chili&vanília

Kréta I. – A krétai diéta

Gasztro

Fava – sárgaborsókrém olívaolajjal; Gigantes – paradicsomos óriásbab

Kezdjük azzal, hogy Krétán nem hagyományos étel a görög saláta. Pontosabban a friss, szezonális zöldségek fogyasztásának nagyon is van hagyománya, azonban soha nem feta került rá, hanem helyi, lágyabb, ún. mizithra sajt. A fetakészítés a szigeten nem tradicionális, itt nem volt ismert a sajt sós lében való tartósítása, inkább a friss juh- és kecskesajtokat, túróféléket preferálják. Saláta mindig van az asztalon, éttermi fogásként azonban csak az 1960-as, 1970-es években, a tömegturizmus elterjedésével kezdett el meghonosodni, amikor a szemfüles vendéglősök rájöttek, hogy a külföldieknek borsos áron lehet eladni.

A hagyományos krétai étrend, vagyis a „krétai diéta” egy külön fogalom, minden valószínűség szerint a mediterrán diéta alapja és bölcsője. Kréta a világ kék zónáinak egyike – ezek azok a régiók, ahol az emberek a legtovább élnek. Ez nagyrészt (de nem kizárólag) az egészséges életmódnak köszönhető, amibe az étkezésen kívül a mozgás és az aktív társasági és családi élet is beletartozik.

Az étrend erősen növényi alapú, sok sajttal és némi hússal, hallal kiegészítve. Az autentikus krétai konyha rendkívül természetközeli, azzal főz, ami megterem. Szíve és lelke az olívaolaj, abból temérdek mennyiséget fogyasztanak. Bár a görög konyháról sokaknak a báránysültek és a grill-lakomák jutnak eszébe, a hagyományos krétai életmódban elenyésző szerepet kapott a hús. Ünnepekkor, jeles alkalmakkor került asztalra, a vallási naptár miatt pedig gyakori volt a böjti időszak (a böjti ételek összefoglaló neve nistisima, és bőséges ihletet adnak a változatos húsmentes főzéshez). A zöldségek, gyümölcsök a legmeghatározóbb alapanyagok, ezek körül forog a konyha. A krétai étrendben elmaradhatatlan a horta: párolt, zöld, kesernyés vadnövények, sok olívaolajjal és sok citrommal fogyasztják. Még a krétai kenyér is egészséges: alacsonyabb gluténtartalmú árpalisztből sütött kétszersült a sziget kenyere, ezt nagy előszeretettel készítik amolyan krétai bruschettaként: olívaolajjal meglocsolva, paradicsommal, mizithra sajttal (ún. dakos). A hüvelyesek – különösen a bab, a sárgaborsó, a csicseriborsó kiemelt szerepet játszanak, napi szinten készítik. Alább két egyszerű, de annál finomabb alap mezzét ajánlok, mindkettő gazdaságos és szuperegészséges, könnyen beépíthető a pesti diétába is.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.