étel, hordó

Köles

  • ételhordó
  • 2014. július 1.

Gasztro

A lisztérzékenyek számára nem csak a gluténmentes ételek beszerzése és magas ára jelent problémát. Legalább ekkora baj, hogy ezek a pékáruk, tészták sokszor köszönő viszonyban sincsenek a "finomsággal", inkább csak megágyaznak a rávalóknak, ízük jó esetben a nullával egyenlő.

Ezek után komoly meglepetést okozott a gluténmentes étterem nyitásának híre. A Kölest a Kertész utcában találhatjuk, majdnem a Király utcánál. Messziről látni, hogy a hely nem a Michelin-csillagok útjára készül, nem is neveznénk étteremnek, inkább kifőzde, ám annak minden, szagokra vonatkozó káros mellékhatása nélkül. Ami a berendezést illeti, nincs különbség. Pult az ételeknek, egy másik a sütiknek, kevés asztal. Van galéria is, meredek lépcsőn kell felmászni a tálcával egyensúlyozva.

Kevés, ám állandóan változó fogás közül lehet választani, középpontban a névadóval. Köles minden mennyiségben, de kuszkuszra emlékeztető köretben, golyós kiszerelésben, vagyis egy percig se gondoljanak a papagájok körében népszerű vitaminkarikára vagy más madáreleségre. Persze nem csoda, hogy a köles a kulcs, ez a gabonaféle nemcsak arról híres, hogy a hazai lakosság java emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartja, de arról is, hogy tele van vitaminnal, és - ez a lényeg - lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Édesköményes borsólevessel (550 Ft) indítunk. A fűszer különleges ízt kölcsönöz neki, de ne gondoljunk vagány egzotikumra. Tisztességes alapanyagokból készült könnyű leves, jól sikerült tavaszi dobás. Az angolzelleres sárgarépa-főzelék "foodball" feltéttel (850 Ft) még kellemesebb meglepetés. Megszokhattuk, hogy a vendéglátásunkban a főzelék agyonrántott, súlyos, konzerves valami, hát ez nem az! Itt, ugye, nem játszhat a liszt, és ez meg is látszik rajta. Ízeket érezni, nem valami édes-ragacsos masszát. Minket levett a lábunkról. Ami a foodballt, ezt a kölesalapú sült golyót illeti, leginkább a falafel ugrik be kissé szárazabb változatban. Nem rossz, de a főzelékhez nem mérhető. Ahogy nem mérhető a cukkinis csirkemell (1050 Ft) sem, amihez köleskása is jár. Mondjuk, ez is kellemesebb, mint a kifőzdei átlag, a kása sem rossz, de valahogy hiányzik belőle az a könnyedség, ami az előzőekre volt jellemző. Viszont a túrós-epres süteményről (460 Ft) meg nem mondanánk, hogy nem igazi tésztából készült. Ráadásul cukormentes, de azt is jól titkolja.

Figyelmébe ajánljuk

Népi hentelés

Idővel majd kiderül, hogy valóban létezett-e olyan piaci rés a magyar podcastszcénában, amelyet A bűnös gyülekezet tudott betölteni, vagy ez is olyasmi, ami csak elsőre tűnt jó ötletnek.

A hiány

László Károly, a háborút követően Svájcban letelepedett műgyűjtő, amikor arról kérdezték, miért nem látogat vissza Auschwitzba, azt válaszolta, hogy azért, mert nem szereti a nosztalgiautakat.

Fagin elsápad

Pong Dzsun Ho társadalmi szatírái, Guillermo del Toro árvái, vagy épp Taika Waititi szeretnivalón furcsa szerzetei – mindegy, merre járunk, a kortárs filmben lépten-nyomon Charles Dickens hatásába ütközünk.

Vörös posztó

Ismertem valakit, aki egy stroke-ból kigyógyulva különös mellékhatással élt tovább: azt mondta, amit gondolt. Jót, rosszat, mindenkinek bele a szemébe, rosszindulat, számítás és óvatoskodás nélkül. Nehéz volt vele találkozni, mindig ott volt a veszély, hogy mint egy kegyetlen tükörben, hirtelen meglátjuk valódi önmagunkat. De jó is volt vele találkozni, mert ha megdicsért valakit, az illető biztos lehetett benne, hogy úgy is gondolja.

Szeplőtelen fogantatás mai köntösben

Bullshit munkahelyen vesztegelsz, ahol ráadásul csip-csup kiszolgáló feladatokkal is téged ugráltatnak, csak azért, mert nő vagy? Kézenfekvő menekülési útvonalnak tűnik, hogy elmész „babázni”. Persze ha nincs férjed vagy barátod, a dolog kicsit bonyolultabb – de korántsem lehetetlen.