chili&vanília

Mákom volt

Gasztro

Az alább ajánlott lisztmentes máktorta az egyik kedvenc és bombabiztos süteményem. Nagyon egyszerű elkészíteni, igazi családi és közönségkedvenc. Ráadásul rengetegféle módon variálható, fűszerekkel, kiegészítőkkel, így akár hétköznapi süteménynek, akár kifinomult, elegáns desszertnek is elmegy. Liszt egy gramm sincs benne. Maga a tészta remek, könnyű és szaftos, amit elsősorban a mákolajjal lehet elérni. Lehet helyettesíteni más olajokkal: napraforgó-, olíva- vagy akár mandulaolajjal. Csodálatosan megy hozzá a sárgabarackmag-olaj is. A mákolaj azonban nagyszerűen hangsúlyozza a mák ízét, ráadásul kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, mert gazdag telítetlen zsírsavakban, bizonyítottan van benne kalcium és magnézium, és magas a foszfortartalma, ami a csontritkulás megelőzésében játszik komoly szerepet. Az olajfajtán kívül lehet kísérletezgetni a fűszerekkel – a citromhéj biztos, de a mákhoz sokféle fűszer passzol, az őrölt szegfűszegtől a tonkababig. Lehet a tésztába aszalt gyümölcsöket – sárgabarackot vagy aszalt áfonyát – dobálni. Magában, kevés porcukorral megszórva is nagyon finom, de ha elegánsabban szeretnénk tálalni, és még inkább fokozni szeretnénk az élvezeteket, akkor a tetejére halmozhatunk tejszínhabot, kikevert mascarponét és pl. passiógyümölcsöt.

Lisztmentes máktorta vaníliás mascarponéval

Hozzávalók   2 szelethez)

5 tojás, szétválasztva

15 dkg porcukor (vagy nyírfacukor)

1 dl mákolaj

15 dkg darált mák

1 kávéskanál só

½ kávéskanál őrölt szegfűszeg

 

A tetejére:

25 dkg mascarpone

12 dkg görög joghurt

5 dkg porcukor

½ vaníliarúd kikapart magja

 

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a porcukrot, és elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a darált mákot, a sót és a fűszereket, teljesen simára keverjük. Először a hab harmadát gyors, határozott mozdulatokkal a mákos masszához keverjük, az így fellazított masszához adjuk a hab többi részét, azzal már óvatosan forgatjuk össze. Sütőpapírral kibélelünk és enyhén kiolajozunk egy 23 cm-es kapcsos tortaformát. Beleöntjük a masszát, és 35 percig sütjük. Lehűtjük. A tetejére óvatosan összekeverjük a mascarponét a joghurttal, a vaníliával és a porcukorral, majd a tortára halmozzuk. Szezon függvényében adhatunk hozzá vaníliamártást, málna- vagy meggyszószt, télen mangót, ananászt vagy éppen passió­gyümölcsöt.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.