chili&vanília

Koprovka

Gasztro

Avagy a kapormártás, a tökfőzelék és a cseh koprovka találkozása némi tárkonnyal. A cseh gasztronómiában igencsak el kell mélyedni, hogy az ember felfedezze magának azt a néhány gyöngyszemet, aminek köszönhetően vonzóvá tud válni.

Egy-két sörkorcsolya, komoly sültek, házias édességek, gyümölcsös gombócok, bukták, kalácsok - na meg a levesek. A délcseh Sumavából, vagyis a Cseh-erdőből származó gombás-burgonyás kulajda, a rengeteg fokhagymával és köménymaggal készülő cesnecka, vagy az aktuális kedvenc, a koprovka. Az utóbbit sűrű mártásként, kemény- vagy lágytojással, knédlivel és néha hússal tálalják. Az egyik legfinomabb kora nyári szósz. Kapormártás szinte minden régi magyar szakácskönyvben is szerepel, többnyire lisztes rántással indul, és tejjel öntik fel. A receptben szereplő változat kap egy kis tárkonyos árnyalatot is, de elsősorban a friss kapor a főszereplője.

A kapor, amit sokan nem szeretnek, ősrégi fűszer, egykor rendkívül értékesnek minősült, mi több, adófizetésre is használták. "kori egyiptomi írásokban is felbukkan, de a görögök és a rómaiak is használták. A középkorban bájitalok főzéséhez, gonosz varázslatok űzőszereként is alkalmazták, sőt, fehérborban megfőzve harci sebesülésekre, sebek gyógyítására is előkerült. A 16. századra aztán "elmúlt" a varázsereje, ekkor már közönséges kerti fűszernövényként említik a leírások.

Az alább ajánlott mártás langyosan és hidegen egyaránt finom. És valóban ilyen lesz a színe.

Tárkonyos kapormártás

Hozzávalók (4 kis adag)

1 kisebb, zsenge tök, kb. 50 dkg,

meghámozva, felkockázva

1,5 dl víz

1,5 dl tej

só, bors

3 csokor kapor

3 ág friss tárkony

2,5 dl tejföl

1 teáskanál cukor vagy méz

2 evőkanál fehérborecet

A zsenge tököt meghámozzuk, apró kockákra vágjuk (ha tényleg zsenge, a belsejét és a magját is használhatjuk). Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet és a tejet, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 15 perc alatt teljesen puhára főzzük. Egy másik lábasban vizet forralunk, amikor lobog, megsózzuk, majd beletesszük a három csokor kaprot és a lecsipkedett tárkonyt. Fél perc múlva szűrőkanállal kiszedjük. Ennek a blansírozásnak köszönhetően könnyebben lehet majd pürésíteni, és a színe is jobban megmarad. Turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük a puha tököt (a főzőlével együtt), a blansírozott zöldfűszereket és a csomómentesre kikevert tejfölt. A lábasban pár percig összefőzzük, de már nem forraljuk. Ha sűrűbbre szeretnénk, hozzákeverhetünk két evőkanál tejjel csomómentesre kevert étkezési keményítőt. Amikor kész, kevés cukorral és ecettel ízesítjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Népi hentelés

Idővel majd kiderül, hogy valóban létezett-e olyan piaci rés a magyar podcastszcénában, amelyet A bűnös gyülekezet tudott betölteni, vagy ez is olyasmi, ami csak elsőre tűnt jó ötletnek.

A hiány

László Károly, a háborút követően Svájcban letelepedett műgyűjtő, amikor arról kérdezték, miért nem látogat vissza Auschwitzba, azt válaszolta, hogy azért, mert nem szereti a nosztalgiautakat.

Fagin elsápad

Pong Dzsun Ho társadalmi szatírái, Guillermo del Toro árvái, vagy épp Taika Waititi szeretnivalón furcsa szerzetei – mindegy, merre járunk, a kortárs filmben lépten-nyomon Charles Dickens hatásába ütközünk.

Vörös posztó

Ismertem valakit, aki egy stroke-ból kigyógyulva különös mellékhatással élt tovább: azt mondta, amit gondolt. Jót, rosszat, mindenkinek bele a szemébe, rosszindulat, számítás és óvatoskodás nélkül. Nehéz volt vele találkozni, mindig ott volt a veszély, hogy mint egy kegyetlen tükörben, hirtelen meglátjuk valódi önmagunkat. De jó is volt vele találkozni, mert ha megdicsért valakit, az illető biztos lehetett benne, hogy úgy is gondolja.

Szeplőtelen fogantatás mai köntösben

Bullshit munkahelyen vesztegelsz, ahol ráadásul csip-csup kiszolgáló feladatokkal is téged ugráltatnak, csak azért, mert nő vagy? Kézenfekvő menekülési útvonalnak tűnik, hogy elmész „babázni”. Persze ha nincs férjed vagy barátod, a dolog kicsit bonyolultabb – de korántsem lehetetlen.

Realista karikatúrák

Tizenkilenc kortárs szerző írta meg, mit jelentett az elmúlt egy-két évtizedben Magyarországon felnőni. Változatos a névsor: van pályakezdő és többkötetes író, eddig elsősorban költőként vagy gyerek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert alkotó is.