chili&vanília

Olténiai zöldbab

Gasztro

A nyár végi piaci kínálatot elnézve a babjainkat akár hungarikumnak is minősíthetnénk. A külföldiek csak úgy pislognak a nagy halom friss babféle láttán. Számos konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszanak, egzotikumnak semmiképpen nem nevezhetőek, néhány fajta pedig kiemelt szerephez jut a hétköznapi, házias konyhánkban. Nyári ebédeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese tagadhatatlanul magyar különlegesség. A nálunk legelterjedtebb, sárga színű vajbab nem mindenütt ismert, de legalábbis ritkaság. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz- és friss babok bemutatásával, többszáz-féle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, s számos régióban a szárazbabok központi szerepet kapnak a táplálkozásban.

"Főzhetjük kuktafazékban is, a betétre téve, kevés vízzel, így gőzben főzve még ízletesebb és táplálóbb lesz" - javasolja a hetvenes években, Romániában megjelent magyar nyelvű szakácskönyvsorozat kötete, amely oldalakon keresztül kizárólag zöldbabos recepteket ajánl. Rakottan (tejföllel, morzsával), "kotlettként" (ledarálva, zsemlével, hagymával, tojással összegyúrva, fasírtszerűen kisütve), főzelékként (négyféle módon), sütőben (zseniális), pörköltként, citromos vajjal, tócsniként, lecsóval, morzsával vagy paradicsomosan - olténiai módon. Utóbbit ajánlom alább. Olténia egyike Románia történelmi tartományainak. A török hódoltság előtt a Magyar Királyság része volt Szörényi Bánság néven. Az olténiai zöldbab talán nem az évszázad legmutatósabb fogása, az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért.

Olténiai - paradicsomos - zöldbab

Hozzávalók (4 adag)

1 kg zöldbab (sárga színű vajbab vagy zöld

ceruzabab)

2 dl víz

5 dl natúr paradicsomszósz

2 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

só, bors

2 teáskanál nádcukor

1-1 csokor petrezselyem, kapor, koriander

finomra aprítva

fejenként 1 tojás

A zöldbabot megpucoljuk (csak a szárát kell eltávolítani, a másik, hegyes végét nem, abban rengeteg íz van!), és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Feltesszük főni a paradicsomszósszal és a vízzel. A mártást sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdet és a babérlevelet (ezeket majd eltávolítjuk a főzési idő végén). Fedő alatt kb. 10-12 perc alatt puhára főzzük, ekkor levesszük a fedőt, és még 4-5 percig főzzük erős lángon, úgy, hogy a paradicsomszósz besűrűsüdjön, és bevonja a zöldséget. Pici nádcukorral kerekítjük az ízeket. Amikor kissé lehűlt, hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket; ezzel már nem főzzük. Főzelékként vagy - ahogy a könyv ajánlja - hidegen, salátaként is kínálhatjuk sültek, grillezett húsok mellé, de buggyantott tojással is kiváló.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.