Tartalom

(2014-05-15)

Snoblesse
Publicisztika
Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Egotrip

Szakértő vagy sarlatán?

Gyakori helyzet: olyasmiről, egyszerre szak- és közügyről van szó a tévében, a rádióban vagy egy hetilapban, amihez nem konyít a nyájas olvasó. Halbiológusnak inflációról, dramaturgnak invazív akácfákról, topológusnak nyelvművelésről magyaráz a szakértőnek kikiáltott úr vagy hölgy.

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Jól kijövök, ha bemegyek

EP-választási plakátjain üzen az újrázó Fidesz-KDNP-pártszövetség Brüsszelnek: tiszteletet a magyaroknak! Pedig nehezen arathattak volna győzelmet a most zárult kormányciklusban bőségesen áradó uniós pénzek nélkül, amelyek a látványos infrastrukturális beruházások megvalósítása mellett sok hazai vállalkozás túlélését is segítették, és az agrárnépességet is kiszámítható (földalapú és vidékfejlesztési) támogatásokhoz juttatták.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ellenünk

"Az a baj minálunk, hogy a politikusok túl sokat vitatkoznak." Na, ki mondta ezt? A kisnyugdíjas nagymamucikánk a piacon, amikor összefutott régi barátnőjével, és az időjárás kitárgyalásán végre túljutván az egyetemesebb, össznemzeti problémák megoldásának szentelhették a figyelmüket? Nem, nem ő mondta. Mert akkor az idézet úgy kezdődne, hogy "Tudod, Böbém..."

A szerk.

A szerk.

Ellenük

Orbán Viktor a múlt héten Németországban járt, a WDR közszolgálati tévéadó által rendezett Európa Fórumon szólalt fel és ünnepelte saját magát, többes szám első személyben, politikáját afféle lángcsóvaként emelve magasba Európa előtt: kereszténység, munka, család. Semmi olyasmi nem hangzott el, amiről itthoni közönsége ne hallott volna jó párszor - de ezt elismeréssel mondjuk, nem volt kettős beszéd, ami jó a magyar fülnek, az jó a németnek is, tanuljanak ők is valódi konzervativizmust! És tudják meg ők is, hogy pusztulásra vannak ítélve, ha nem követik a sikerreceptet.

Belpol

Interjú

Belpol

"Meg fognak épülni az új blokkok"

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a keleti nyitásról és a magyar-orosz kapcsolatokról

Sajtóhírek szerint júniustól a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, ősztől pedig Magyarország külügyminisztere lesz. A keleti nyitásról, az orosz pénzről, a paksi atomról és a karrierjéről kérdeztük.

Orosz-magyar hitelszerződés Paksról

Belpol

Málenkij kredit

Magyarország számára előnytelen, uniós szabályokat sért, növeli az államadósságot, és nagy valószínűséggel alkotmányellenes is a tízmilliárd eurós magyar-orosz hitelszerződés. Erre jutottak a lapunk által megkérdezett szakértők a majdnem titkos tervezetről, amit állítólag már alá is írt a két fél.

Luxusingatlanok Stumpf István cégeiben

Belpol

A szerencse fia

Stumpf István két vállalkozásában 2006 és 2009 között egy svájci székhelyű cég 135 millió forintért vásárolt 9,93 millió forint értékű tulajdoni részesedést, amit 2012-ig névértéken adott vissza Stumpféknak. 2010 nyarán Stumpf és egyik cége 4 millióért vett egy kft.-t, amely egy 250 milliós rózsadombi luxusvilla tulajdonosa.

Külpol

Külpol

Európa hangos - Az európai parlamenti választások hajrája

A 28 uniós tagállam majd' 400 millió választásra jogosult polgára május 22-25. között választja meg az Európai Parlament 751 képviselőjét. Bár az EP nem úgy ellenőrzi az unió "kormányát", vagyis a bizottságot, ahogy azt a nemzeti politikában megszoktuk, szerepe egyre fontosabb. Vajon lenyomják-e a konzervatívok a szocialistákat, s elegen lesznek-e az unióellenes pártok ahhoz, hogy botot dugjanak a küllők közé?

Interaktív

Rádió

Interaktív

Bejárat a zenébe

Kezdőhang a Bartókon

A Bartók rádió kevéssé szerencsésnek tűnő műsorsávra, vasárnap délelőttre időzíti fiataloknak szánt beavató műsorát, a találó című Kezdőhangot - és kifejezetten tartalmas ötven percet kap, aki mégis a rádióhallgatás mellett dönt tíz óra körül.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Lendületes kezdés

Merészebb, mint a festészet. A modern magyar kereskedelmi plakát 1924-1942

Legfőképpen talán nyitott és levegős, kozmopolita, européer hangulatával hat a látogatóra ez a kibővített plakátkiállítás, amiben kétségkívül szerepe van a rendezőnek, Bakos Katalinnak is, még inkább azonban a főszereplőknek.

Kiállítás

Képzőművészet

Horváth Tibor: "Fagyott vízen a szél is csúszik"

A művész neve nem csupán a világ legrövidebb diplomavédéséről (2003) lehet ismert, hanem arról a többször bemutatott videójáról is, melyben egy erdőben sétáló kopasz fiatalember olyannyira leüvölti a magyar zászlót, hogy az elsápad (monokrómmá válik) félelmében.

Kiállítás

Képzőművészet

A kétfejű kisbárány

Szalay Péter: Kettős látás

Az életkora alapján még fiatal művésznek tekinthető Szalay rendkívül izgalmas és sokrétű életművel büszkélkedhet, amely alapjaiban változtatja meg a szobrászattal kapcsolatos általános elképzeléseket - még ha ezen a területen nincs is egyedül.

Zene

Lemez

Zene

Tansman-Lutoslawski-Orbán-Selmeczi

Az Erdődy Kamarazenekar a közelmúltban lemezt jelentetett meg lengyel és magyar zeneszerzők: Alexandre Tansman (1897-1986), Witold Lutoslawski (1913-1994), Selmeczi György (1952) és Orbán György (1947) műveiből, a koncertmester az együttes lelke-motorja, Szefcsik Zsolt, a karmester Marcin Naleţcz-Niesiolowski, a kiadó a 22 éve működő varsói Dux Records.

HANGADÓ - Mitől jó egy karmester?

Zene

Mondjam, vagy mutassam?

A zeneszerző megírja a zenét, a muzsikus eljátssza egy hangszeren - eddig még követhető. De mit csinál a karmester? A laikus, ámde érdeklődő koncertjárók képviseletében olyan kérdéseket is feltettünk, amilyeneket általában nem merünk, nehogy butának tűnjünk.

Lemez

Zene

Kelis: Food

A New York-i születésű énekesnő az előző évtized egyik kétségtelen sztárja volt - első két albumát még az akkor feltörekvőben lévő The Neptunesszal rakta össze, 2010 körül pedig már Calvin Harrisszel és David Guettával dolgozott együtt.

Zene

"Ez abszolút aranykor volt" - Spányi Miklós Philipp Emanuel Bachról

Johann Sebastian Bach és Mozart, a barokk zene és a bécsi klasszikusok között félúton kialakult egy újfajta, önálló zenei stílus. A 18. századi Berlin lenyűgöző zenei életét a korszak világhírű specialistájával fedezzük fel. A legidősebb Bach fiú és az elfelejtett géniuszok mellett szó lesz II. Frigyes porosz király fuvolajátékáról és lefejezési szokásairól is.

Koncert

Zene

Fekete Peter

Peter Gabriel az Arénában

Peter Gabriel kétszer ment szembe az aktuális korszellemmel úgy, hogy sikerült valami nagyon maradandót alkotnia: először 1977-ben, a punk nagy évében a folkos Solsbury Hill-lel, másodszor pedig majdnem tíz évvel később, a plasztik hangzású, Stock-Aitken- Waterman-producertrió uralta zenei miliőben a soulos Sledgehammerrel.

Lemez

Zene

Eomac: Spectre

Az ír Ian McDonnell munkássága rengeteg elektronikus zenét kedvelő partizót és szakírót foglalkoztat mostanában. Bonyolultnak álcázott vagy helyenként tényleg bonyolult műveket szerez a kilencvenes évek IDM-jét és napjaink brit basshibrid irányzatait keresztezve.

