Tartalom

(2014-06-19)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Nem vérre szomjaznak - Vadászat Magyarországon - 1. rész

A gazdasági-politikai körök vadászszeánszai sokakat izgatnak. Mi minden dőlhet el egy ilyen eseményen? Cikkünk írása során számtalanszor hallottuk: nem kell ezt az időtöltést túlmisztifikálni. De mennyire segíti az objektív kép kialakítását a transzparencia hiánya?

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Visszaterelés

Ha miniszterelnökünk véletlenül megint pofára esik, itthon ezt is nagy győzelemnek fogja eladni, például azt mondja majd, hogy csak taktikai okokból ellenezte Jean-Claude Juncker, a luxemburgi szeszkazán megválasztását az Európai Bizottság élére, valójában direkt őt szerette volna, és csak azért tett úgy, mintha ellenezné, hogy a hazának jobb pozíciókat harcoljon ki más, fontos, nemzetbiztonsági okokból közelebbről nem definiálható ügyekben.

A szerk.

A szerk.

Aláírta

Sűrű munkanapja volt kedden Áder János államfőnek, amikor azon melegében aláfirkantotta a két nap alatt törvénybe írt reklámadót és az ugyancsak fénysebességgel átírt önkormányzati választási törvényt.

Külpol

Irak

Külpol

Háborús előjelek

Amikor a múlt hét elején elszaporodtak a hírek az iszlamista rohamcsapatok észak-, északnyugat-iraki térnyeréséről, nyilvánvalóvá vált, hogy hiába tartottak immár amerikai jelenlét nélkül választásokat, a közel-keleti ország egy lépéssel sem jutott közelebb a belső kohézióra támaszkodó stabilitáshoz. Voltak/ vannak olyan félelmek is, hogy lényegében kezdetét vette az immár harmadik iraki háború, amelytől az Egyesült Államoknak sem lesz lehetősége távol maradni.

Belpol

Minek a reklámadó?

Belpol

Egy valódi szabadságharc

Legdurvábban az RTL-t sújtja, de a reklámadó súlyos üzenetet hordoz a Fidesz hátországa számára is. Újabb parlamenti kétharmaddal a háta mögött Orbán Viktor egy alternatív fideszes gazdasági erőtér kialakítását pártolja, és húzott egy merészet Simicska Lajossal szemben.

Színház

Színház

"Ha Agatha Christie lennék" - Tom Stoppard író

A nyári fesztiválszezon egyik sztárja a feltörekvő tehetség, bizonyos William Shakespeare. Közeli jó barátjával, a világhírű angol drámaíróval, a Szerelmes Shakespeare Oscar-díjas forgatókönyvírójával, a Rosencrantz és Guildenstern halott szerzőjével persze nem csak róla beszélgettünk.

Színház

Színház

Padlóra küldeni

Platonov a Radnótiban

Sok minden, ami a későbbi Csehovban benne van, már itt felvillan: a magát be nem teljesítő tehetség, a nemzedékek közti szakadékok, a nő-férfi viszonyok kietlensége, a vagyoni széthullás és kiszolgáltatottság, a tehetetlenség témája, a jövő hamis reményei.

Alföldi Róbert rendező, színész

Színház

"Most elmenni innen? Amikor ordítani kell?"

A külföldi munkák után jó is meg nem is hazajönni. A magyar határnál megszűnő internetkapcsolatról, a héten bemutatásra kerülő operarendezéséről, munkabírásról, hazaszeretetről, Kerényiről és Vidnyánszkyról is beszélgettünk.

Interaktív
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Hamvadó cigarettavég

Kettős játszma

Ilyen az, amikor a kritikus az elvárásai csapdájába esik: a csoportos kiállítás címe miatt mentem el az Inda Galéria kiállítására. Persze nem feltétlenül a "rafinált cselekményszövésű" mexikói szappanoperára, eufemisztikusan: telenovellára gondoltam.

Egy modernista dizájner pályaképe

Képzőművészet

Irsai és Ir-Shay

A Monarchia utolsó éveiben, az akadémizmus végső kifulladása idején indult pályája, s a konstruktivista avantgárd révén teljesedett ki. Zenésznek és építésznek tanult, tervezett logót, újságfejlécet, betűt, színházi díszletet, várost; az életmű legmaradandóbb darabjai a művészi reklámplakátok. Meg a héber Haim betűtípus, ami mind a mai napig a héber nyomtatott szövegek leggyakoribb címbetűje.

Könyv

Újraosztás a MISZJE-ben

Könyv

Kölcsönkenyér

Elkezdődött a könyvtári kölcsönzések utáni jogdíjfizetés: keveslik a szétosztott jogdíjakat, sokallják az igazgató fizetését, dúl a politikai színezettől sem mentes harc a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületben.

Zene

Interjú

Zene

"Dobáltuk egymást fazekakkal"

Szekeres András, Barbaró Attila - Junkies

Idén húszéves a Junkies. Az énekessel és a gitárossal arról beszélgettünk, hogy mikor érték majdnem utol népszerűségben a Tankcsapdát, hogy miért kezdtek poposodni, és hogy jobb-e a pörköltfőzés bográcsban, mint a világmegváltás.

Film
Lokál

Interjú

Lokál

"Jönnek majd a dózerek"

Bardóczi Sándor tájépítész

Díjat alapít, szakmai közösséget szervez, és írásaiban nyugodt, objektív érveket sorol fel olyan tervezett beruházások ellen, amelyek szinte mindenkiből heves indulatokat váltanak ki. A Római-part és a Városliget aggasztó jövőjéről és a tájépítészszakma szerepéről kérdeztük.

NAPOZÓ - Fesztivál és egészség

Lokál

Nem véd a karszalag

A napokon át tartó kialvatlanság, jelentős mennyiségű és kétes minőségű tudatmódosítók bevitele, rendszertelen és sokszor magában is egészségtelen táplálkozás: ezzel még egy edzett fiatalnak sem egyszerű megbirkóznia. Mit tehetünk?

Tudomány
Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Sonkaarcok

Az ötödik kerület ún. rekonstrukciójának az első lépése a Kecskeméti utca sétálósítása volt, s ez akkor is örvendetes fejlemény, ha százszor szebben és főleg barátságosabban is meg lehetett volna csinálni. Természetesen az avatás óta eltelt néhány év alatt erőteljesebbé vált a vendéglátóipar jelenléte, mégsem mondanánk, hogy felkapottá vált: sem a közeli Váci és Ráday utcával, a VII. kerülettel meg pláne nem versenyezhet, de emiatt főjön a fejük azoknak, akik percek alatt próbáltak meggazdagodni abból, hogy itt nyitottak kocsmát, éttermet.

Tévétorrent

Tévétorrent

A túl hosszú búcsú - 24: Live Another Day

Az ezredszerre látott fordulatok viszont sápasztóak, a nagyon gonosz főgonosz és az ő drónrepülős fenyegetésének tálalása komikus, azt pedig végtelenül szomorúan kell belátnunk, hogy már a negyedik epizód körül halálosan unatkozunk. Kritika a 24 új szériájáról!