcok nevű létesítményt is, amely méltán benevezhetne a legrosszabb humoros nevű krimók versenyébe.

Küldetéses hellyel van dolgunk, ahol a honlap ígérete szerint "a tökéletes, leheletnyi szeletekre szelt szárított sonkák mellé a tálra kerül egy színvonalas és változatos szalámiválogatás is, melyek közül a dióval és a fügével megspékelt külön kiemelkedik. A remek disznóságok mellé kerülnek fűszeres, karakteres sajtok is, melyek éppen csak annyira intenzív ízűek, hogy ne elnyomják a húsok ízét, hanem kellemesen társuljanak melléjük." Azért van "rendes" étlap is meg déli menü. Szerdán négykor érkezünk, így a menüről lemaradunk. Pedig elég jól hangzik a húsleves csirkemáj-"rétessel", sajtos pulykahúspogácsa fokhagymás-tejszínes leveles parajjal, fekete ribizli sorbet hármas felállás 1450-ért.

A katalóniai kétszemélyes sajt-sonka tál viszont 3550-be kerül. A fatálon a "valóban leheletnyi szeletekre szelt szárított sonkák" mellé valóban a tálra került egy "színvonalas és változatos szalámiválogatás is", amennyiben az egyféle sonkát, kétféle szalámit és a szintén egyfajta sajtot válogatásnak lehet nevezni. Azonban tökéletes húsokkal és sajttal van dolgunk, a zöldségkörítés is első osztályú, ahogy a hozzáadott péksütemény is. A heti ajánlatot a spárga jegyében állították össze: a spárgával, sonkával töltött rántott csirkefilé pompás zöldkörettel (2990 Ft) Pharosz a szokásos panírtengeren, legfeljebb a spárgából lehetne több, a sós lében áztatott kapribogyóból meg kevesebb.

Talán a húsos hangulat teszi, de leginkább abált szalonnára emlékeztet külsejében a lazacfilé (3490 Ft), ami elég különös. Persze eleve paprikával ígérik, és a hozzátett almás zellersalálata is sokat javít a külsején. Ennek ellenére örömünkre szolgálna, ha máshol is ezt adnák lazac címén, noha összehasonlítva a többiekkel egyértelműen ebédünk leggyengébb fogásáról van szó.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.