chili&vanília

Az utolsó spárgák

Gasztro

Közeledik az idei spárgaszezon vé­ge, még néhány hét, és egy évre elköszönünk az első igazi, tavaszi zöldségtől.

A következő hetekben tehát még érdemes belehúzni, és elraktározni az ízét. Akár úgy, hogy a spárgát kovászoljuk, ezzel meghosszabbíthatjuk a szezont, és néha még később is megidézhetjük vele a májust. Ez pontosan ugyanúgy történik, mintha kovászos uborkát készítenénk – és ugyanúgy nem szükséges hozzá kenyér, ami valójában csak gyorsítja az erjedési, savanyítási folyamatot, de anélkül is beindul és lezajlik. A forrásban lévő vízbe sót teszünk, elkeverjük, hogy feloldódjon, majd langyosra hűtjük. Érdemes magasabb üveget választani, mert akkor az egész sípokat bele tudjuk állítani, nem kell félbevágni. Tehetünk hozzá fokhagymát, fűszereket, kaprot. Ráöntjük a sós vizet, tetejét kistányérral lefedjük, majd kovászoljuk, ez időjárástól függően 3–7 nap lesz. Savanyúságként, sültekhez is pazar, de nem tesz rosszat egy Bloody Mary koktélnak sem.

A gyakoribb zöld spárgához kiválóan passzolnak a karakteresebb, ázsiai ízek is: szójaszósz, fokhagyma, gyömbér, serpenyőben vagy wokban negyedóra alatt pazar vacsora készíthető, a szezon végén már bátran lehet kísérletezgetni is. Az alább ajánlott villámvacsora is gyorsan elkészül, igazi ízbomba, és ízlés szerint lehet az alapreceptet más zöldségekkel vagy fehérjével variálni. Aki kiadósabb ételt szeretne készíteni, tehet hozzá például felkockázott csirkét vagy garnélát, de a gombák is nagyon jól mennek hozzá, a képen pedig a Bálint Kert termelői cukorborsójával készült. Az osztrigaszósz az ázsiai konyhákban gyakran használt, sűrű, szirupos, kissé füstös ízű szósz, nagyobb élelmiszerüzletek nemzetközi részlegein elő szokott fordulni (ázsiai boltokban pedig mindig kapható), de ha ez kimarad, akkor is érdemes nekiállni ennek az ételnek. Viszlát, spárga, találkozunk jövőre!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.