HANGADÓ - A klasszikus zene mint extrém sport

Zene

Fájdalmas hangok

Egyes vélekedések szerint negyvenéves kor felett nincs egyetlen klasszikus zenész sem, akinek ne alakult volna ki valamilyen krónikus fizikai fájdalma a hangszerhasználat és a fellépésekkel összefüggő életmód miatt. Van megoldás?

Film

Film

Film

Szent Charbel - A szív csendje

Szent Charbel a libanoni maronita rend szerzetese volt, a Kelet egyik legnagyobb misztikusa. Hogy mitől volt az, nem nagyon tudjuk meg a filmből, de ha a szentté avatást is kiérdemelte, a mozivászonra rakott életrajzi portré is kijár neki.

Film

Film

Populaire kisasszony

Pálfi György - Parti Nagy Lajos írásából készült - Taxidermiájának egyik epizódjában a versenyevés körül forog a történet. Az őrjöngő közönség előtt iszonyú tempóban kását kanalazó zabálóbajnok figurája tökéletes metaforaként jelenítette meg nemcsak a kelet-európai terheltség magát sportdiadalokban kompenzáló frusztrációját, de képet nyújtott a teljesítményimádat kultúrájáról is.

Film

Film

Vérkötelék

Ez olyan férfidolog lehet, hogy aki igazán tökös, annak egyszer meg kell csinálnia a maga hetvenes évekbeli, New York-i gengszterfilmjét. Pezsdítően hathat a férfiegóra lezárni a Grand Central Stationt egy kis lövöldözésre, vagy keresni Brooklynban egy magasvasúti megállót és alatta keménykedni, de mindig jól jön egy olyan ablak is, melyből tisztán kivehető a Manhattan Bridge.

Színház

Tánc

Színház

Molnár Csaba: Dekameron

Molnár pár hónapja ugyanitt, néhány alkotótársával közösen megcsinálta a Nyúzzatok meg! című, immár Lábán-díjas produkciót. Hogy lendülete, alkotókedve és tehetsége nem egyszeri csoda, és nem csak Hód Adrienn koreográfiáiban vagy a BLOOM! alkotóközösség keretei között képes megnyilvánulni, azt a már koreográfusként jegyzett friss előadásával is bizonyította.

Színház

"Nem hiszek a panaszkodásban" - Bodó Viktor rendező

Belezsúfolta az elmúlt évek politikai botrányait a komoly érdeklődés mellett futó A revizorba, néhányan be is rágtak rá. A Vígben látható előadás apropóján beszélgettünk a Szputnyik vezetőjével külföldről, Vidnyánszkyról és a mackónadrágos színházról.

Színház

Színház

Kötél sincs

Godot-ra várva a Katonában

Néhány évvel a darab megírása után, 1957-ben egy amerikai börtönben nagy sikert aratott egy Európában akkor már egyre ismertebb mű, a Godot-ra várva. Az ezernégyszáz fős, akkoriban a halálos ítéletet gázkamrával végrehajtó San Quentin-i börtön lakói számára a (színpadi) várakozás ismerős tény lehetett, ahogy a felfüggesztett, állandó, megragadhatatlan idő is, a tevékenység hiánya és annak lehetetlensége pedig tapasztalat.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Köles

A lisztérzékenyek számára nem csak a gluténmentes ételek beszerzése és magas ára jelent problémát. Legalább ekkora baj, hogy ezek a pékáruk, tészták sokszor köszönő viszonyban sincsenek a "finomsággal", inkább csak megágyaznak a rávalóknak, ízük jó esetben a nullával egyenlő.

Tudomány

Tudomány

"Mindig mások bundáznak" - Takács Tibor történész

A közelmúltban jelent meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársának Szoros emberfogás című könyve, amelyből számos fontos részletet és összefüggést ismerhetünk meg a Kádár-kor állambiztonsági szerveinek sokszor meddő, habár szorgos futballtárgyú működéséről.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Helyszíni szemle

Shetland

A bűnügyi sorozatok viszonylag újabban felkapott ága kitüntetett szerepet ad a földrajzi értelemben vett tetthelynek.