chili&vanília

Beurre d’escargot

Gasztro

Escargots à la bourguignonne, burgundi módra főzött, fűszervajjal grillezett csiga – klasszikus francia biszt­ró­fogás. (Kertes) házilag sem ördöngösség az el­ké­szítése, bár igen időigényes. Napokkal előtte gyűjtsük a kertben az állatokat, és etessük őket három napig liszttel. Következik az órákon át tartó procedúra: tisztítás, zöldséges alaplében főzés, újra tisztítás, házak mosása, szárítása. Aki még nem kóstolta, kissé ódzkodik tőle. A rengeteg fokhagymás-petrezselymes vaj azonban, amely a házakba kerül, és finoman ráolvad, gyorsan feledtet minden akadályt és ellenérzést, a csiga zseniális. Gyakran kiderül, hogy magukról a csigákról mindenki boldogan lemond, a fűszervajat viszont mindenki imádja, azt tunkolni a legjobb. Elkészítése gyerekjáték, és rengeteg célra használható, friss bagett megkenésétől kezdve a garnéla grillezéséig. Egyik kedvenc változatomat ajánlom, ezúttal tintahallal, amivel remekül passzol. Akinek ez is túl egzotikus, készítse el csak a vajat, az világbajnok, mélyhűtőben is jól tárolható. Csodás steakre, sült csirkére, egy szelet halra vagy sült zöldségre olvasztva. Március 19-én világszerte a francia gasztronómiát ünneplik, néhány éve hivatalosan is a világörökség része. Én ezzel a

beurre d’escargot-val, vagyis petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal teszem, csatlakozzanak!

 

Serpenyős tintahal petrezselymes-fokhagymás fűszervajjal

Hozzávalók (4 adag)

 

12,5 dkg vaj, szobahőmérsékleten

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 salotta, finomra aprítva

1 nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva

só, bors

sütéshez olívaolaj

80 dkg tintahal, megtisztítva, karikákra szeletelve

 

Elkészítjük a fűszervajat: robotgépbe tesszük a puha vajat (nagyon fontos, hogy szobahőmérsékleten legyen, különben nem tudjuk egyenletesen kikeverni), valamint az összes többi hozzávalót: a reszelt fokhagymát, a finomra aprított salottát és a finomra aprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Krémesre keverjük. Ebben a fázisban szétoszthatjuk tálkákba, és felhasználásig hűtőben tárolhatjuk, vagy fóliában hengerré formázva becsomagolhatjuk, és a mélyhűtőbe tehetjük. Az előkészített tintahalat megmossuk, és alaposan megszárítjuk. Vékony (kb. 3 mm vastag) karikákra szeleteljük. Egy nagy serpenyőt (amekkorában kényelmesen elfér az összes tintahal – ha csak kisebb méretű serpenyőnk van, inkább két adagban készítsük) szárazon, füstölésig felforrósítunk. Hozzáadjuk az olajat, majd rádobjuk a tintahalat. Néhány másodpercig dobva-rázva pirítjuk, hogy kissé megpiruljon, de puha maradjon. Ne süssük sokáig, mert megkeményedik! (Nyáron grillezhetjük a halat faszénen is.)

Hozzáadjuk a petrezselymes fűszervajat, ezzel csak átforgatjuk. Azonnal tálaljuk, friss kenyérrel vagy bagettel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.