chili&vanília

Kréta II. – Salis

Gasztro

Spenótos, kecskesajtos leveles tészta, szőlővel

Afshin Molavi Svéd­országban született, és iráni családi gyökerei vannak. Eredeti végzettségét tekintve helikoptermérnök, ebből váltott élete egy pontján a borászat és vendéglátás szakmájába. Sommelier diplomát szerzett, majd Athénban töltötte egyik szakmai gyakorlatát. Itt ismerkedett meg a Kréta szigetén található Manousakis borászat alapítójának lányával, akivel egymásba szerettek és összeházasodtak. Ma már nemcsak a borokkal foglalkozik, hanem a borászathoz tartozó három étteremmel is. Ezek közül a Haniá régi kikötőjében található Salis az ékszerdoboz zászlóshajó. A kétszáz férőhelyes vendéglő óriási forgalmat bonyolít, ennek ellenére szuperprofi és hangulatos, a konyha pedig szenzációs. Kortárs, termelői alapanyagokat feldolgozó (farm to table) krétai konyhát visz, a legjobb minőségű hozzávalókkal, saját kertben termett zöldségekkel. Ritka éttermes műfajt képvisel: a komoly konyhatechnológiák és komplex, kreatív ételek ellenére egy kicsit sem elitista – az étlapon ugyanúgy megtalálható turistabarát szuvláki és sertéssült sült krumplival, fehérboros kagyló és bundás tintahal, mint a cizelláltabb ízlésű gasztrovendégeknek szóló, kortárs görög fogások sora, árszínvonala pedig nem sokkal magasabb, mint egy átlagos tavernáé.

Az étlap ékkövei: tarama (halikramajonéz), rajta szumák és reszelt bottarga (szárított, sózott ikra), mellette zöldfűszeres avokádóolaj. Szenzációs a grillezett polip, mellette klasszikus krétai párolt zöldek. Sült padlizsán saját készítésű lóbabmiszóval és kakukkfűmézzel. Vörös tonhal savanyított görögdinnyehéjjal és gyömbérszósszal. Kaporfagylalt eperrel, úzófagylalt mini madeleine-nel. Spenótos leveles tészta házi, kecsketejes leveles tésztából, rajta spenót, vad édesköményzöld és saját, 5 évig fermentált éretlen szőlő – pazar! Utóbbi ihlette az alábbi, egyszerűsített vendégváró ételt, amelyet ízlés szerint lehet variálni. A spenóthoz lehet egyéb zöldeket keverni, a kecskesajtot fetára váltani stb. A szőlőt nem érdemes róla elhagyni!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.

Vegetál, bezárt, költözik

Az elmúlt másfél évtizedben szétfeslett a magyar múzeumi rendszer szövete. Bizonyára vannak olyan intézmények, amelyek érintetlenek maradtak a 2010 óta zajló átalakulásoktól: vidéken egy-egy helytörténeti gyűjtemény, vagy Budapesten a Bélyegmúzeum – de a rendszer a politikai, s ezzel összefüggő gazdasági szándékokból, érdekekből kifolyólag jelentősen átrajzolódott.