chili&vanília

Kutab

Gasztro

Az azeri konyha rendkívül változatos, éghajlat és régió szerint változik. Vannak nomád ételek - gyakran tartósítanak például bárányhúst zsiradékkal leöntve -, ugyanakkor a kifinomult, gazdag, sok sáfránnyal és mandulával készült fogások is jellemzőek.

A tengerparti részeken rengeteg halat fogyasztanak, gránátalmával, dióval, hagymával és mazsolával megtöltve. A gránátalma egyébként is az ország jelképe, de dió, füge, gesztenye és narancs is sokfelé terem. Az azeri konyha fő jellemzője a zöldfűszerek kiterjedt használata. Sóska, spenót, tárkony, kapor, koriander, petrezselyem, snidling, zöldhagyma tonnaszám fogy, mindet kilóra lehet kapni a piacokon. A kutab az azeri konyha egyik legnépszerűbb specialitása. Amolyan frissen sült, egész vékony lepényféle, amit darált hússal, zöldekkel, például spenóttal, kaporral, petrezselyemmel, illetve feta sajttal vagy sütőtökkel töltenek, persze a tölteléket fantáziánk szerint variálhatjuk. Végtelenül egyszerű (talán ettől olyan jó), elkészítése mégis igényel némi gyakorlatot. Nekem háromszor kellett nekifutnom, mire kialakultak a helyes arányok, és ráéreztem az elkészítés trükkjeire. Például arra, hogy - hiába a kísértés - nem szabad túl sok húst tenni bele, és hogy sajnos valóban csak frissen kisütve tökéletes. A tetejéről az olvasztott vajat és a szumákot semmiképpen ne hagyjuk el, az teszi igazán izgalmassá. Szumák kapható a keleti fűszereket árusító delikátüzletekben.


Bárányhúsos lepény gránátalmával

Hozzávalók (8 darab)

38 dkg liszt + a szóráshoz egy kevés

1 tojás

kb. 2 dl langyos víz

Töltelék:

20 dkg darált bárányhús (vagy marha-)

1 kis hagyma, egészen finomra aprítva

negyed gránátalma magjai (összesen kb.

40-50 szem)

Tetejére: olvasztott vaj, őrölt szumák (savanykás,

bordó színű fűszer)

A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az egész tojást, a sót, és fokozatosan annyi vizet (kb. 2 dl-t), amennyit felvesz. Elektromos kézi keverővel kikeverjük, majd lisztezett nyújtódeszkán lágy, elasztikus tésztát gyúrunk. 5 percig pihentetjük. Közben a töltelékhez a darált hússal összekeverjük a finomra aprított hagymát, sózzuk, borsozzuk. A tésztából kb. 40 cm hosszú hengert formázunk, amelyet 8 egyforma, kb. 5 cm-es darabra vágunk, majd ezekből golyókat készítünk.

Lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk a lepényeket: 20 cm hosszú, 15 cm széles, ovális formára. Az egyik felére egy-egy teáskanálnyi tölteléket helyezünk, amelyet vékonyan eloszlatunk a tésztán. Belenyomkodunk kb. 5-6 szem gránátalmamagot. A másik felét ráhajtjuk, a szélét alaposan összenyomkodjuk, hogy a sülés során ne nyíljon szét. Száraz, zsiradék nélküli serpenyőben sütjük a kutabokat, alacsony lángon, oldalanként kb. 3-3 percig. Tálaláskor, még melegen megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk szumákkal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk