chili&vanília

lasagna

Gasztro

A lasagna egy tésztalap, a lasagne ennek a többes száma. Ami a görögöknek a pastitsio (rakott tészta) vagy a moussaka (rakott padlizsán), nekünk pedig akár a rakott krumpli, az az olaszoknak a lasagna. Eredetileg állítólag Nápolyból származott, receptet pedig már az 1. századi római gourmet, Apicius kötetében is lehetett találni. A hagyományosat húsraguval, besamellel rétegzik, de – főleg a utóbbi években – különleges alapanyagokkal és szokatlan formában is szokták készíteni. Az egyik legcsaládbarátabb fogás, mert bár nem egy harmincperces villámrecept, cserébe nagyszerűen előkészíthető, nagy kiszerelésben lehet sütni, tehát nagy hét végi ebédekre, vendégségekre ideális, ráadásul mindig óriási népszerűségnek örvend. Viszonylag hosszas előkészületet igényel, utána viszont már csak sütőbe kell tenni. A lasagnalapokat nem szükséges előfőzni, ugyanis a ragu levét szívja magába a tészta.

Az alábbi változatot arra a időszakra ajánlom, amikor csodásnál csodásabb erdei gombák kerülnek elő a piacokon.

 

Lasagna háromféle gombával és zöldfűszerekkel

Hozzávalók (8–10 adag)

 

12 lasagnalap

Töltelék:

1 kg gomba vegyesen (csiperke, rókagomba,

vargánya)

4 evőkanál olívaolaj

2 csokor petrezselyem, finomra aprítva

2 ág friss kakukkfű, morzsolva

2,5 dkg szárított vargánya

6 dl forró víz

2 dl tej

Besamelmártás:

10 dkg vaj

10 dkg liszt

1 liter tej

só, bors

szerecsendió

 

Először elkészítjük a gombás tölteléket: a szárított vargányát leöntjük a forró vízzel, és legalább 10 percig állni hagyjuk. A gombákat megpucoljuk és felszeleteljük. Különvesszük a rókagombát és a vargányát – ezeket külön pirítjuk majd (bármilyen más erdei gombát is használhatunk). Egy nagy serpenyőben olívaolajon megdinszteljük a felszeletelt csiperkegombát. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a beáztatott szárított vargányát, annak a levét, valamint a 2 dl tejet. Ez lesz az alapragu. Egy másik, kisebb serpenyőben megpirítjuk a különlegesebb gombákat (ezek csak a lasagna legfelső rétegébe kerülnek majd). Besamelmártást készítünk: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd kis adagonként hozzákeverjük a tejet, közben folyamatosan keverjük, hogy fényes és csomómentes legyen. Ízesítjük sóval és szerecsendióval. Összeállítjuk a lasagnát: egy nagy tepsi aljára először egy-két merőkanálnyit szedünk a gombaragu levéből. Erre jön négy lasagnalap. A tetejére kanalazzuk a gombaragu harmadát (levével együtt). Lefedjük újabb négy lasagnalappal. Erre jön a gombaragu következő harmada, valamint a besamel fele. Erre a rétegre jön az utolsó négy tésztalap, a gombaragu utolsó harmada, a megpirított, különlegesebb gombák (rókagomba, vargánya), végül a besamel másik fele. 190 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. Tálalás előtt érdemes legalább szobahőmérsékletűre hűteni, úgy lehet szépen szeletelni.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.