chili&vanília

Sós stíriai

Gasztro

Számos nagyszerű, hétköznapi desszertünket köszönhetjük az osztrák konyhának. Vegyük például a császármorzsát vagy a stíriai metéltet. Utóbbi valójában "stájer" metélt, hiszen Ausztria legzöldebb, erdős részekben és hegyekben gazdag tartományából származik. Nem keverendő össze az (erdélyi eredetű) vargabélessel, ami nem más, mint rétestésztalapok között megsülő cérnametélt, túróval és mazsolával.

A stíriai metélt ezzel szemben túróval gyúrt tészta, amelyet tojássárgájával dúsított és tojásfehérjehabbal lazított tejfölös mártással kevernek. Az eredeti változathoz fél kiló túrót összegyúrnak tizenöt-húsz deka liszttel, aztán a szélesmetéltet összeforgatják a tojásos-tejfölös keverékkel (a valódi vanília ki ne maradjon), majd megy a sütőbe, amíg megpirul. Az édes változat igazi klasszikus, én pedig arra gondoltam, miért ne lehetne ugyanezt sós verzióban is elkészíteni. Hiszen rengeteg fantázia van benne. A sós pontosan úgy készül, mint az édes, csak a tésztát túró helyett juhtúróval gyúrjuk, a tejfölös-tojásos mártást pedig nem cukorral készítjük, hanem spenóttal és parmezánnal.

Juhtúrós-spenótos stíriai metélt

Hozzávalók (6 adag)

30 dkg liszt

30 dkg juhtúró

2 tojássárgája

50 dkg friss spenót, megpucolva

3 dl tejföl

4 egész tojás

10 dkg reszelt parmezán

frissen reszelt szerecsendió

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

vaj az edény kikenéséhez

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Keverőtálban összekeverjük a lisztet és a juhtúrót, hozzáadunk egy csipet sót, két tojássárgáját, és közepesen kemény, jól formázható tésztát gyúrunk belőle. A buciból lisztezett gyúródeszkán kb. 30°40 cm-es téglalapot nyújtunk (ha úgy kényelmesebb vele dolgozni, félbe is vághatjuk), majd éles késsel 5 cm hosszú, kb. fél cm vastag lapocskákat vágunk. Lobogó, forró, sós vízben kifőzzük a tésztát - akkor jó, amikor az összes feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kivesszük, egy tálban kevés vajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze, és félretesszük. A tészta főzővizébe szórjuk a spenótot, amikor összeesett, kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, majd felaprítjuk. Keverőtálban összekeverjük a tejfölt, a négy tojás sárgáját, a spenótot, a reszelt parmezánt, a fokhagymát és szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, végül óvatosan beleforgatjuk a négy tojás keményre vert habját. Összeforgatjuk a mártást a kifőzött juhtúrós tésztával. Kivajazott hőálló tálba öntjük, majd kb. 45 percig sütjük, amíg a krém kissé megszilárdul, és a teteje megpirul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.