chili&vanília

Kréta II. – Salis

Gasztro

Spenótos, kecskesajtos leveles tészta, szőlővel

Afshin Molavi Svéd­országban született, és iráni családi gyökerei vannak. Eredeti végzettségét tekintve helikoptermérnök, ebből váltott élete egy pontján a borászat és vendéglátás szakmájába. Sommelier diplomát szerzett, majd Athénban töltötte egyik szakmai gyakorlatát. Itt ismerkedett meg a Kréta szigetén található Manousakis borászat alapítójának lányával, akivel egymásba szerettek és összeházasodtak. Ma már nemcsak a borokkal foglalkozik, hanem a borászathoz tartozó három étteremmel is. Ezek közül a Haniá régi kikötőjében található Salis az ékszerdoboz zászlóshajó. A kétszáz férőhelyes vendéglő óriási forgalmat bonyolít, ennek ellenére szuperprofi és hangulatos, a konyha pedig szenzációs. Kortárs, termelői alapanyagokat feldolgozó (farm to table) krétai konyhát visz, a legjobb minőségű hozzávalókkal, saját kertben termett zöldségekkel. Ritka éttermes műfajt képvisel: a komoly konyhatechnológiák és komplex, kreatív ételek ellenére egy kicsit sem elitista – az étlapon ugyanúgy megtalálható turistabarát szuvláki és sertéssült sült krumplival, fehérboros kagyló és bundás tintahal, mint a cizelláltabb ízlésű gasztrovendégeknek szóló, kortárs görög fogások sora, árszínvonala pedig nem sokkal magasabb, mint egy átlagos tavernáé.

Az étlap ékkövei: tarama (halikramajonéz), rajta szumák és reszelt bottarga (szárított, sózott ikra), mellette zöldfűszeres avokádóolaj. Szenzációs a grillezett polip, mellette klasszikus krétai párolt zöldek. Sült padlizsán saját készítésű lóbabmiszóval és kakukkfűmézzel. Vörös tonhal savanyított görögdinnyehéjjal és gyömbérszósszal. Kaporfagylalt eperrel, úzófagylalt mini madeleine-nel. Spenótos leveles tészta házi, kecsketejes leveles tésztából, rajta spenót, vad édesköményzöld és saját, 5 évig fermentált éretlen szőlő – pazar! Utóbbi ihlette az alábbi, egyszerűsített vendégváró ételt, amelyet ízlés szerint lehet variálni. A spenóthoz lehet egyéb zöldeket keverni, a kecskesajtot fetára váltani stb. A szőlőt nem érdemes róla elhagyni!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.