chili&vanília

Beurre d’escargot

Gasztro

Escargots à la bourguignonne, burgundi módra főzött, fűszervajjal grillezett csiga – klasszikus francia biszt­ró­fogás. (Kertes) házilag sem ördöngösség az el­ké­szítése, bár igen időigényes. Napokkal előtte gyűjtsük a kertben az állatokat, és etessük őket három napig liszttel. Következik az órákon át tartó procedúra: tisztítás, zöldséges alaplében főzés, újra tisztítás, házak mosása, szárítása. Aki még nem kóstolta, kissé ódzkodik tőle. A rengeteg fokhagymás-petrezselymes vaj azonban, amely a házakba kerül, és finoman ráolvad, gyorsan feledtet minden akadályt és ellenérzést, a csiga zseniális. Gyakran kiderül, hogy magukról a csigákról mindenki boldogan lemond, a fűszervajat viszont mindenki imádja, azt tunkolni a legjobb. Elkészítése gyerekjáték, és rengeteg célra használható, friss bagett megkenésétől kezdve a garnéla grillezéséig. Egyik kedvenc változatomat ajánlom, ezúttal tintahallal, amivel remekül passzol. Akinek ez is túl egzotikus, készítse el csak a vajat, az világbajnok, mélyhűtőben is jól tárolható. Csodás steakre, sült csirkére, egy szelet halra vagy sült zöldségre olvasztva. Március 19-én világszerte a francia gasztronómiát ünneplik, néhány éve hivatalosan is a világörökség része. Én ezzel a

beurre d’escargot-val, vagyis petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal teszem, csatlakozzanak!

 

Serpenyős tintahal petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal

Hozzávalók (4 adag)

 

12,5 dkg vaj, szobahőmérsékleten

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 salotta, finomra aprítva

1 nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva

só, bors

sütéshez olívaolaj

80 dkg tintahal, megtisztítva, karikákra szeletelve

 

Elkészítjük a fűszervajat: robotgépbe tesszük a puha vajat (nagyon fontos, hogy szobahőmérsékleten legyen, különben nem tudjuk egyenletesen kikeverni), valamint az összes többi hozzávalót: a reszelt fokhagymát, a finomra aprított salottát és a finomra aprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Krémesre keverjük. Ebben a fázisban szétoszthatjuk tálkákba, és felhasználásig hűtőben tárolhatjuk, vagy fóliában hengerré formázva becsomagolhatjuk, és a mélyhűtőbe tehetjük. Az előkészített tintahalat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Vékony (kb. 3 mm vastag) karikákra szeleteljük. Egy nagy serpenyőt (amekkorában kényelmesen elfér az összes tintahal – ha csak kisebb méretű serpenyőnk van, inkább két adagban készítsük) szárazon, füstölésig felforrósítunk. Hozzáadjuk az olajat, majd rádobjuk a tintahalat. Néhány másodpercig dobva-rázva pirítjuk, hogy kissé megpiruljon, de puha maradjon. Ne süssük sokáig, mert megkeményedik! (Nyáron grillezhetjük a halat faszénen is.)

Hozzáadjuk a petrezselymes fűszervajat, ezzel csak átforgatjuk. Azonnal tálaljuk, friss kenyérrel vagy bagettel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.

Eli Sarabi kiszabadult izraeli túsz: Az antiszemitizmus most még erősebb, mint az elmúlt évtizedek alatt bármikor

2023. október 7-i elrablása, majd másfél évvel későbbi kiszabadulása után Eli Sarabi Túsz című könyvében írta le az átélt megpróbáltatásokat. Most bátyja kíséretében a világot járja, hogy elmondja, mi segítette át a fogság napjain, milyen tapasztalatokat szerzett a fogva tartóiról, és hogyan hozott döntést arról, hogy nem szenvedéstörténet lesz mindez, hanem mentális küzdelem az életért.