chili&vanília

Az utolsó spárgák

Gasztro

Közeledik az idei spárgaszezon vé­ge, még néhány hét, és egy évre elköszönünk az első igazi, tavaszi zöldségtől.

A következő hetekben tehát még érdemes belehúzni, és elraktározni az ízét. Akár úgy, hogy a spárgát kovászoljuk, ezzel meghosszabbíthatjuk a szezont, és néha még később is megidézhetjük vele a májust. Ez pontosan ugyanúgy történik, mintha kovászos uborkát készítenénk – és ugyanúgy nem szükséges hozzá kenyér, ami valójában csak gyorsítja az erjedési, savanyítási folyamatot, de anélkül is beindul és lezajlik. A forrásban lévő vízbe sót teszünk, elkeverjük, hogy feloldódjon, majd langyosra hűtjük. Érdemes magasabb üveget választani, mert akkor az egész sípokat bele tudjuk állítani, nem kell félbevágni. Tehetünk hozzá fokhagymát, fűszereket, kaprot. Ráöntjük a sós vizet, tetejét kistányérral lefedjük, majd kovászoljuk, ez időjárástól függően 3–7 nap lesz. Savanyúságként, sültekhez is pazar, de nem tesz rosszat egy Bloody Mary koktélnak sem.

A gyakoribb zöld spárgához kiválóan passzolnak a karakteresebb, ázsiai ízek is: szójaszósz, fokhagyma, gyömbér, serpenyőben vagy wokban negyedóra alatt pazar vacsora készíthető, a szezon végén már bátran lehet kísérletezgetni is. Az alább ajánlott villámvacsora is gyorsan elkészül, igazi ízbomba, és ízlés szerint lehet az alapreceptet más zöldségekkel vagy fehérjével variálni. Aki kiadósabb ételt szeretne készíteni, tehet hozzá például felkockázott csirkét vagy garnélát, de a gombák is nagyon jól mennek hozzá, a képen pedig a Bálint Kert termelői cukorborsójával készült. Az osztrigaszósz az ázsiai konyhákban gyakran használt, sűrű, szirupos, kissé füstös ízű szósz, nagyobb élelmiszerüzletek nemzetközi részlegein elő szokott fordulni (ázsiai boltokban pedig mindig kapható), de ha ez kimarad, akkor is érdemes nekiállni ennek az ételnek. Viszlát, spárga, találkozunk jövőre!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.

Tíz vállalás

Bevált recept az ifjúsági regényekben, hogy a szerző a gyerekközösség fejlődésén keresztül fejti ki mondanivalóját. A nyári szünidőre a falusi nagymamához kitelepített nagyvárosi rosszcsontoknak az új környezetben kell rádöbbenniük arra, hogy vannak magasztosabb cselekedetek is a szomszéd bosszantásánál vagy az énekesmadár lecsúzlizásánál. Lehet tűzifát aprítani, visszavinni az üres üvegeket, és megmenteni a kocsiból kidobott kutyakölyköt. Ha mindez közösségben történik, még jobb.