chili&vanília

Az utolsó spárgák

Gasztro

Közeledik az idei spárgaszezon vé­ge, még néhány hét, és egy évre elköszönünk az első igazi, tavaszi zöldségtől.

A következő hetekben tehát még érdemes belehúzni, és elraktározni az ízét. Akár úgy, hogy a spárgát kovászoljuk, ezzel meghosszabbíthatjuk a szezont, és néha még később is megidézhetjük vele a májust. Ez pontosan ugyanúgy történik, mintha kovászos uborkát készítenénk – és ugyanúgy nem szükséges hozzá kenyér, ami valójában csak gyorsítja az erjedési, savanyítási folyamatot, de anélkül is beindul és lezajlik. A forrásban lévő vízbe sót teszünk, elkeverjük, hogy feloldódjon, majd langyosra hűtjük. Érdemes magasabb üveget választani, mert akkor az egész sípokat bele tudjuk állítani, nem kell félbevágni. Tehetünk hozzá fokhagymát, fűszereket, kaprot. Ráöntjük a sós vizet, tetejét kistányérral lefedjük, majd kovászoljuk, ez időjárástól függően 3–7 nap lesz. Savanyúságként, sültekhez is pazar, de nem tesz rosszat egy Bloody Mary koktélnak sem.

A gyakoribb zöld spárgához kiválóan passzolnak a karakteresebb, ázsiai ízek is: szójaszósz, fokhagyma, gyömbér, serpenyőben vagy wokban negyedóra alatt pazar vacsora készíthető, a szezon végén már bátran lehet kísérletezgetni is. Az alább ajánlott villámvacsora is gyorsan elkészül, igazi ízbomba, és ízlés szerint lehet az alapreceptet más zöldségekkel vagy fehérjével variálni. Aki kiadósabb ételt szeretne készíteni, tehet hozzá például felkockázott csirkét vagy garnélát, de a gombák is nagyon jól mennek hozzá, a képen pedig a Bálint Kert termelői cukorborsójával készült. Az osztrigaszósz az ázsiai konyhákban gyakran használt, sűrű, szirupos, kissé füstös ízű szósz, nagyobb élelmiszerüzletek nemzetközi részlegein elő szokott fordulni (ázsiai boltokban pedig mindig kapható), de ha ez kimarad, akkor is érdemes nekiállni ennek az ételnek. Viszlát, spárga, találkozunk jövőre!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."