chili&vanília

Langue de boeuf vinaigrette

Gasztro

Saláta vékonyra szeletelt nyelvből, snidlinggel, újkrumplival

Észak-Franciaország Pikárdia régiója talán nem tartozik a többség dobogós úti céljai közé, pedig Beau­vais-be még közvetlen repülőjárattal is eljuthatunk Budapestről. A belga határhoz közeli északi terület számos vonzerővel bír. Maga Beau­vais, Oise megye központi települése kedves kisváros, lenyűgöző, meghökkentő méretű katedrálissal a központjában. A városban a 17. századtól királyi szövöde működött, értékes faliszőnyegek, kárpitok készültek XIV. Lajos francia király számára. A második világháború alatt több nagy bombázás érte, ezek azonban megkímélték a város jelképét, a katedrálist. A környék kiváló kirándulási lehetőségekben gazdag – tengerpart, Franciaország legszebb falui közé sorolt festői Gerberoy, illetve Giverny, amelynek virágos kertjei Claude Monet festményeit ihlették, az impozáns Chantilly kastély, na meg persze a parádés francia gasztronómia is komoly vonzerő.

A régió adja a francia gabonatermelés jelentős részét, kiváló, eredetvédett bárány- és marhahúsok származnak innen, a híres fehér bab és az egyik legfinomabb zöld lencse. A régió híres ételei közé tartozik az amiens-i kacsapástétom, a póréhagymás flamiche (sós piteféle), a ficelle picarde (sonkás, gombás, sajtmártásos palacsinta), a mosott kérgű és rúzzsal érő helyi sajtok (Maroilles, Rollot), a jófajta cider. Beauvais településen olyan termelői boltban lehet hozzájutni mindenhez, ahol minden kistermelői portéka 80 kilométeres körzetből érkezik. Az üzlet szomszédságában patinás hentes – a Fréres testvérek apró szaküzlete. Triperie – volaille – charcuterie – fabrication maison – hirdeti a cégérük (pacal, szárnyasok, felvágottak, házi készítés). A hentesüzlet egyik legnépszerűbb fogása: az ecetes öntetben álló, vékonyra szeletelt nyelv, alig akad vevő, aki ne kérne belőle. Csak ezért nem érdemes Pikárdiába utaz­ni, de ha valaki arra jár, ki ne hagyja. Vagy utazzon a konyhájában, és készítse el az alább ajánlott változatot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk