Tartalom

(2015-03-12)

Snoblesse
Egotrip

Egotrip

Takács Ferenc: Kapirgáló

Aszklépiosz zsandárai

A Kódjátszma című filmről kijövet nyilván sokan elgondolkodnak a dolgok egyszerre bizarr, egyszerre kétségbeejtő viszonylagosságán.

Publicisztika

Polyák Gábor

Publicisztika

Géptévé

Milyen lesz az új közszolgálati média?

A közszolgálati média kipróbált demokrá­ciák számára is nagy falat.

Meszerics Tamás

Publicisztika

Barátok nélkül

A magyar külpolitika kívánatos irányáról

Itt lett volna a lehetőség. Ha a magyar kormánynak szerencséje van, jól előkészíti a tárgyalásokat és ügyesen kezeli a nemzetközi médiát, akkor a Merkel-látogatás, a Putyin-vizit és Orbán varsói útja kimozdíthatta volna a magyar külpolitikát a tehetetlen sodródásból. Nem ez történt. Az igazi gond az, hogy nem olyasmi ­miatt, ami fölött a kormánynak vagy a kormányfőnek ne lett volna hatalma. Nem a szerencsével volt baj, hanem a belátás hiányával.

A szerk.
Belpol

Interjú

Belpol

„Ha nincs elég pénzed, adunk”

Karácsony Gergely Zugló és a baloldal esélyeiről

Egy önkormányzati szociális rendelet is hozzátehet valamit a baloldal megújításához – állítja a Párbeszéd Magyarországért zuglói polgármestere. Karácsony Gergely szerint Orbánt csak a régi baloldallal együttműködve, de új programmal lehet leváltani, az előválasztás pedig a pártokat és a szavazóikat is felrázhatná.

Schmidt Mária és a Sorsok Háza

Belpol

Ejtve

Schmidt Mária szerint saját erőből dolgozták ki a Sorsok Háza máig láthatatlan koncepcióját, ugyanakkor 250 millió adóforint állt a projekt rendelkezésére, amiből eddig 70 milliót költöttek el. További 787 milliót is kapott volna.

Interjú

Belpol

„Politizálni normális dolog”

Gulyás Balázs és Vajda Zoltán a március 15-i tüntetésről

A március 15-i civil demonstráció szervezői nem veszik egy kalap alá az elmúlt 25 évet, az Orbán-rendszer mellett a pártok felé kiépített hermetikus falat is lebontanák. Gulyás Balázs és Vajda Zoltán beszélnek a Szolidaritás Mozgalomhoz fűződő kapcsolatukról, és arról is, felengednék-e a színpadra Simicska Lajost.

Interjú

Belpol

„Szabadságot üzenni”

Kulka János színész

A Katona József Színház tagja is ott lesz vasárnap a tüntetés színpadán, mert nem akarja, hogy belefulladjunk a tétlenségbe és az okoskodásba.

Külpol

Az amerikai választójogi törvény 50. évfordulója

Külpol

A Selma–Montgomery-menetek

Bár a 2. világháború után az Egyesült Államok a szabad világ védelmezőjeként tekintett önmagára, afroamerikai polgárainak a választói jogaikért kellett harcolniuk. A déli államokra szabott törvényi garanciák mára azonban megszűntek. Egy híres törvény múltját és jelenét idézzük fel.

Zene

Lemez

Zene

Újra csúcsformában

Björk: Vulnicura

Ez a cikk túl rövid terjedelmű ahhoz, hogy felsoroljuk, ki mindenkire hatott Björk az elmúlt bő húsz évben.

Lemez

Zene

Világvégi tánczene

The Pop Group: Citizen Zombie

Úgy tűnik, éppen ideje van a hetvenes évek végén indult angol posztpunk zenekarok visszatérésének, hiszen két ilyen kulcsfontosságú együttes is új nagylemezt ad ki mostanában.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Vidám vasárnap

Híradó, A lényeg

„Máma itt, holnap ott…” – idézhetik ezekben a napokban a drasztikus átalakítás előtt álló M1 műsorkésztői a Cirkuszhercegnő híres áriáját, s a tévénéző közönség erre maga is bemondhatja Mister X. belépőjének következő fordulatát: „…oly mindegy”.

Színház

A közösségi színházzá alakult KoMa és a Blokkoló

Színház

A hatvanharmadik helyett

A színészek felmondtak, a KoMa Társulat ma már tisztán közösségi színházként üzemel. Legutóbb egy újpalotai lakótelep fiatal lakóinak életéről készítettek előadást az érintettek szereplésével, két telepi lakásban.

Film

Film

Film

Hívők és hitetlenek

Abderrahmane Sissako: Timbuktu

Ellentmondásos mauritániai mű; egyfelől kivételes szépségű, költői képekben gazdag, meditatív film a valóságos istenhit és a sötét vallási fanatizmusban feltörő agresszivitás ismerős kimenetelű konfliktusáról. Másfelől tele van műkedvelő megoldásokkal.

Könyv
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kvász és Coca-Cola

Altorjay Gábor: Welt ohne Herz

Talán első pillantásra lényegtelen információnak tűnhet, hogy Altorjay a hatvanas évek elején a Madách Gimnáziumba járt.

Térey János

Képzőművészet

A fészekrabló halál

Vadász Endre (1901–1944)

Debreceni köztudottan az, akinek a Basahalmán belül vágták el a köldökzsinórját. Vadász Endre ezzel szemben szegedi zsidó terménykereskedő középső fiaként született, s bár mindössze nyolc évet töltött itt 1928 és 1936 között, a város ténylegesen a fiává fogadta – ami bizony ritka eset –, s ez a korszak lett pályájának fénykora. Feleségével laktak a Maróthy György és a Pereces utcában is, Vadász végül az Arany János utca 10. számú házában az udvar végén, a keresztépületben rendezte be műtermét és rézkarcoló műhelyét.

Lokál

Honvéd Főparancsnokság a budai Várban

Lokál

Valamire jó lesz

A Dísz teret lezáró épület története sűrítve hordozza a legújabb kori magyar történelem tudathasadását. Olyannyira, hogy most, amikor hét évtized után végre levetkőzte rom állapotát, nem tudni, mi lett belőle.

Gasztro
Riport

Vadászvilág Magyarországon – 3.

Riport

Hatalmukba kerítették

Magyarország majd’ minden négyzetkilométere vadgazdálkodási egység: a legértékesebbeket és legnagyobbakat a volt állami gazdaságok új tulajdonosai és az állami erdőgazdaságok birtokolják. Milyen kapcsolat van a magánkézben lévő vadparadicsomok, a kincseket rejtő állami erdők és a földtulajdonosok kényszerű közösségei között?

Tudomány
Ételhordó

Ételhordó

Puli

Libamájas forró csokoládé a kutya gyomrában.

Tévétorrent