chili&vanília

Olténiai zöldbab

Gasztro

A nyár végi piaci kínálatot elnézve a babjainkat akár hungarikumnak is minősíthetnénk. A külföldiek csak úgy pislognak a nagy halom friss babféle láttán. Számos konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszanak, egzotikumnak semmiképpen nem nevezhetőek, néhány fajta pedig kiemelt szerephez jut a hétköznapi, házias konyhánkban. Nyári ebédeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese tagadhatatlanul magyar különlegesség. A nálunk legelterjedtebb, sárga színű vajbab nem mindenütt ismert, de legalábbis ritkaság. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz- és friss babok bemutatásával, többszáz-féle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, s számos régióban a szárazbabok központi szerepet kapnak a táplálkozásban.

"Főzhetjük kuktafazékban is, a betétre téve, kevés vízzel, így gőzben főzve még ízletesebb és táplálóbb lesz" - javasolja a hetvenes években, Romániában megjelent magyar nyelvű szakácskönyvsorozat kötete, amely oldalakon keresztül kizárólag zöldbabos recepteket ajánl. Rakottan (tejföllel, morzsával), "kotlettként" (ledarálva, zsemlével, hagymával, tojással összegyúrva, fasírtszerűen kisütve), főzelékként (négyféle módon), sütőben (zseniális), pörköltként, citromos vajjal, tócsniként, lecsóval, morzsával vagy paradicsomosan - olténiai módon. Utóbbit ajánlom alább. Olténia egyike Románia történelmi tartományainak. A török hódoltság előtt a Magyar Királyság része volt Szörényi Bánság néven. Az olténiai zöldbab talán nem az évszázad legmutatósabb fogása, az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért.

Olténiai - paradicsomos - zöldbab

Hozzávalók (4 adag)

1 kg zöldbab (sárga színű vajbab vagy zöld

ceruzabab)

2 dl víz

5 dl natúr paradicsomszósz

2 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

só, bors

2 teáskanál nádcukor

1-1 csokor petrezselyem, kapor, koriander

finomra aprítva

fejenként 1 tojás

A zöldbabot megpucoljuk (csak a szárát kell eltávolítani, a másik, hegyes végét nem, abban rengeteg íz van!), és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Feltesszük főni a paradicsomszósszal és a vízzel. A mártást sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdet és a babérlevelet (ezeket majd eltávolítjuk a főzési idő végén). Fedő alatt kb. 10-12 perc alatt puhára főzzük, ekkor levesszük a fedőt, és még 4-5 percig főzzük erős lángon, úgy, hogy a paradicsomszósz besűrűsüdjön, és bevonja a zöldséget. Pici nádcukorral kerekítjük az ízeket. Amikor kissé lehűlt, hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket; ezzel már nem főzzük. Főzelékként vagy - ahogy a könyv ajánlja - hidegen, salátaként is kínálhatjuk sültek, grillezett húsok mellé, de buggyantott tojással is kiváló.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.