chili&vanília

Olténiai zöldbab

Gasztro

A nyár végi piaci kínálatot elnézve a babjainkat akár hungarikumnak is minősíthetnénk. A külföldiek csak úgy pislognak a nagy halom friss babféle láttán. Számos konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszanak, egzotikumnak semmiképpen nem nevezhetőek, néhány fajta pedig kiemelt szerephez jut a hétköznapi, házias konyhánkban. Nyári ebédeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese tagadhatatlanul magyar különlegesség. A nálunk legelterjedtebb, sárga színű vajbab nem mindenütt ismert, de legalábbis ritkaság. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz- és friss babok bemutatásával, többszáz-féle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, s számos régióban a szárazbabok központi szerepet kapnak a táplálkozásban.

"Főzhetjük kuktafazékban is, a betétre téve, kevés vízzel, így gőzben főzve még ízletesebb és táplálóbb lesz" - javasolja a hetvenes években, Romániában megjelent magyar nyelvű szakácskönyvsorozat kötete, amely oldalakon keresztül kizárólag zöldbabos recepteket ajánl. Rakottan (tejföllel, morzsával), "kotlettként" (ledarálva, zsemlével, hagymával, tojással összegyúrva, fasírtszerűen kisütve), főzelékként (négyféle módon), sütőben (zseniális), pörköltként, citromos vajjal, tócsniként, lecsóval, morzsával vagy paradicsomosan - olténiai módon. Utóbbit ajánlom alább. Olténia egyike Románia történelmi tartományainak. A török hódoltság előtt a Magyar Királyság része volt Szörényi Bánság néven. Az olténiai zöldbab talán nem az évszázad legmutatósabb fogása, az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért.

Olténiai - paradicsomos - zöldbab

Hozzávalók (4 adag)

1 kg zöldbab (sárga színű vajbab vagy zöld

ceruzabab)

2 dl víz

5 dl natúr paradicsomszósz

2 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

só, bors

2 teáskanál nádcukor

1-1 csokor petrezselyem, kapor, koriander

finomra aprítva

fejenként 1 tojás

A zöldbabot megpucoljuk (csak a szárát kell eltávolítani, a másik, hegyes végét nem, abban rengeteg íz van!), és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Feltesszük főni a paradicsomszósszal és a vízzel. A mártást sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egész fokhagymagerezdet és a babérlevelet (ezeket majd eltávolítjuk a főzési idő végén). Fedő alatt kb. 10-12 perc alatt puhára főzzük, ekkor levesszük a fedőt, és még 4-5 percig főzzük erős lángon, úgy, hogy a paradicsomszósz besűrűsüdjön, és bevonja a zöldséget. Pici nádcukorral kerekítjük az ízeket. Amikor kissé lehűlt, hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket; ezzel már nem főzzük. Főzelékként vagy - ahogy a könyv ajánlja - hidegen, salátaként is kínálhatjuk sültek, grillezett húsok mellé, de buggyantott tojással is kiváló.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.