chili&vanília

Kutab

Gasztro

Az azeri konyha rendkívül változatos, éghajlat és régió szerint változik. Vannak nomád ételek - gyakran tartósítanak például bárányhúst zsiradékkal leöntve -, ugyanakkor a kifinomult, gazdag, sok sáfránnyal és mandulával készült fogások is jellemzőek.

A tengerparti részeken rengeteg halat fogyasztanak, gránátalmával, dióval, hagymával és mazsolával megtöltve. A gránátalma egyébként is az ország jelképe, de dió, füge, gesztenye és narancs is sokfelé terem. Az azeri konyha fő jellemzője a zöldfűszerek kiterjedt használata. Sóska, spenót, tárkony, kapor, koriander, petrezselyem, snidling, zöldhagyma tonnaszám fogy, mindet kilóra lehet kapni a piacokon. A kutab az azeri konyha egyik legnépszerűbb specialitása. Amolyan frissen sült, egész vékony lepényféle, amit darált hússal, zöldekkel, például spenóttal, kaporral, petrezselyemmel, illetve feta sajttal vagy sütőtökkel töltenek, persze a tölteléket fantáziánk szerint variálhatjuk. Végtelenül egyszerű (talán ettől olyan jó), elkészítése mégis igényel némi gyakorlatot. Nekem háromszor kellett nekifutnom, mire kialakultak a helyes arányok, és ráéreztem az elkészítés trükkjeire. Például arra, hogy - hiába a kísértés - nem szabad túl sok húst tenni bele, és hogy sajnos valóban csak frissen kisütve tökéletes. A tetejéről az olvasztott vajat és a szumákot semmiképpen ne hagyjuk el, az teszi igazán izgalmassá. Szumák kapható a keleti fűszereket árusító delikátüzletekben.


Bárányhúsos lepény gránátalmával

Hozzávalók (8 darab)

38 dkg liszt + a szóráshoz egy kevés

1 tojás

kb. 2 dl langyos víz

Töltelék:

20 dkg darált bárányhús (vagy marha-)

1 kis hagyma, egészen finomra aprítva

negyed gránátalma magjai (összesen kb.

40-50 szem)

Tetejére: olvasztott vaj, őrölt szumák (savanykás,

bordó színű fűszer)

A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az egész tojást, a sót, és fokozatosan annyi vizet (kb. 2 dl-t), amennyit felvesz. Elektromos kézi keverővel kikeverjük, majd lisztezett nyújtódeszkán lágy, elasztikus tésztát gyúrunk. 5 percig pihentetjük. Közben a töltelékhez a darált hússal összekeverjük a finomra aprított hagymát, sózzuk, borsozzuk. A tésztából kb. 40 cm hosszú hengert formázunk, amelyet 8 egyforma, kb. 5 cm-es darabra vágunk, majd ezekből golyókat készítünk.

Lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk a lepényeket: 20 cm hosszú, 15 cm széles, ovális formára. Az egyik felére egy-egy teáskanálnyi tölteléket helyezünk, amelyet vékonyan eloszlatunk a tésztán. Belenyomkodunk kb. 5-6 szem gránátalmamagot. A másik felét ráhajtjuk, a szélét alaposan összenyomkodjuk, hogy a sülés során ne nyíljon szét. Száraz, zsiradék nélküli serpenyőben sütjük a kutabokat, alacsony lángon, oldalanként kb. 3-3 percig. Tálaláskor, még melegen megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk szumákkal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.