chili&vanília

Kréta II. – Salis

Gasztro

Spenótos, kecskesajtos leveles tészta, szőlővel

Afshin Molavi Svéd­országban született, és iráni családi gyökerei vannak. Eredeti végzettségét tekintve helikoptermérnök, ebből váltott élete egy pontján a borászat és vendéglátás szakmájába. Sommelier diplomát szerzett, majd Athénban töltötte egyik szakmai gyakorlatát. Itt ismerkedett meg a Kréta szigetén található Manousakis borászat alapítójának lányával, akivel egymásba szerettek és összeházasodtak. Ma már nemcsak a borokkal foglalkozik, hanem a borászathoz tartozó három étteremmel is. Ezek közül a Haniá régi kikötőjében található Salis az ékszerdoboz zászlóshajó. A kétszáz férőhelyes vendéglő óriási forgalmat bonyolít, ennek ellenére szuperprofi és hangulatos, a konyha pedig szenzációs. Kortárs, termelői alapanyagokat feldolgozó (farm to table) krétai konyhát visz, a legjobb minőségű hozzávalókkal, saját kertben termett zöldségekkel. Ritka éttermes műfajt képvisel: a komoly konyhatechnológiák és komplex, kreatív ételek ellenére egy kicsit sem elitista – az étlapon ugyanúgy megtalálható turistabarát szuvláki és sertéssült sült krumplival, fehérboros kagyló és bundás tintahal, mint a cizelláltabb ízlésű gasztrovendégeknek szóló, kortárs görög fogások sora, árszínvonala pedig nem sokkal magasabb, mint egy átlagos tavernáé.

Az étlap ékkövei: tarama (halikramajonéz), rajta szumák és reszelt bottarga (szárított, sózott ikra), mellette zöldfűszeres avokádóolaj. Szenzációs a grillezett polip, mellette klasszikus krétai párolt zöldek. Sült padlizsán saját készítésű lóbabmiszóval és kakukkfűmézzel. Vörös tonhal savanyított görögdinnyehéjjal és gyömbérszósszal. Kaporfagylalt eperrel, úzófagylalt mini madeleine-nel. Spenótos leveles tészta házi, kecsketejes leveles tésztából, rajta spenót, vad édesköményzöld és saját, 5 évig fermentált éretlen szőlő – pazar! Utóbbi ihlette az alábbi, egyszerűsített vendégváró ételt, amelyet ízlés szerint lehet variálni. A spenóthoz lehet egyéb zöldeket keverni, a kecskesajtot fetára váltani stb. A szőlőt nem érdemes róla elhagyni!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk