chili&vanília

Sütőtök, zsálya, ősz

Gasztro

Való igaz, kissé talán korai még megkezdeni a sütőtökszezont, de sütőtök is akad már, meg borús, őszi időjárás is, úgyhogy nincs mese, lassan izzíthatjuk a sütőket. A tököt szinte mindig célszerű kiegészíteni valamilyen izgalmas fűszerrel, különben lapossá, egyhangúvá válhat a belőle készített étel. Kell mellé valami, ami megtöri az édességét. Jól áll neki minden, ami csípős – csili vagy gyömbér –, az egzotikus fűszerek is remekül passzolnak hozzá (római kömény, kardamom, curry), de a friss zöldfűszerek is életre keltik. Utóbbiak közül talán friss zsályával a legizgalmasabb, az olasz konyhában klasszikus páros. A zsálya az egyik legegészségesebb fűszer, a Nemzetközi Fűszerszövetség (International Herb Association), 2011-ben „az év fűszerének” választotta. Idén egyébként az üröm növénynemzetség nyerte el ezt a titulust. A zsálya jól terem kertekben, de viszonylag könnyen beszerezhető üzletekben is. Ezüstös zöld, selymes-bolyhos a felülete, íze édeskés, összetéveszthetetlen. Kevés pirított vajban átforgatva fantasztikus tésztákon, gnocchin, halon, sült csirkemellen. Az alábbi sütőtökös rakott burgonyában összeolvad a tejszínnel és a sonka füstösségével, az utóbbi idők egyik legharmonikusabb íze, feltétlenül próbálják ki. Magában is finom, de nagyszerű körete halaknak vagy sült csirkének. A sütőtökszezont ezennel megnyitom.

Zsályás-sütőtökös rakott burgonya

Hozzávalók (4 adaghoz)

 

1 kg burgonya

1 kg sütőtök

5 dkg vaj

10 dkg fekete-erdei sonka

20 friss zsályalevél

4 dl tejszín (min. 30%)

só, bors

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A burgonyát meghámozzuk, és zöldséggyalun vagy mandolinon egészen vékony, kb. 2 mm-es szeletekre vágjuk. A sütőtököt szintén meghámozzuk, és ugyanilyen vékony karikákra szeleteljük. Erre a sütőtök (sonkatök) hosszúkás része alkalmas, ezért érdemes olyan tököt választani, amelynek ez a része a legnagyobb. Ha nem kapunk ilyet, akkor két kisebb sütőtök hosszúkás részét használjuk (a többit pedig megsütjük, és másra használjuk). Egy 30×20 cm-es tepsit vagy jénait kikenünk a vaj felével, majd először lerakjuk a vékonyra szeletelt burgonya felét. Sózzuk, borsozzuk. Erre jön a sütőtökkarikák fele. A két zöldségréteget leterítjük a vékony szelet sonkákkal, majd egyenletesen rátesszük a friss zsályaleveleket. Ismét a burgonya és a sütőtök következik, itt már tehetjük felváltva egymás után a zöldségkarikákat, így mutatósabb lesz a teteje. Sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a tejszínnel. A tetejére vajdarabkákat teszünk. 45 percig sütjük, a sütés utolsó 5 percére felvehetjük a sütőt grillfokozatra, hogy a teteje szépen megpiruljon. Magában is nagyon finom, de adhatjuk köretként halak vagy sült húsok mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk