étel, hordó

Köles

  • ételhordó
  • 2014. július 1.

Gasztro

A lisztérzékenyek számára nem csak a gluténmentes ételek beszerzése és magas ára jelent problémát. Legalább ekkora baj, hogy ezek a pékáruk, tészták sokszor köszönő viszonyban sincsenek a "finomsággal", inkább csak megágyaznak a rávalóknak, ízük jó esetben a nullával egyenlő.

Ezek után komoly meglepetést okozott a gluténmentes étterem nyitásának híre. A Kölest a Kertész utcában találhatjuk, majdnem a Király utcánál. Messziről látni, hogy a hely nem a Michelin-csillagok útjára készül, nem is neveznénk étteremnek, inkább kifőzde, ám annak minden, szagokra vonatkozó káros mellékhatása nélkül. Ami a berendezést illeti, nincs különbség. Pult az ételeknek, egy másik a sütiknek, kevés asztal. Van galéria is, meredek lépcsőn kell felmászni a tálcával egyensúlyozva.

Kevés, ám állandóan változó fogás közül lehet választani, középpontban a névadóval. Köles minden mennyiségben, de kuszkuszra emlékeztető köretben, golyós kiszerelésben, vagyis egy percig se gondoljanak a papagájok körében népszerű vitaminkarikára vagy más madáreleségre. Persze nem csoda, hogy a köles a kulcs, ez a gabonaféle nemcsak arról híres, hogy a hazai lakosság java emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartja, de arról is, hogy tele van vitaminnal, és - ez a lényeg - lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Édesköményes borsólevessel (550 Ft) indítunk. A fűszer különleges ízt kölcsönöz neki, de ne gondoljunk vagány egzotikumra. Tisztességes alapanyagokból készült könnyű leves, jól sikerült tavaszi dobás. Az angolzelleres sárgarépa-főzelék "foodball" feltéttel (850 Ft) még kellemesebb meglepetés. Megszokhattuk, hogy a vendéglátásunkban a főzelék agyonrántott, súlyos, konzerves valami, hát ez nem az! Itt, ugye, nem játszhat a liszt, és ez meg is látszik rajta. Ízeket érezni, nem valami édes-ragacsos masszát. Minket levett a lábunkról. Ami a foodballt, ezt a kölesalapú sült golyót illeti, leginkább a falafel ugrik be kissé szárazabb változatban. Nem rossz, de a főzelékhez nem mérhető. Ahogy nem mérhető a cukkinis csirkemell (1050 Ft) sem, amihez köleskása is jár. Mondjuk, ez is kellemesebb, mint a kifőzdei átlag, a kása sem rossz, de valahogy hiányzik belőle az a könnyedség, ami az előzőekre volt jellemző. Viszont a túrós-epres süteményről (460 Ft) meg nem mondanánk, hogy nem igazi tésztából készült. Ráadásul cukormentes, de azt is jól titkolja.

Figyelmébe ajánljuk