A stíriai metélt ezzel szemben túróval gyúrt tészta, amelyet tojássárgájával dúsított és tojásfehérjehabbal lazított tejfölös mártással kevernek. Az eredeti változathoz fél kiló túrót összegyúrnak tizenöt-húsz deka liszttel, aztán a szélesmetéltet összeforgatják a tojásos-tejfölös keverékkel (a valódi vanília ki ne maradjon), majd megy a sütőbe, amíg megpirul. Az édes változat igazi klasszikus, én pedig arra gondoltam, miért ne lehetne ugyanezt sós verzióban is elkészíteni. Hiszen rengeteg fantázia van benne. A sós pontosan úgy készül, mint az édes, csak a tésztát túró helyett juhtúróval gyúrjuk, a tejfölös-tojásos mártást pedig nem cukorral készítjük, hanem spenóttal és parmezánnal.
Juhtúrós-spenótos stíriai metélt
Hozzávalók (6 adag)
30 dkg liszt
30 dkg juhtúró
2 tojássárgája
só
50 dkg friss spenót, megpucolva
3 dl tejföl
4 egész tojás
10 dkg reszelt parmezán
frissen reszelt szerecsendió
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
vaj az edény kikenéséhez
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Keverőtálban összekeverjük a lisztet és a juhtúrót, hozzáadunk egy csipet sót, két tojássárgáját, és közepesen kemény, jól formázható tésztát gyúrunk belőle. A buciból lisztezett gyúródeszkán kb. 30°40 cm-es téglalapot nyújtunk (ha úgy kényelmesebb vele dolgozni, félbe is vághatjuk), majd éles késsel 5 cm hosszú, kb. fél cm vastag lapocskákat vágunk. Lobogó, forró, sós vízben kifőzzük a tésztát - akkor jó, amikor az összes feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kivesszük, egy tálban kevés vajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze, és félretesszük. A tészta főzővizébe szórjuk a spenótot, amikor összeesett, kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, majd felaprítjuk. Keverőtálban összekeverjük a tejfölt, a négy tojás sárgáját, a spenótot, a reszelt parmezánt, a fokhagymát és szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, végül óvatosan beleforgatjuk a négy tojás keményre vert habját. Összeforgatjuk a mártást a kifőzött juhtúrós tésztával. Kivajazott hőálló tálba öntjük, majd kb. 45 percig sütjük, amíg a krém kissé megszilárdul, és a teteje megpirul.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com