chili&vanília

Kréta I. – A krétai diéta

Gasztro

Fava – sárgaborsókrém olívaolajjal; Gigantes – paradicsomos óriásbab

Kezdjük azzal, hogy Krétán nem hagyományos étel a görög saláta. Pontosabban a friss, szezonális zöldségek fogyasztásának nagyon is van hagyománya, azonban soha nem feta került rá, hanem helyi, lágyabb, ún. mizithra sajt. A fetakészítés a szigeten nem tradicionális, itt nem volt ismert a sajt sós lében való tartósítása, inkább a friss juh- és kecskesajtokat, túróféléket preferálják. Saláta mindig van az asztalon, éttermi fogásként azonban csak az 1960-as, 1970-es években, a tömegturizmus elterjedésével kezdett el meghonosodni, amikor a szemfüles vendéglősök rájöttek, hogy a külföldieknek borsos áron lehet eladni.

A hagyományos krétai étrend, vagyis a „krétai diéta” egy külön fogalom, minden valószínűség szerint a mediterrán diéta alapja és bölcsője. Kréta a világ kék zónáinak egyike – ezek azok a régiók, ahol az emberek a legtovább élnek. Ez nagyrészt (de nem kizárólag) az egészséges életmódnak köszönhető, amibe az étkezésen kívül a mozgás és az aktív társasági és családi élet is beletartozik.

Az étrend erősen növényi alapú, sok sajttal és némi hússal, hallal kiegészítve. Az autentikus krétai konyha rendkívül természetközeli, azzal főz, ami megterem. Szíve és lelke az olívaolaj, abból temérdek mennyiséget fogyasztanak. Bár a görög konyháról sokaknak a báránysültek és a grill-lakomák jutnak eszébe, a hagyományos krétai életmódban elenyésző szerepet kapott a hús. Ünnepekkor, jeles alkalmakkor került asztalra, a vallási naptár miatt pedig gyakori volt a böjti időszak (a böjti ételek összefoglaló neve nistisima, és bőséges ihletet adnak a változatos húsmentes főzéshez). A zöldségek, gyümölcsök a legmeghatározóbb alapanyagok, ezek körül forog a konyha. A krétai étrendben elmaradhatatlan a horta: párolt, zöld, kesernyés vadnövények, sok olívaolajjal és sok citrommal fogyasztják. Még a krétai kenyér is egészséges: alacsonyabb gluténtartalmú árpalisztből sütött kétszersült a sziget kenyere, ezt nagy előszeretettel készítik amolyan krétai bruschettaként: olívaolajjal meglocsolva, paradicsommal, mizithra sajttal (ún. dakos). A hüvelyesek – különösen a bab, a sárgaborsó, a csicseriborsó kiemelt szerepet játszanak, napi szinten készítik. Alább két egyszerű, de annál finomabb alap mezzét ajánlok, mindkettő gazdaságos és szuperegészséges, könnyen beépíthető a pesti diétába is.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.