chili&vanília

Libakuszkusz

Gasztro

Ha valaki komolyan belevágna a kuszkuszfőzésbe, először is egy couscoussiert-t, azaz kétemeletes gőzölőt érdemes beszereznie (interneten egyszerű), mert a legnagyobb szentségtörés, amit a kuszkusz ellen elkövethetünk, ha nem gőzöljük, csak áztatjuk. Az alábbi recept­ben – a praktikum és a konyhai valóságunk ismeretében – mégis a könnyebb, de cseppet sem autentikus utat ajánlom.

A legkülönlegesebb, legfinomabb kuszkuszt Tuniszban kóstoltam, ottani specialitás: couscous bel osbane-t minden család készít, leg­inkább az áldozati ünnep után. Bárány- vagy birkagyomorba töltenek májból, szívből, tüdőből készült, mángolddal, rizzsel és zöldfűszerekkel kevert ragut, majd a megfőtt gömböcöt helyezik a zöldséges kuszkusz tetejére.

Az itt ajánlott egytálételt akár Márton-napi libalakomára is bevethetjük. Egy szelet töltött libanyak is jöhet rá! A kuszkusz csúcsaitól messze van, de a miénk.

 

Kuszkusz libával és zöldségekkel

Hozzávalók (4 adag)

2 libacomb

só, bors

1 evőkanál libazsír

2 hagyma, vékonyra szeletelve

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 evőkanál arab fűszerkeverék

(koriander, római kömény, fahéj)

7,5 dl alaplé vagy víz

1 rúd fahéj

1 darab narancshéj

1 púpozott teáskanál harissa vagy más

csípőspaprika-krém

1 karalábé

1 zeller

1 paszternák vagy fehérrépa

4 sárgarépa

(ha van: 2 sárga cékla, esetleg 1 édesburgonya)

40 dkg kuszkusz

2 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál só


A libaraguhoz a sütőt előmelegítjük 140 fokra. A libacombokat a forgójuknál félbevágjuk, a nagyon vastag, zsíros hájat levágjuk róla (ezt felhasználjuk máshoz) sózzuk, borsozzuk. Egy nagy, öntöttvas lábasban felolvasztjuk a libazsírt, és félig puhára dinszteljük rajta a felszeletelt hagymát. Megszórjuk a fűszerekkel, és felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a narancshéjat, az egész fahéjat és a csípőspaprika-krémet. Beletesszük az előkészített libacombdarabokat és a meghámozott, nagyobb darabokra vágott karalábét, zellert, répákat, ill. ha használunk: sárga céklát vagy édesburgonyát. Lefedjük (a fedelével vagy szorosan alufóliával), betesszük a sütőbe, és másfél óráig pároljuk, ezalatt mind a hús, mind a zöldségek megpuhulnak, de nem főnek szét. A ragut akár előző nap is elkészíthetjük, így ha túl zsírosnak találjuk, hűtés után könnyen le tudjuk róla szedni a megdermedt zsírréteget. A kuszkuszt közvetlenül tálalás előtt készítjük el: egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk az olívaolajat és a sót, átkeverjük, majd ráöntünk 4 dl forró vizet. Letakarva tíz percig állni hagyjuk. Villával felbolygatjuk, majd ráöntünk 1 dl forró vizet, és további 2 percig állni hagyjuk. Tálaláskor ráöntünk két-három merőkanálnyit a ragu főzőlevéből, azzal összekeverjük, és még 5 percig állni hagyjuk. Egy nagy tálra vagy egyszemélyes tányérokba halmozzuk a kuszkuszt, majd zöldségdarabokat és húst teszünk rá, a húst hagyhatjuk egyben, de akár le is fejthetjük a csontokról.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.