chili&vanília

Olténiai zöldbab

Gasztro

A nyár végi piaci kínálatot elnézve a babjainkat akár hungarikumnak is minősíthetnénk. A külföldiek csak úgy pislognak a nagy halom friss babféle láttán. Számos konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszanak, egzotikumnak semmiképpen nem nevezhetőek, néhány fajta pedig kiemelt szerephez jut a hétköznapi, házias konyhánkban. Nyári ebédeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese tagadhatatlanul magyar különlegesség. A nálunk legelterjedtebb, sárga színű vajbab nem mindenütt ismert, de legalábbis ritkaság. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz- és friss babok bemutatásával, többszáz-féle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, s számos régióban a szárazbabok központi szerepet kapnak a táplálkozásban.

"Főzhetjük kuktafazékban is, a betétre téve, kevés vízzel, így gőzben főzve még ízletesebb és táplálóbb lesz" - javasolja a hetvenes években, Romániában megjelent magyar nyelvű szakácskönyvsorozat kötete, amely oldalakon keresztül kizárólag zöldbabos recepteket ajánl. Rakottan (tejföllel, morzsával), "kotlettként" (ledarálva, zsemlével, hagymával, tojással összegyúrva, fasírtszerűen kisütve), főzelékként (négyféle módon), sütőben (zseniális), pörköltként, citromos vajjal, tócsniként, lecsóval, morzsával vagy paradicsomosan - olténiai módon. Utóbbit ajánlom alább. Olténia egyike Románia történelmi tartományainak. A török hódoltság előtt a Magyar Királyság része volt Szörényi Bánság néven. Az olténiai zöldbab talán nem az évszázad legmutatósabb fogása, az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért.

Olténiai - paradicsomos - zöldbab

Hozzávalók (4 adag)

1 kg zöldbab (sárga színű vajbab vagy zöld

ceruzabab)

2 dl víz

5 dl natúr paradicsomszósz

2 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

só, bors

2 teáskanál nádcukor

1-1 csokor petrezselyem, kapor, koriander

finomra aprítva

fejenként 1 tojás

A zöldbabot megpucoljuk (csak a szárát kell eltávolítani, a másik, hegyes végét nem, abban rengeteg íz van!), és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Feltesszük főni a paradicsomszósszal és a vízzel. A mártást sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdet és a babérlevelet (ezeket majd eltávolítjuk a főzési idő végén). Fedő alatt kb. 10-12 perc alatt puhára főzzük, ekkor levesszük a fedőt, és még 4-5 percig főzzük erős lángon, úgy, hogy a paradicsomszósz besűrűsüdjön, és bevonja a zöldséget. Pici nádcukorral kerekítjük az ízeket. Amikor kissé lehűlt, hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket; ezzel már nem főzzük. Főzelékként vagy - ahogy a könyv ajánlja - hidegen, salátaként is kínálhatjuk sültek, grillezett húsok mellé, de buggyantott tojással is kiváló.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát.