Tartalom

(2013-02-21)

Kis-Magyarország

Szomszédháború Sülysápon

Kis-Magyarország

Nem embernek való vidék

A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul egy sülysápi lakos, miután itthon minden jogorvoslati lehetőséget kimerített az engedély nélküli autójavító telepet működtető szomszédjával szemben. Az abszurd elemeket sem nélkülöző szomszédháború máig tart.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A Nemzet szerpapja

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház júliustól aktív igazgatója kinevezése óta, ha lehet, még intenzívebben kampányol saját maga mellett.

A szerk.

Jogában áll hallgatni

Klinghammer István, az igyekvő térképész, egyszersmind frissen kinevezett felsőoktatásért felelős államtitkár úgy indított, hogy a most folyó egyetemi tiltakozások résztvevői "talán kicsit éretlenek is ahhoz, hogy értelmiségi pályára készüljenek, és egyetemre járjanak", illetve "nem a leendő értelmiséghez méltó" magatartást tanúsítanak.

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós

Publicisztika

Gyehenna

Dosztojevszkij tudta, hogy a pokol nem tüzes hely, hanem hideg. Hideg, halk, ködös, zavaros. Kelet-Európa már megint útban van lefelé, a pokol felé - nem ér oda, mert a földön nem lehet leérni a pokolba. Ennek az ára a kárhozat, azt meg kell fizetni.

Publicisztika

Olvasópróba

A médiaszabadság és a Freiberga-jelentés

"A közelmúltbeli események világossá tették, hogy egyes tagországokban fejlesztésre szorul az a keretrendszer, amelyben a média működik, különös tekintettel a médiatanácsokra és szabályozóhatóságokra" - többek között ezt állapította meg az Európai Bizottság úgynevezett "magas szintű munkacsoportja", közismertebb nevén a Freiberga-bizottság nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentése.

Publicisztika

Köves Slomó a holokausztról való emlékezésről

Miért kell hetven év után is a holokausztra emlékezni? - kérdezte tőlem egy vidéki gimnazista a minap. A kérdés nemcsak benne, hanem talán mindannyiunkban felmerül. Mi haszna van, ha a holokauszt borzalmait újra és újra felemlegetjük? Nem válnak-e kontraproduktívvá a holokausztmegemlékezések és -évfordulók?

Belpol

Interjú

Belpol

"Nincs elérhető, hivatalos számítás"

Perger András energiapolitikai szakértő, az Energiaklub projektvezetője Paks bővítéséről

A hírek szerint Orbán Viktor moszkvai látogatásán is szóba került Paks bővítése. Ám a projekt rendkívüli kockázatokat rejt: a nukleáris ipar lejtmenetben, az atomipari beruházások költségei meredeken emelkednek, az új reaktorok megtérülésére vajmi kevés a remény. Ráadásul az alapvető szakmai és közpolitikai diskurzus is hiányzik.

Belpol

A szürke mágus - Halász János pályaképe

Halász Jánost választotta meg hétfőn szóvivőjének a Fidesz parlamenti frakciója - közölte a kormánypárti képviselőcsoport az MTI-vel. A politkus életpályáját 2013-ban mutattuk be. Akkor éppen államtitkár volt.

Önkormányzati tőkeemelések húsipari vállalkozásokban

Belpol

A jövő holnapig tart

Erős politikai érdekérvényesítő képességű önkormányzatok segítenek át az idén több húsipari üzemet az ágazati válságon. A támogatás valójában közvetett állami beavatkozás a piaci viszonyokba. A kormányzat egy kemény verseny feltételeit szabja át: míg egyes cégeknek mentőövet dob, másoknak nem.

Külpol

Nekrológ

Külpol

A politika romantika nélkül - James M. Buchanan közgazdász (1919-2013)

1986 közgazdasági Nobel-díjasa nem volt bonyolult karakter. Arra a kérdésre például, miért jó elméleti közgazdásznak lenni, az volt a válasza: "jobb, mint szántani". Amúgy mint farmergyerek szerette a fizikai munkát, élete utolsó évtizedeiben újra hobbifarmer lett. Tennessee-ben született, Chicagóban védte a PhD-jét, ami a racionális döntések, a neoklasszikus iskola fellegvára volt. "Én mindig állam-, kormány- és establishment-ellenes voltam" - írta. E nagyon amerikai kötődésű tudós sikerének titka mégis részben az európai hatásokban keresendő: olasz, svéd és osztrák közgazdászok is formálták a közpénzügyek és a társadalmi döntések iránt érdeklődő fiatal kutató szemléletét.

Menekültek a templomban

Külpol

Fogadjisten

A magyarországi menekültek, oltalmazottak és menedékkérők Parlament előtt tartott novemberi tüntetését a közszolgálati média agyonhallgatta, de nem tudunk sokkal többet e tiltakozás négy hónapja tartó bécsi nagytestvéréről sem.

Szélsőségesek térnyerése Észak- és Nyugat-Afrikában

Külpol

Ki fűti a sivatagot?

Az azóta elhalálozott líbiai vezető, Moamer Kadhafi sűrűn emlegette, hogy ha a rendszere megbukik, senki és semmi nem vet gátat a szélsőséges iszlamisták észak-afrikai térnyerésének. Bár a francia intervenció sikere cáfolni látszik e jóslatot, a radikálisok újbóli előretörése az iszlám világban immár nyugtalanító méreteket öltött.

Színház

Színház

Színház

Ady/Petőfi

A magyar kultúra napján ilyen című előadást nézni túlzás. De ha a Nézőművészeti Kft. is benne van: jó móka. Mert nem fáraszt nemzeti ikonjaink tankönyvszagú jellemzésével, nincs kötelező leckefelmondás. Nem köhögünk port. Scherer Péter rendezése a két költőt civilként veszi nagyító alá, sokszoros fénytörésben. Így látjuk Petőfit cikázó távgyaloglóként, vagy Ady furcsa, baljós, nagy szemeit.

Színház

Színház

Este jó, este jó...

Este jó, este jó... címmel készített előadást Tóth Artin dokumentumfilmes és alkalmi társulata, hogy a Woman Respect 2013 alkalmából felhívják a figyelmet a nők bántalmazásának egyéni és társadalmi következményeire. Meg eleve a jelenségre, már ha valaki nem hallana nap mint nap a hírekben "szerelemféltésből" elkövetett gyilkosságokról és erőszakról.

Színház

Háromszögtörténet

Sirály-variáció Dunaújvárosban

Történetesen egyetlen részt sem láttam A gyanú árnyékában című magyar dokureality sorozatból, de kétlem, hogy ez komolyan megnehezítette volna a Dömötör Tamás rendezte Sirály befogadását. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház produkciója a rendező szerint valahonnan a sorozat tájékáról dobbantott ugyan, de biztos nincs több köze hozzá, mint Dömötör egyik korábbi rendezésének, a Czukor-show-nak ahhoz a másik sorozathoz, a Mónikához...

Interaktív

Interaktív

Boldog Hungária, házasodj! - A házasság hete a Kossuthon

Ha minden igaz, III. Frigyes idejéből származik a Habsburgok jelmondatává nemesülő mondás: "Míg mások háborúznak, te, boldog Ausztria, házasodj!" A történelem aztán a későbbi évszázadokban valóban megmutatta, hogy a házasság akár a háborúkhoz mérhetően hatékony, és gyakran legalább annyira veszélyes fegyver lehet. A "házasság hete" bölcsője ugyanakkor nem Ausztria, de egy hasonlóan praktikus ország, ahonnan a gőzgép meg a vérpuding is származik: Anglia.

Esemény

Interaktív

Traumatalálkozó és írósztrájk

Kollár Árpád, a FISZ elnöke azt nyilatkozta: minden a legnagyobb rendben van. Így követeléseket sem kellett a fiatal íróknak megfogalmazniuk, amikor a szervezet múlt csütörtökre sztrájkot hirdetett. A demonstrálók épp a második legnagyobb virágárusünnep és a Die Hard 5 premierjének napján, "pontosan 48 797 nappal Móricz Zsigmond születése után" tették le a lantot. Feltehetőleg minden jólelkű magyar irodalmár ünnepelte a kerek évfordulót, s iddogálás közben csak halványan sejlett fel emlékezetében: éppen egy éve nem hirdetik meg a 2012-es Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjat.

Film

Interjú

Film

Öleld szájon!

Sergi López színész

Spanyol létére előbb lett ismert Franciaországban, mint saját hazájában. Bár nem anyanyelve, egész jól elboldogul franciául: a Harry csak jót akar című filmjéért elnyerte a francia Oscarnak számító Césart, és leakasztott egy Európai Filmdíjat is. A faun labirintusában a főfasisztát adta, Stephen Frears Gyönyörű mocsokságokjában pedig veséért adott útlevelet. Legújabb filmjében tangózó börtöntölteléket alakít, a Tango Libre - Szabad a tánc a Frankofón Filmnapokon debütál. A színésszel Párizsban, a Rendez-Vous with French Cinema rendezvényen beszélgettünk.

Film

Vad Bill visszatért - William Friedkin és a Gyilkos Joe

Az ördögűzőt mindenki látta, és a Francia kapcsolat sem nevezhető éppenséggel elsüllyedt filmnek, de a köztudat ennél több címet ma már nem tart számon William Friedkin 45 éve formálódó életművéből. A 77 éves rendező legújabb filmje alkalmából rámutatunk e helyzet tarthatatlanságára.

Film

Huniversal Studios - A magyar film útvesztői

Lapunkban nemrég Janisch Attila filmrendező kritizálta az új, "egyablakos" támogatási rendszert és Andy Vajna módszereit, de áttekintésünkből kiderül, hogy a katasztrofális kormányzati feladatmegosztás, az elapadó források és a pályáztatás szempontrendszere legalább annyira fenyegetik a magyar filmgyártás és filmszakmai közélet minden területét.

Könyv

Könyv

Májukat adták - Cserna-Szabó András-Darida Benedek: A nagy macskajajkönyv - avagy süssünk-főzzünk másnaposan

A másnaposság tüneteit, formáját, lefolyását, gondoljuk, mindenki ismeri, ráadásul és zömmel saját tapasztalatból. Ám ha mégis sorvezetőre volna szükségünk, vagy éppen pusztán finoman másnapos hangulatban vagyunk, amikor a betűk már és még nem folynak össze a szemünk előtt, kitalálni sem tudnánk jobb olvasmányt, mint Cserna-Szabó és Darida szépen összerakott, remek fotókkal illusztrált macskajaj-könyvét.

Zene

Lemez

Zene

Giovanni Battista Pergolesi: Septem verba a Christo

A meghökkentően gazdag műsorfüzet meggyőzően bizonyítja, hogy az eddig bizonytalan szerzőségű és sokféle zenetudományos vitát kiváltó darab valóban a mindössze 26 évet élt Giovanni Battista Pergolesi alkotása, akit eddig legkivált a Stabat Mater, no meg persze a La serva padrona zseniális szerzőjeként ismertünk.

Képzőművészet

Képzőművészet

"A háborúban az első áldozat az igazság"

Jeremy Deller: Az orgreave-i ütközet - Ki egyet sért, mindenkit sért

A 2004-ben a rangos Turner-díjat elnyerő művész legutóbbi munkájával a londoni olimpia idején találkozhattak a nézők - a nagy sikerű Istenkáromlás nem más, mint Stonehenge prehistorikus köveinek életnagyságú és felfújható másolata -, legközelebb pedig idén, a Velencei Biennále brit pavilonjában mutatkozik be.

Sport

Interjú

Sport

"Nyolcból heten" - Lénárt Ágota sportpszichológus

Pedagógusként kezdett érdeklődni a pszichológia iránt, és sportlövőként találkozott a tudomány sportra vonatkozó területével. Évek óta dolgozik az olimpiai keret tagjaival. A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara Pszichológia Tanszékének vezetője, irányítása alatt indult el Magyarországon a sportpszichológus-képzés. Field számszeríjászatban világbajnoki ezüstérmes, többszörös Európa- és világkupagyőztes.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Kutab

Az azeri konyha rendkívül változatos, éghajlat és régió szerint változik. Vannak nomád ételek - gyakran tartósítanak például bárányhúst zsiradékkal leöntve -, ugyanakkor a kifinomult, gazdag, sok sáfránnyal és mandulával készült fogások is jellemzőek.

Ételhordó

étel, hordó

Ételhordó

Hotel Budapest

Préselt libamájtól a forró csokoládészufléig: egyenes út a körszállóban. Budapest hajdani szimbólumának konyháját teszteltük.

Tévétorrent