chili&vanília

Gombócnyalóka

Gasztro

Számos országban, ahol megfordultam, nyoma sincs a máknak. Legalábbis olyan mennyiségben és abban a formájában, ahogy mi használjuk. Szép csendben el vagyunk hát kényeztetve a sok mákos süteménnyel, máktortával és mákos tésztával.

A legtöbb országban maximum kis mennyiségben, fűszerként használják - ami egyébként egyáltalán nem válik hátrányára -, megpirítva az egész mák ugyanis illatos és ropog. Kiváló salátaöntetekbe, krumplisalátába keverve vagy citromhéjjal keverve, lazac- vagy más halfilé tetejére nyomkodva, amolyan ropogós kéregként. Legfinomabb pedig talán különböző tésztákba gyúrva. Az alábbi "pálcikás mini szilvás gombócot" egy nemzetközi fellépésre találtam ki, ahol a modern magyar konyhát népszerűsíthetem. A gombócok szervesen hozzátartoznak a magyar kulináris örökséghez, az ihletet pedig a manapság divatos ún. sütinyalókák adták (általában vajjal kevert piskóta, amelyből golyót formálnak, majd különböző mázakba mártanak és pálcára szúrnak). Mindössze egy falat, akár külföldieknek kóstolóra, akár partira ajánlom. Természetesen normálméretben is nyugodtan lehet készíteni. A pirított mák rendkívül feldobja a hagyományos tésztát, legjobban a sűrű - pl. noszvaji vagy panyolai - szilvalekvár passzol bele.


Mini szilvás gombóc pirított mákkal

Hozzávalók (kb. 100 mini gombóc,

vagy 30 normálméretű)

1 kg szétfőtt burgonya (pl. Ella)

1 egész tojás

1 evőkanál libazsír

kb. 25-30 dkg liszt (amennyit felvesz) + szóráshoz

10 dkg egész mák, száraz serpenyőben

illatosra pirítva

50 dkg sűrű szilvalekvár

10 dkg vaj

20 dkg friss kenyérmorzsa

A burgonyát egészben, héjában, sós vízben, fedő alatt (kb. 40-50 perc alatt) teljesen puhára főzzük. A meghámozott, forró krumplit krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, a libazsírt (ha esetleg kapunk, nagyon finom libazsír helyett mákolajjal), az átszitált lisztet, a sót, végül az illatosra pirított, egész mákot. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk. A bucit négy részre osztjuk. A bucikat lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és 5°5cm-es négyzetekre szeleteljük. (Ha mini gombócokat gyártunk.) A négyzeteket megtöltjük egy-egy kávéskanál szilvalekvárral, és gombóccá formázzuk. Kb. diónyi méretű gombócokat kell kapnunk. (A tésztából készíthetünk nudlit is. Ebben az esetben 20 cm hosszú, 1 cm átmérőjű kígyókat sodrunk a tésztából, majd kb. 3 cm-es, egyforma darabokat szeletelünk belőle. A darabokból a két tenyerünk között nudlit sodrunk.) Mind a nudlit, mind a gombócot le lehet fagyasztani, de csak úgy, hogy először egy nagy tálcán egyesével ráhelyezve fagyasztjuk, és csak utána tesszük zacskóba vagy dobozba (különben egy nagy tömbbé áll össze). A mini gombócokat forró, lobogó, sós vízben kifőzzük, amíg teljesen feljönnek a víz tetejére - kb 6-8 percig. (A nagyobb gombócot kb. 15 percig kell főzni). Miközben fő, az olvasztott vajon ropogósra pirítjuk a morzsát. A gombócot meghempergetjük a morzsában, majd kevés porcukorral és reszelt citromhéjjal szórjuk meg. Ha mini gombócként tálaljuk, rászúrhatjuk nyalókapálcikára vagy hurkapálcára (a cukrászati kellékeket árusító üzletekben kapható nyalókapálcika stabilabban tartja a gombócokat.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.