chili&vanília

Beurre d’escargot

Gasztro

Escargots à la bourguignonne, burgundi módra főzött, fűszervajjal grillezett csiga – klasszikus francia biszt­ró­fogás. (Kertes) házilag sem ördöngösség az el­ké­szítése, bár igen időigényes. Napokkal előtte gyűjtsük a kertben az állatokat, és etessük őket három napig liszttel. Következik az órákon át tartó procedúra: tisztítás, zöldséges alaplében főzés, újra tisztítás, házak mosása, szárítása. Aki még nem kóstolta, kissé ódzkodik tőle. A rengeteg fokhagymás-petrezselymes vaj azonban, amely a házakba kerül, és finoman ráolvad, gyorsan feledtet minden akadályt és ellenérzést, a csiga zseniális. Gyakran kiderül, hogy magukról a csigákról mindenki boldogan lemond, a fűszervajat viszont mindenki imádja, azt tunkolni a legjobb. Elkészítése gyerekjáték, és rengeteg célra használható, friss bagett megkenésétől kezdve a garnéla grillezéséig. Egyik kedvenc változatomat ajánlom, ezúttal tintahallal, amivel remekül passzol. Akinek ez is túl egzotikus, készítse el csak a vajat, az világbajnok, mélyhűtőben is jól tárolható. Csodás steakre, sült csirkére, egy szelet halra vagy sült zöldségre olvasztva. Március 19-én világszerte a francia gasztronómiát ünneplik, néhány éve hivatalosan is a világörökség része. Én ezzel a

beurre d’escargot-val, vagyis petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal teszem, csatlakozzanak!

 

Serpenyős tintahal petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal

Hozzávalók (4 adag)

 

12,5 dkg vaj, szobahőmérsékleten

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 salotta, finomra aprítva

1 nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva

só, bors

sütéshez olívaolaj

80 dkg tintahal, megtisztítva, karikákra szeletelve

 

Elkészítjük a fűszervajat: robotgépbe tesszük a puha vajat (nagyon fontos, hogy szobahőmérsékleten legyen, különben nem tudjuk egyenletesen kikeverni), valamint az összes többi hozzávalót: a reszelt fokhagymát, a finomra aprított salottát és a finomra aprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Krémesre keverjük. Ebben a fázisban szétoszthatjuk tálkákba, és felhasználásig hűtőben tárolhatjuk, vagy fóliában hengerré formázva becsomagolhatjuk, és a mélyhűtőbe tehetjük. Az előkészített tintahalat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Vékony (kb. 3 mm vastag) karikákra szeleteljük. Egy nagy serpenyőt (amekkorában kényelmesen elfér az összes tintahal – ha csak kisebb méretű serpenyőnk van, inkább két adagban készítsük) szárazon, füstölésig felforrósítunk. Hozzáadjuk az olajat, majd rádobjuk a tintahalat. Néhány másodpercig dobva-rázva pirítjuk, hogy kissé megpiruljon, de puha maradjon. Ne süssük sokáig, mert megkeményedik! (Nyáron grillezhetjük a halat faszénen is.)

Hozzáadjuk a petrezselymes fűszervajat, ezzel csak átforgatjuk. Azonnal tálaljuk, friss kenyérrel vagy bagettel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

BKV: csak semmi pánik, lesz fizetés!

A cég megbízott vezérigazgatója belső körlevélben igyekszik nyugtatni a cég dolgozóit, hogy mindenki megkapja a fizetését júniusban. A szakszervezetek megkezdték az egyeztetéseket arról, milyen eszközökkel éljenek, ha ellehetetlenül a BKV és többi fővárosi szolgáltató cég működése.

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.