chili&vanília

Koprovka

Gasztro

Avagy a kapormártás, a tökfőzelék és a cseh koprovka találkozása némi tárkonnyal. A cseh gasztronómiában igencsak el kell mélyedni, hogy az ember felfedezze magának azt a néhány gyöngyszemet, aminek köszönhetően vonzóvá tud válni.

Egy-két sörkorcsolya, komoly sültek, házias édességek, gyümölcsös gombócok, bukták, kalácsok - na meg a levesek. A délcseh Sumavából, vagyis a Cseh-erdőből származó gombás-burgonyás kulajda, a rengeteg fokhagymával és köménymaggal készülő cesnecka, vagy az aktuális kedvenc, a koprovka. Az utóbbit sűrű mártásként, kemény- vagy lágytojással, knédlivel és néha hússal tálalják. Az egyik legfinomabb kora nyári szósz. Kapormártás szinte minden régi magyar szakácskönyvben is szerepel, többnyire lisztes rántással indul, és tejjel öntik fel. A receptben szereplő változat kap egy kis tárkonyos árnyalatot is, de elsősorban a friss kapor a főszereplője.

A kapor, amit sokan nem szeretnek, ősrégi fűszer, egykor rendkívül értékesnek minősült, mi több, adófizetésre is használták. "kori egyiptomi írásokban is felbukkan, de a görögök és a rómaiak is használták. A középkorban bájitalok főzéséhez, gonosz varázslatok űzőszereként is alkalmazták, sőt, fehérborban megfőzve harci sebesülésekre, sebek gyógyítására is előkerült. A 16. századra aztán "elmúlt" a varázsereje, ekkor már közönséges kerti fűszernövényként említik a leírások.

Az alább ajánlott mártás langyosan és hidegen egyaránt finom. És valóban ilyen lesz a színe.

Tárkonyos kapormártás

Hozzávalók (4 kis adag)

1 kisebb, zsenge tök, kb. 50 dkg,

meghámozva, felkockázva

1,5 dl víz

1,5 dl tej

só, bors

3 csokor kapor

3 ág friss tárkony

2,5 dl tejföl

1 teáskanál cukor vagy méz

2 evőkanál fehérborecet

A zsenge tököt meghámozzuk, apró kockákra vágjuk (ha tényleg zsenge, a belsejét és a magját is használhatjuk). Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet és a tejet, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 15 perc alatt teljesen puhára főzzük. Egy másik lábasban vizet forralunk, amikor lobog, megsózzuk, majd beletesszük a három csokor kaprot és a lecsipkedett tárkonyt. Fél perc múlva szűrőkanállal kiszedjük. Ennek a blansírozásnak köszönhetően könnyebben lehet majd pürésíteni, és a színe is jobban megmarad. Turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük a puha tököt (a főzőlével együtt), a blansírozott zöldfűszereket és a csomómentesre kikevert tejfölt. A lábasban pár percig összefőzzük, de már nem forraljuk. Ha sűrűbbre szeretnénk, hozzákeverhetünk két evőkanál tejjel csomómentesre kevert étkezési keményítőt. Amikor kész, kevés cukorral és ecettel ízesítjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk